FOLLOW US: facebook twitter

Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην δημόσια υγεία για τη Δυτική Ελλάδα

Ημερομηνία: 29-09-2021 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Περιβάλλον

Ολοκληρώθηκε η Περιφερειακή ενημερωτική ημερίδα για την Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή, που ήταν και η πρώτη που διοργανώθηκε στη χώρα, με τη συνεργασία του Υπουργείου Ενέργειας/ Περιβάλλοντος, του Πράσινου Ταμείου και της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, στο πλαίσιο του προγράμματος LIFEAdaptIN.

Σημαντικό μέρος της ημερίδας αφιερώθηκε στις προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής για τη δημόσια υγεία, όπου τονίστηκε η άρρηκτη σύνδεση μεταξύ της κατάστασης του περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής, η προτεραιότητα  στην προστασία των πολιτών της Ένωσης από περιβαλλοντικές πιέσεις και κινδύνους για την υγεία και την ευημερία, καθώς και η βαθιά εξάρτηση της ανθρώπινης κοινωνίας από τα οικοσυστήματα.

Παράλληλα, από όλους τους συμμετέχοντες επισημάνθηκε η ανάγκη υλοποίησης διευρυμένων πολιτικών για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του περιβάλλοντος στην υγεία, με έμφαση στις στρατηγικές πρόληψης και προστασίας της Δημόσιας Υγείας και ενίσχυση της διατομεακής συνεργασίας για την αντιμετώπιση των προκλήσεων.

Από την πλευρά του, ο Αντιπεριφερειάρχης Ενέργειας, Περιβάλλοντος, Φυσικών Πόρων και Χωροταξίας, Λάμπρος Δημητρογιάννης, κατά την τοποθέτησή του, ανέλυσε τα δεδομένα που σχετίζονται με τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην δημόσια υγεία για την περιοχή της Δυτικής Ελλάδας, βάσει του Περιφερειακού Σχεδίου, με παράλληλα ανάγκη την εφαρμογή δράσεων Περιβαλλοντικής Υγείας.

Ειδικότερα, αναμένεται να επηρεαστούν οι περιοχές στις οποίες συγκεντρώνεται μεγάλο μέρος του ευαίσθητου πληθυσμού (ευπαθείς ηλιακές ομάδες 0-10 ετών και άνω των 60 ετών) της Περιφέρειας, ήτοι μεγαλύτερο από το 20% του ευαίσθητου πληθυσμού της ΠΔΕ, ενώ η αύξηση της θερμοκρασίας και τα κύματα καύσωνα θα επιφέρουν αύξηση νοσηρότητας και θνησιμότητας λόγω αύξησης συχνότητας εκδήλωσης νοσημάτων όπως:

  • Άσθμα, αναπνευστικές αλλεργίες και ασθένειες από τον ατμοσφαιρικό αέρα
  • Καρδιοαναπνευστικά προβλήματα και εμφράγματα
  • Νοσηρότητα και θνησιμότητα από τη ζέστη (θερμοπληξία, θερμικό στρες)
  • Νοσηρότητα και θνησιμότητα από ακραία καιρικά φαινόμενα (π.χ. καύσωνες)
  • Νεοπλάσματα
  • Επιπλοκές στην ανθρώπινη ανάπτυξη
  • Βλάβες της ψυχικής υγείας και διαταραχές άγχους

Επίσης,  η αύξηση έντασης και συχνότητας πλημμυρικών φαινομένων    εκτιμάται ότι θα επιφέρει μεγαλύτερη συχνότητα επιδημιών μεταδοτικών ασθενειών (π.χ. ελονοσία, δάγκειος πυρετός, κίτρινος πυρετός κλπ) λόγω πλημμυρών και ακραίων καιρικών φαινομένων,  ενώ θα πρέπει να αντιμετωπιστεί πιθανή αύξηση των ασθενειών που θα  προκαλούνται από την υποβαθμισμένη ποιότητα του πόσιμου νερού.

Ο κ. Δημητρογιάννης περιέγραψε και τις δράσεις και τα μέτρα που έχουν προταθεί για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας στον τομέα της υγείας, και επισήμανε ότι εδώ και δύο χρόνια περίπου, σε συνεργασία των υπηρεσιών Περιβάλλοντος και Δημόσιας Υγείας έχει προβλεφθεί στα Σχέδια Δράσης Υγείας της Π.Δ.Ε. ξεχωριστή θεματική για την Υγεία και το Περιβάλλον.

Ο κ. Δημητρογιάννης έκλεισε την τοποθέτησή του επισημαίνοντας: ‘‘Είναι σημαντικό να αξιοποιήσουμε την συγκέντρωση των δεδομένων που έχουμε μέσω του Περιφερειακού μας Σχεδίου για την Κλιματική Αλλαγή, και της εμπειρίας της διαχείρισης της επιδημίας, ώστε να σχεδιάσουμε γρήγορα και αποτελεσματικά δράσεις πρόληψης για την αντιμετώπιση δυσχερών επιπτώσεων, αξιοποιώντας τα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία’’.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

ΤΟ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

agro-stathmos-georgika-farmaka-viologika skeuasmata-ad
image description
Proini_04-12-2017_olga:Layout 1.qxd
ydrotherm-ad2
ellinika-petrelaia-ad2
anthoulis-xaralampos-courier-ad1
iliagora-epimelitirio-ad2
image description

ΕΙΔΙΚΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Μικρές Ιστορίες Μαγειρικής
Όλα τα Ένθετα
Πρωινή Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ