FOLLOW US: facebook twitter

Οι γυναίκες 30-39 αξίζουν μια καλύτερη απάντηση για αυτό το εμβόλιο

Ημερομηνία: 30-04-2021 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Υγεία

Tα μέλη της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών αφού αξιολόγησαν όλα τα νεότερα επιστημονικά δεδομένα, εισηγήθηκαν για τις γυναίκες που ήδη κυοφορούν ή βρίσκονται υπό ορμονοθεραπεία για υποβοηθούμενη αναπαραγωγή (IVF) ή που σκοπεύουν να κυοφορήσουν το προσεχές εξάμηνο να εμβολιάζονται με mRNA εμβόλια (δηλαδή Pfizer/BioNTech και Moderna). Δίπλα σε όλες αυτές τις περιπτώσεις γυναικών, να προσθέσουμε και τις θηλάζουσες. Την ίδια στιγμή, η πλατφόρμα εμβολιασμών για την κατέξοχήν γόνιμη ηλικιακή ομάδα 30-39 έχει ανοίξει αποκλειστικά με Astra Zeneca.

Νιώθεις ό,τι νιώθω;

Λόγω άυλης συνταγογράφησης έκλεισα το ραντεβού για το εμβόλιο από πολύ νωρίς. Το ραντεβού για την πρώτη δόση έχει προγραμματιστεί σε πολύ λίγες μέρες από τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές. Αν θα πάω να το κάνω; Δεν έχω ιδέα. Λυπάμαι πραγματικά που το λέω, σχεδόν απελπίζομαι. Όχι γιατί δεν θέλω, σαν τρελή το αποζητώ αυτό το τσίμπημα. Αλλά γιατί ακόμα δεν έχω καταλάβει αν μπορώ, αν πρέπει. Και δεν είμαι η μόνη. Είμαστε πάρα πολλές. Νομίζω πως κάθε μα κάθε γυναίκα ηλικίας 30-39 που έχει αποφασίσει ότι θέλει να κάνει το εμβόλιο και είτε είναι έγκυος, είτε θηλάζει, είτε έχει πλανάρει (όσο μπορείς να το πλανάρεις) να βάλει μπρος για παιδί κάποια στιγμή στο κοντινό ή σχετικά μακρινό μέλλον έχει πέσει πάνω σε τοίχο. Μια μαγική, πολυαναμενόμενη στιγμή κατάφερε να γεμίσει με άγχος κι ερωτηματικά. Το μυαλό μας υποφέρει από αβεβαιότητα. Δυο μέρες τώρα πολλές από εμάς συζητάμε ξανά και ξανά τι στο καλό θα κάνουμε.

Έχουμε ταράξει τους γυναικολόγους στα τηλέφωνα, οι μισοί δεν ξέρουν τι να απαντήσουν, κάποιοι δεν το σηκώνουν καν. Άλλοι λένε “‘ασ’το καλύτερα για πιο μετά”.

Να θες να κάνεις το εμβόλιο και να μην ξέρεις αν πρέπει

Ενάμιση χρόνο τώρα περιμέναμε ένα εμβόλιο για να αρχίζουμε σιγά σιγά να βγαίνουμε από τις σπηλιές μας. Άνθρωποι που δεν είχαμε καμία πρόθεση να μπούμε σε δίλημμα, κι όμως να που αναπόφευκτα κι εντελώς αχρείαστα, συμβαίνει. Το πρωί της Τετάρτης, ανακοινώθηκε από τον γγ Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριο Θεμιστοκλέους, ότι για την ηλικιακή ομάδα 40-44 θα είναι διαθέσιμα όλα τα εμβόλια κι όχι μόνο ένα.

Αλλά για τις εγκύους- θηλάζουσες και γυναίκες σε αναπαραγωγική φάση- τώρα ή αύριο-  ή εκείνες που έχουν υποβάλλει το σώμα τους σε διαδικασία εξωσωματικής των 30-39, δηλαδή για την ηλικιακή ομάδα που γεννάει κυρίως, δεν υπάρχει καμία επίσημη ενημέρωση ως προς το αν θα δοθεί εναλλακτικό εμβόλιο εκτός από το Astra Zeneca. Οι μέρες περνούν. Τόσες και τόσες περιπτώσεις γυναικών που έχουν πρόθεση να εμβολιαστούν αλλά ακούν τις δημόσιες συστάσεις κάποιων ειδικών- μελών της επιτροπής εμβολιασμών και κάνουν πίσω.

«Με βάση τα μέχρι τώρα δεδομένα σε όλα τα τρίμηνα της εγκυμοσύνης το εμβόλιο είναι ασφαλές και πρέπει να γίνει, να κάνουμε τουλάχιστον τα εμβόλια της Pfizer και της Moderna που είναι mRNA και μέσα σε 3-4 ημέρες έχουμε την ανοσία. Μάλιστα και οι γυναίκες που δεν έχουν κάποιο υποκείμενο νόσημα ή δεν εργάζονται σε περιβάλλον υψηλής επικινδυνότητας θα πρέπει να εμβολιαστούν. Τα μέχρι τώρα δεδομένα για το AstraZeneca δεν είναι εμπεριστατωμένα γιατί δεν είναι μεγάλος ο αριθμός του δείγματος», δήλωσε ο μαιευτήρας/γυναικολόγος Θάνος Παράσχος και νιώθω και πάλι την ανάγκη να επισημάνω ότι είμαι 36 χρονών, έχω κληθεί να κλείσω ραντεβού για ένα εμβόλιο υποχρεωτικά, αλλά δεν έχω την επιλογή να κάνω τα εμβόλια για τα οποία υπάρχουν δημοσιευμένες μελέτες ότι είναι απολύτως ασφαλή. Τι περιμένουμε ακριβώς;

Η απόλυτη παραδοξότητα

Ο μέσος άνθρωπος είναι καταδικασμένος να κρέμεται από τα χείλη των επιστημόνων. Των ειδικών που γνωρίζουν και με τις γνώσεις τους πρέπει να βγάζουν όλους εμάς τους υπόλοιπους από τα διλήμματα, να διαφωτίζουν, να προσανατολίζουν, να πέρνουν μακριά τις αμφιβολίες. Είναι το «όπλο» μας κατά των αρνητών, κατά της άγνοιας και της επικίνδυνης ημιμάθειας.

Την Τετάρτη το πρωί, μέσα στην απόγνωσή μου πήρα τηλέφωνο στο Υπουργείο Υγείας για να ρωτήσω τι γίνεται στην περίπτωση που κάποια γυναίκα για όλους αυτούς τους λόγους επιθυμεί να αλλάξει εμβόλιο. Φυσικά δεν απάντησε κανείς σ’ αυτή την κλήση.

Η περιπέτεια με τον κορονοϊό απέδειξε με τον πιο τρανταχτό τρόπο το μεγαλείο της ιατρικής επιστήμης. Αυτό δεν το αμφισβητεί κανείς. Γι’ αυτό και όταν δεν παίρνεις ξεκάθαρα μηνύματα, μπλοκάρεις, απογοητεύεσαι, εξοργίζεσαι. Τη Δευτέρα 26 Απριλίου, λίγες ώρες πριν μπει σε λειτουργία η πλατφόρμα για τον εμβολιασμό των 30-39, η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, απηύθυνε σύσταση προς εγκύους υπέρ Pfizer και Moderna:

«Τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί για τον εμβολιασμό και τις κυήσεις ήρθαν από τις ΗΠΑ κι έδειξαν ότι δεν υπάρχει σήμα ανησυχίας για τον εμβολιασμό και την κύηση. 90.000 κυήσεις με εμβόλια mRNA έδωσε στοιχεία ότι ο εμβολιασμός με αυτά είναι ασφαλής», ενώ αναφορικά με τη χορήγηση με Astra Zeneca είπε: «Αν μια γυναίκα εμβολιαστεί κατά την κύηση με AstraZeneca δε συνεπάγεται και διακοπή της κύησης. Τηρούμε στάση αναμονής μέχρι να έχουμε στοιχεία για αυτά τα εμβόλια». Την ίδια στιγμή δεν υπάρχει καμία ενημέρωση για το αν και πότε θα είναι διαθέσιμα τα εμβολια για τις περιπτώσεις αυτές.

Και τώρα λοιπόν τι κάνουμε; Άρα τι κάνεις; εξαναγκάζεσαι και πας; κλείνεις το ραντεβού και μετά το αναβάλλεις; κι αν δεν έχει μετά; δεν πας καθόλου; Πότε θα μας δοθεί μία απάντηση;

Πηγή: ladylike.gr


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος