FOLLOW US: facebook twitter

Οι γυναίκες κινδυνεύουν περισσότερο να σκοτωθούν σε τροχαία και φταίει ο σεξισμός στις κούκλες των crash test

Ημερομηνία: 28-03-2022 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Κοινωνία, Νέα

«Ζούμε σε έναν κόσμο σχεδιασμένο για άνδρες. Τα πάνω ράφια σε πολλά σούπερ μάρκετ είναι πολύ ψηλά για να τα φτάσουν πολλές γυναίκες. Πολλά κινητά τηλέφωνα είναι πολύ μεγάλα για το χέρι μιας μέσης γυναίκας. Και επειδή το γυναικείο σώμα έχει χαμηλότερο μεταβολικό ρυθμό ανάπαυσης από τον ανδρικό, το τυπικό γραφείο είναι περίπου πέντε βαθμούς πιο κρύο για τις γυναίκες» γράφουν στην Washington Post η Σούζαν Μολινάρι, Ρεπουμπλικανή από τη Νέα Υόρκη, που υπηρέτησε στη Βουλή των ΗΠΑ από το 1990 έως το 1997 και Μπεθ Μπρουκ πρώην παγκόσμια αντιπρόεδρος δημόσιας πολιτικής της ΕΥ, πολυεθνικής εταιρείας επαγγελματικών υπηρεσιών.

«Με τα χρόνια, μάθαμε να ζούμε με αυτές τις ενοχλήσεις. Φέρνουμε ένα πουλόβερ στο γραφείο ή κολλάμε ένα κουμπί στο πίσω μέρος των τηλεφώνων μας για να τα κρατάμε ευκολότερα. Αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις, ο άνισος σχεδιασμός κοστίζει ζωές.

Για παράδειγμα, περισσότεροι από 40.000 Αμερικανοί αναμένεται να πεθάνουν σε σκοτωθούν σε τροχαία δυστυχήματα φέτος – μια «κρίση», σύμφωνα με τον υπουργό Μεταφορών Πιτ Μπατίγκικ. Όμως οι θάνατοι αυτοί δεν είναι ισοκατανεμημένοι: ενώ οι άνδρες είναι πιο πιθανό να προκαλέσουν ατυχήματα, οι γυναίκες είναι πιο πιθανό να σκοτωθούν σε αυτά.

Για την ακρίβεια, μια γυναίκα έχει 17% περισσότερες πιθανότητες να σκοτωθεί, σύμφωνα με μελέτη που διεξήχθη από την Εθνική Υπηρεσία Ασφάλειας Οδικής Κυκλοφορίας (NHTSA), και 73% περισσότερες πιθανότητες να τραυματιστεί σοβαρά σε σύγκρουση με όχημα, σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου της Βιρτζίνια του 2019.

Και γιατί συμβαίνει αυτό; Επειδή όλα τα ανδρείκελα των δοκιμών σύγκρουσης στις αυτοκινητοβιομηχανίες είναι σχεδιασμένα με βάσει την ανατομία των ανδρών. «Ακόμη και τα θηλυκά ανδρείκελα που απαιτεί η κυβέρνηση στις δοκιμές είναι απλώς μικρότερες σε μέγεθος. Ως αποτέλεσμα, πολλά αυτοκίνητα δεν είναι πρωτίστως σχεδιασμένα για την ασφάλεια των γυναικών. Αυτό πρέπει να αλλάξει. Αλλά μέχρι στιγμής, η κυβέρνηση έχει αρνηθεί να το κάνει να συμβεί.»

Όταν η κούκλα δοκιμών πρόσκρουσης τυποποιήθηκε για πρώτη φορά στα μέσα της δεκαετίας του 1970, οι αναλογίες της βασίστηκαν σε έναν άνθρωπο μέσου μεγέθους. Αλλά τα σώματα των γυναικών και των ανδρών είναι διαφορετικά. Οι γυναίκες έχουν διαφορετική οστική πυκνότητα και η κοιλιά καταλαμβάνει διαφορετική θέση στα περισσότερα καθίσματα αυτοκινήτου από ό,τι οι άνδρες. Ως αποτέλεσμα, οι γυναίκες είναι πιο πιθανό να κάθονται πιο κοντά στο τιμόνι και να υποφέρουν από σοβαρό χτύπημα σε περίπτωση ατυχήματος.

«Αυτό το γνωρίζουμε εδώ και χρόνια – και επίσης γνωρίζουμε πώς να κάνουμε τα αυτοκίνητα ασφαλέστερα. Τις τελευταίες δεκαετίες, η τεχνολογία των κούκλων δοκιμών πρόσκρουσης έχει εξελιχθεί σε σημείο που μια νέα γενιά κούκλων μπορεί να αναπαράγει καλύτερα τη μοναδική φυσιολογία των ανδρών και των γυναικών. Τα εξελιγμένα γυναικεία ομοιώματα διαθέτουν περισσότερους αισθητήρες στην κοιλιά και τη λεκάνη για τη μέτρηση των κρούσεων με τις ζώνες ασφαλείας, περισσότερους αισθητήρες προσώπου για την παροχή πληροφοριών σχετικά με το πώς και πότε πρέπει να φουσκώνουν οι αερόσακοι και περισσότερους τρόπους ανάλυσης της πρόσκρουσης στο στήθος για τη μείωση του κινδύνου κατάγματος των πλευρών. Τα δεδομένα που παρέχουν τα προηγμένα γυναικεία ομοιώματα θα μπορούσαν να υποδείξουν τις απαραίτητες προσαρμογές στον σχεδιασμό των αυτοκινήτων στις ζώνες ασφαλείας, τα προσκέφαλα, τους αερόσακους, τα πεντάλ και άλλα.

Και όμως, το εθελοντικό πρόγραμμα που διαχειρίζεται η NHTSA για την παροχή αξιολογήσεων ασφάλειας οχημάτων για τους καταναλωτές εξακολουθεί να απαιτεί μόνο τη δοκιμή ανδρικών ομοιωμάτων στη θέση του οδηγού σε αρκετές από τις βασικές δοκιμές πρόσκρουσης. Ως αποτέλεσμα, μια βαθμολογία πέντε αστέρων για την ασφάλεια ενός αυτοκινήτου ή φορτηγού σημαίνει ότι έλαβε υψηλή βαθμολογία για έναν άνδρα ύψους 1,75 μ. και βάρους 77 κιλών.»

Έχουμε όμως πολύ λιγότερες πληροφορίες σχετικά με το πόσο ασφαλές μπορεί να είναι ένα αυτοκίνητο για μια γυναίκα ύψους 1,60 μ. και βάρους 50 κιλών. Δεν έχει νόημα. Και μέχρι να αλλάξει το πρότυπο, πάνω από το μισό του πληθυσμού θα συνεχίσει να πληρώνει το τίμημα.»

Η NHTSA – η μονάδα του Υπουργείου Μεταφορών που είναι επιφορτισμένη με την ασφάλεια των αυτοκινήτων – έχει ήδη την ελεγκτική ισχύ να ζητήσει από τους κατασκευαστές αυτοκινήτων να χρησιμοποιούν τα πιο σύγχρονα διαθέσιμα ομοιώματα δοκιμών σύγκρουσης, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που αποτυπώνουν καλύτερα γυναίκες. Και η NHTSA μπορεί να απαιτήσει να δοκιμαστούν στη θέση του οδηγού τόσο ανδρικά όσο και γυναικεία ανδρείκελα. Αυτό το πρόβλημα θα μπορούσε να διορθωθεί αμέσως τώρα, και η λύση θα αύξανε το κόστος ενός νέου οχήματος για έναν αγοραστή αυτοκινήτου κατά λιγότερο από ένα δολάριο.

Οι ομοσπονδιακές ρυθμιστικές αρχές γνωρίζουν εδώ και δεκαετίες για τον επιπλέον κίνδυνο που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες οδηγοί. Όμως, ενώ ερευνά και δοκιμάζει ένα γυναικεία ανδρείκελα εδώ και σχεδόν 15 χρόνια, η υπηρεσία συνεχίζει ανεξήγητα να επιμένει ότι χρειάζονται περισσότερες έρευνες προτού λάβει μια απόφαση. Όσο περισσότερο περιμένει, τόσο περισσότερες γυναίκες τραυματίζονται ή σκοτώνονται στους δρόμους.

Η κυβέρνηση θα έπρεπε επίσης να απαιτήσει την τακτική επικαιροποίηση των προτύπων για τις δοκιμές σύγκρουσης οχημάτων, ώστε να διευκολύνεται η αξιοποίηση της νέας τεχνολογίας. Η διαφοροποίηση των ομοιωμάτων θα ανάγκαζε τους κατασκευαστές αυτοκινήτων να προσαρμόσουν τα σχέδιά τους προς όφελος των ανθρώπων που οδηγούν και αγοράζουν τα περισσότερα αυτοκίνητα σε αυτή τη χώρα – αποτρέποντας τραυματισμούς και σώζοντας ζωές.

«Δεν μπορούμε να φέρουμε πίσω τις χιλιάδες γυναίκες που χάσαμε σε τροχαία ατυχήματα όλα αυτά τα χρόνια ή να σβήσουμε τον πόνο εκατομμυρίων άλλων που τραυματίστηκαν. Μπορούμε όμως να κάνουμε τα αυτοκίνητα ασφαλέστερα από τώρα – και να αποτρέψουμε τις κόρες και τις εγγονές μας από το να έχουν την ίδια μοίρα. Δεν υπάρχει μάχη που να αξίζει περισσότερο να δώσουμε.»


Πηγή: Washington Post


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος