FOLLOW US: facebook twitter

Οι γκρίνιες και τα αδιέξοδα της ανομβρίας: Οι διαμάχες για νερό του φράγματος Πηνειού αναδεικνύουν τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής

Ημερομηνία: 30-11-2020 | Συντάκτης:

Οι κόντρες της περασμένης εβδομάδας με φόντο το φράγμα του Πηνειού και το αίτημα της Δυτικής Αχαΐας για άρδευση, ανέδειξαν το σοβαρό πρόβλημα της λειψυδρίας, όπως φάνηκε και από τις φωτογραφίες που δημοσιεύτηκαν πριν από δέκα ημέρες. Σύμφωνα με πρόχειρες εκτιμήσεις στελεχών του ΓΟΕΒ Πηνειού-Αλφειού, η επιφάνεια της Λίμνης ανέρχεται σε 22.000 τετραγωνικά μέτρα και περιέχει 420 εκατ. κυβικά μέτρα νερό, αλλά στο ύψος 50 μέτρων η χωρητικότητά της περιορίζεται στις 355 εκατ. κυβικά μέτρα.

και η διαθέσιμη ποσότητα είναι πλέον λιγότερη από 200. Αν η ανομβρία παραταθεί, τότε η ερχόμενη αρδευτική περίοδος για την Ηλεία θα τεθεί σε κίνδυνο, αφού οι αγρότες θα μπουν σε αυστηρό πρόγραμμα διαχείρισης του νερού με περιορισμό στη χρήση του, εξέλιξη που αναπόδραστα θα προκαλέσει νέες διαμάχες για το ποιος και πότε έχει δικαίωμα να αρδεύεται. Αν προχωρήσει και η μόνιμη άρδευση των καλλιεργειών της Δυτικής Αχαΐας από το φράγμα, αυτό σημαίνει άντληση επιπλέον 50 εκατ. κυβικών μέτρων κατ’ ελάχιστον. Όπως όμως επισήμανε στέλεχος του ΓΟΕΒ στην «Πρωινή», αν η Δυτική Αχαΐα αποκτήσει σταθερή και μόνιμη πρόσβαση στα αποθέματα του φράγματος, θα πολλαπλασιαστούν και οι καλλιεργήσιμες εκτάσεις στον όμορο νομό, κατά συνέπεια θα αυξηθεί και ο όγκος του νερού που θα απαιτείται πλέον, «αγγίζοντας» τα 300 εκατ. κυβικά κυβικά μέτρα ανά αρδευτική περίοδο.

«Απαιτείται ορθολογική διαχείριση του νερού»

Οι καιρικές συνθήκες μέχρι τώρα δεν έχουν ευνοήσει την αύξηση των αποθεμάτων, αφού η ανομβρία είναι παρατεταμένη, με ελάχιστες μόνο διακοπές από πρόσκαιρες βροχοπτώσεις. Όπως επισημαίνει στην «Πρωινή» ο προγνώστης καιρού με ειδίκευση στη Διαχείριση Περιβάλλοντος, Φυσικών Καταστροφών & Κρίσεων, Θοδωρής Κονδύλης, είναι αναγκαία η ορθολογική χρήση του νερού, καθότι η κλιματική αλλαγή μεταβάλλει άρδην τα δεδομένα βάσει των οποίων ενεργούσαμε ως τώρα.

«Πράγματι διανύουμε περίοδο ανομβρίας, η οποία ξεκίνησε από την αρχή του 2020, από τον Ιανουάριο, και αφορά το σύνολο του νομού και έντονα τις πεδινές περιοχές. Βέβαια, το επιστημονικά ορθό της καταγραφής της ετήσιας βροχόπτωσης  δεν είναι με βάση το Ημερολογιακό Έτος (1/1-31/12) αλλά με βάση το Υδρολογικό Έτος (1/9-31/8). Με βάση λοιπόν το περσινό υδρολογικό έτος 1.9.2019-31.8.2020, η ετήσια βροχόπτωση ανέρχεται στα 800 με 900 χιλιοστά, με το πρώτο τετράμηνο του υδρολογικού έτους να δίνει συνολικά την κανονικά ετήσια βροχόπτωση, με χαρακτηριστικό τον περσινό Νοέμβριο που έδωσε 300 με 400 χιλιοστά βροχόπτωσης, δηλαδή σχεδόν το μισό ύψος βροχής που σημειώνεται σε ένα υδρολογικό έτος», ανέφερε και εξήγησε τους λόγους του φαινομένου.

«Διανύουμε μια περίοδο ανομβρίας λόγω ενός φυσικού κύκλου επαναληψιμότητας μεταξύ των υγρών και ξηρών περιόδων. Έπειτα από μια περίοδο πολλών βροχοπτώσεων, θα ακολουθήσει μια περίοδος με λίγες βροχοπτώσεις, άλλοτε σε επίπεδα ξηρασίας, άλλοτε λιγότερο. Τα φαινόμενα της ανομβρίας και των πλημμυρών θα ενταθούν στο μέλλον και θα εμφανίζονται με μεγαλύτερη συχνότητα, όπως προβλέπεται από τα σενάρια της κλιματικής αλλαγής. Είναι βέβαιο ότι η τρέχουσα ανομβρία θα κλείσει, ίσως και πριν από το τέλος του 2020, με πολλές βροχές και πλημμύρες. Αυτός είναι ο φυσικός κύκλος στον οποίο πρέπει να προσαρμόσουμε τα συστήματα που συγκροτούν την κοινωνία μας», σημείωσε και έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου.

«Αυτό που απαιτείται είναι η ορθολογική διαχείριση του νερού υπό το πρίσμα της προβλεπόμενης κλιματικής αλλαγής, η οποία δεν πρέπει να αποτελεί άλλοθι για την αποφυγή των ευθυνών μας. Θα έρχονται παρατεταμένοι περίοδοι ξηρασίας και θα παρακαλάμε για συνθήκες πλημμύρας ή και το αντίστροφο, παρά τις αρνητικές συνέπειές τους, για τις οποίες άλλωστε η ανθρώπινη δραστηριότητα είναι εκείνη που δίνει τον καταστροφικό χαρακτήρα τους», σχολίασε.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος