FOLLOW US: facebook twitter

Οι «Φίλοι Ποδηλάτου Ήλιδας» με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ποδηλάτου: Οι δήμαρχοι αλλάζουν, οι διεκδικήσεις μένουν…

Ημερομηνία: 04-06-2021 | Συγγραφέας:
Κατηγορίες: Mega Post 2, Κοινωνία, Νέα

3 Ιουνίου, Παγκόσμια Ημέρα Ποδηλάτου και οι Φίλοι Ποδηλάτου Ήλιδας αντί να γιορτάζουμε την ημέρα του ποδηλάτου με μία βόλτα, ήμαστε υποχρεωμένοι να αναδείξουμε για ακόμα μία φορά την διαχρονική αδιαφορία των πολιτικών μας για την ποδηλατική κοινότητα και τους χρήστες του ποδηλάτου του δήμου μας.

Μπορεί να είναι εικόνα ποδήλατο και εξωτερικοί χώροι

Η ιστορία κατασκευής των ποδηλατόδρομων εντός της Αμαλιάδας έχει πάνω από 10 χρόνια που ξεκίνησε. Δυστυχώς, τότε δεν υπήρχε ενεργή και οργανωμένη ποδηλατική κοινότητα ώστε να παρέμβει…

Μπορεί να είναι εικόνα οδός και δρόμος

Παράλληλα, επί της οδού Αντωνίου Πετραλιά (ή δρόμος Αμαλιάδας – Κουρούτας) έγιναν εργασίες κατασκευής πεζοδρομίων και στις δύο πλευρές του δρόμου, αλλά όχι με δημιουργία ποδηλατόδρομου, παρά το μεγάλο πλάτος τους. Έτσι όσοι θέλουν να κατευθυνθούν προς Κουρούτα ή να έρθουν στην πόλη από την Κουρούτα, είναι υποχρεωμένοι να ποδηλατήσουν μια απόσταση περίπου τριών χιλιομέτρων έως τα φανάρια της εθνικής οδού, σε έναν δρόμο όπου τα αυτοκίνητα δίπλα τους περνούν με ταχύτητα που πολλές φορές ξεπερνά τα 100 χιλιόμετρα την ώρα με όλους τους κινδύνους που απορρέουν από αυτό.

Μπορεί να είναι εικόνα δρόμος και οδός

Η πόλη έχει κάτι λιγότερο από μια δεκαετία που απέκτησε ποδηλατόδρομους, οι οποίοι βασίστηκαν στη σχεδίαση του γνωστού καθηγητή κου Βλαστού.

Σε μετέπειτα ομιλία του δήλωσε ενώπιον πλέον και μελών των ΦΠΗ, ότι δεν γνωρίζει αν και κατά πόσο εφαρμόστηκε αυτό που σχεδίασε…

Μπορεί να είναι εικόνα ποδήλατο και δρόμος

Σε μεταγενέστερο χρόνο οι ΦΠΗ μαζί με διάφορους άλλους πολίτες της περιοχής συμμετείχαν σε μία εκδήλωση, οργανωμένη από το δήμο, η οποία στόχο είχε την… “ανακατάληψη των ποδηλατοδρόμων” από τα αυτοκίνητα. Με άλλα λόγια οι ποδηλάτες και όχι η τροχαία, βγήκαν να διεκδικήσουν αυτό που τους αναλογούσε… “Ως δια μαγείας” εκείνη τη μέρα οι ποδηλατόδρομοι ήταν καθαροί από οχήματα! Το γεγονός φωτογραφήθηκε και προβλήθηκε αναλόγως.

Μπορεί να είναι εικόνα οδός και δρόμος

Λίγο πριν τις εκλογές του 2014, σε γενόμενη ερώτηση του προέδρου των ΦΠΗ στον τότε δήμαρχο για το ποιο είναι το μέλλον του ποδηλατόδρομου μεταξύ Αμαλιάδας – Εθνικής οδού, η απάντηση στην αρχή ήταν θετική, αλλά στην μετέπειτα περίοδο υπήρξε ξεκάθαρη τοποθέτηση ότι δεν μπορεί να αλλάξει η χρήση από πεζοδρόμιο σε ποδηλατόδρομο….

Μπορεί να είναι εικόνα ποδήλατο, οδός, δρόμος και κείμενο που λέει "TOYOTA Sennce ↑ Δημοτικό Στάδιο Public Stadium Νοσοκομείο Hospital"

Σε μεταγενέστερο χρόνο, στη λεγόμενη “σκακιέρα”, δίπλα στο δημαρχείο κατά τη διάρκεια της δημόσιας συζήτησης που οργανώθηκε εκεί, στην ίδια ερώτηση από μέλος των ΦΠΗ ο τότε δήμαρχος απάντησε ότι η ευθύνη είναι των εργολάβων που καθυστερούν την έναρξη του έργου, αναιρώντας έτσι την παραπάνω αρνητική τοποθέτηση…

Τελικά το έργο δεν έγινε ποτέ και μέχρι σήμερα, η παραλία της Κουρούτας δεν είναι συνδεμένη με την Αμαλιάδα…

Σε αυτό διάστημα υπήρξαν τουλάχιστον δύο τραυματισμοί επί των ποδηλατοδρόμων αυτών, με τον σοβαρότερο να αφορά παιδί που χτύπησε στο κεφάλι προσκρούοντας στα προστατευτικά μεταλλικά κολωνάκια!

Μπορεί να είναι εικόνα ένα ή περισσότερα άτομα και εξωτερικοί χώροι

Μεταγενέστερα και όταν πλέον οι ΦΠΗ είχαν υπόσταση, τοποθετήθηκαν και βάσεις ασφάλισης ποδηλάτων, χωρίς όμως ποτέ να ζητηθεί η γνώμη των μελών τόσο για τη σχεδίαση, όσο και για την τοποθέτησή τους…

Μπορεί να είναι εικόνα 1 άτομο, στέκεται, ποδήλατο, οδός και δρόμος

Η κατάσταση από τότε έως σήμερα επιγραμματικά έχει ως εξής:

-Κακοτεχνίες με ποδηλατόδρομους που “προσκρούουν” πάνω σε μεταλλικά κουτιά του ΟΤΕ ή της ΔΕΗ ή σε πινακίδες σήμανσης

-Είσοδοι και έξοδοι σε ποδηλατόδρομους από κράσπεδο, χωρίς επικλινές δάπεδο

-Προστατευτικά κολωνάκια από την πλευρά… χωραφιού και όχι δρόμου.

-Κατεστραμμένες ή εξαφανισμένες σχάρες για τα νερά της βροχής πάνω στο ποδηλατόδρομο με κάθε κίνδυνο ειδικά το βράδυ.

-Ημιτελή τμήματα αδύνατα προς χρήση

-Διακοπτόμενη κατασκευή ποδηλατόδρομου, επί της οδού Ναυαρινου, προς σχολικό συγκρότημα που αναγκάζει την ποδηλασία σε ένα από τους πιο επικίνδυνους δρόμους της περιοχής!

Μπορεί να είναι εικόνα 5 άτομα, συμπεριλαμβανομένου του χρήστη Spiros Zafeiropoulos, ποδήλατο και εξωτερικοί χώροι

Όλα αυτά και πολλά άλλα, σε μία μικρή πόλη με ακτίνα όχι πολύ πάνω από ένα χιλιόμετρο, μια πόλη που νοσεί σοβαρά τελευταία από το κυκλοφοριακό της, μιας και το βασικό μέσο μετακίνησης των περισσότερων είναι το αυτοκίνητο, ενώ οι προσπάθειες των τοπικών αρχόντων για την προώθηση της μετακίνησης με εναλλακτικές λύσεις αγγίζουν το ΜΗΔΈΝ. Παρόλο που είχαν τις ευκαιρίες που εμείς τους δώσαμε πριν  χρόνια, οργανώνοντας  διάφορες ποδηλατικές δράσεις, όπως τις νυχτερινές βόλτες, κυριακάτικες ποδηλατικές εκδρομές, τη Μπουλατοδρομία που έγινε θεσμός και τη διάσημη πλέον διαδρομή “Αρχαία Ήλιδα Αρχαία Ολυμπία Ποδηλατώντας”. Δράσεις που έβγαλαν πολλούς συνδημότες μας από τα αυτοκίνητα τους και τους ανέβασαν σε ποδήλατα. Αυτό όμως άρχισε να φθίνει με τον καιρό, μιας και το ποδήλατο για να δώσει ασφάλεια θα πρέπει να του έχει εξασφαλιστεί και η ασφαλής διέλευσή του! Όταν το ποδηλατικό “μπαλάκι” λοιπόν πέρασε στα χέρια των υπευθύνων ξεφούσκωσε σαν τρύπιο λάστιχο μαζί με τις ελπίδες της πόλης μας να γίνει μία φιλική πόλη για τους χρήστες του ποδηλάτου.

Μπορεί να είναι εικόνα ποδήλατο και δρόμος

Ελπίζουμε το εγκεφαλικό να αργήσει να έρθει… έτσι ώστε να έχουμε αυτό που λέμε μία “δεύτερη ευκαιρία” πιστεύουμε ότι την αξίζουμε και κυρίως την αξίζουν τα παιδιά μας.

Τελικά, οι Ποδηλατόδρομοι Αμαλιάδας,  10 χρόνια μετά από την κατασκευή τους, έχουν ή δεν έχουν παραδοθεί ακομα;

Μπορεί να είναι εικόνα ποδήλατο, δρόμος και οδός

Γιατί αν έχουν, θα ακολουθήσουν και οι επόμενες ερωτήσεις σχετικά…

Το αλμπουμ είναι από μια δράση του “μακρινού” Μαΐου του 2014…

Όποιος επιθυμεί, ας μας πει να τον ξεναγήσουμε για να δει αν έχει αλλάξει κάτι…

“Καλή” Παγκόσμια Ήμέρα Ποδηλάτου 2021!

Ο πρόεδρος,

Γιώργος Ηλιόπουλος

O γραμματέας,

Αποστόλης Τσόλης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

ΤΟ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

agro-stathmos-georgika-farmaka-viologika skeuasmata-ad
image description
Proini_04-12-2017_olga:Layout 1.qxd
ydrotherm-ad2
ellinika-petrelaia-ad2
anthoulis-xaralampos-courier-ad1
iliagora-epimelitirio-ad2
image description

ΕΙΔΙΚΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Μικρές Ιστορίες Μαγειρικής
Όλα τα Ένθετα
Πρωινή Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων