FOLLOW US: facebook twitter

Οι επιχειρηματικές προκλήσεις της Ηλείας

Ημερομηνία: 23-01-2023 | Συντάκτης:

Του Κώστα Λεβέντη, αντιπροέδρου του ΕΒΕ Ηλείας

Το 2023 είναι μια χρονιά προκλήσεων για την ελληνική οικονομία, αφού οι πληθωριστικές πιέσεις και η ενεργειακή κρίση συμπιέζουν τις επιχειρήσεις και επιδρούν αρνητικά στην ανταγωνιστικότητά τους. Τα συσσωρευμένα χρέη από την οικονομική και την πανδημική κρίση εξακολουθούν να αποτελούν «θηλιά» για τους περισσότερους επαγγελματίες, αφού δυσκολεύουν την πρόσβαση στην τραπεζική χρηματοδότηση και εξαντλούν τα περιθώρια ρευστότητας.

Η αναπόφευκτη αύξηση των επιτοκίων δανεισμού από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, στο πλαίσιο της προσπάθειας τιθάσευσης του πληθωρισμού, επιβαρύνει ακόμα περισσότερο τους δανειολήπτες στην αποπληρωμή των οφειλών τους, αφού αυξάνει το ύψος της μηνιαίας δόσης, και ενδεχομένως λειτουργεί αποτρεπτικά στη δρομολόγηση νέων επενδυτικών πρωτοβουλιών που θα δημιουργήσουν  πλούτο και νέες θέσεις εργασίας. Δυστυχώς ο πληθωρισμός αφενός δεν είναι εύκολος αντίπαλος, ειδικά για τους ασθενέστερους, και αφετέρου είναι ένα οικονομικό φαινόμενο που η Ελλάδα είχε ξεχάσει επί σχεδόν 20 χρόνια και τώρα καλείται να εφαρμόσει πολιτικές αναγκαίες και σωστές αλλά όχι δημοφιλείς.

Η πολιτική μείωσης των φορολογικών συντελεστών και των ασφαλιστικών εισφορών αναμφίβολα λειτούργησε θετικά για τις επιχειρήσεις, έπειτα από μια δεκαετία υπερφορολόγησης. Σύμφωνα με τις προβλέψεις της Τράπεζας της Ελλάδος, η ελληνική οικονομία δείχνει πως θα παραμείνει σε τροχιά ανάπτυξης και την επόμενη χρονιά, έστω και με χαμηλότερο ρυθμό, για αυτό και είναι σημαντικό να αξιοποιήσουμε αποτελεσματικά τους διαθέσιμους πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης και το νέο ΕΣΠΑ 2021-2027 σε στοχευμένες επιχειρηματικές δράσεις.

Ωστόσο, η επερχόμενη ευρωπαϊκή ύφεση και η αβεβαιότητα ως προς την έκβαση του ρωσοουκρανικού πολέμου, εύλογα συντηρούν το κλίμα ανησυχίας και αβεβαιότητας στους πολίτες και στις επιχειρήσεις. Δεδομένης και της κλιμακούμενης τουρκικής προκλητικότητας στο Αιγαίο, αφού και η γειτονική Τουρκία ετοιμάζεται για προεδρικές εκλογές, το ελληνικό πολιτικό σύστημα θα πρέπει να επιδείξει ωριμότητα και υπευθυνότητα, αποφεύγοντας την πόλωση που συνήθως παρατηρούμε σε μια προεκλογική περίοδο.

Είναι αναγκαίο οι πολιτικές δυνάμεις να συμβάλλουν στη διαμόρφωση συνθηκών συναίνεσης και συνεννόησης στα μεγάλα ζητήματα, προκειμένου η Ελλάδα να αντιμετωπίσει τις γεωπολιτικές προκλήσεις και να θέσει τις βάσεις για την αναδιάρθρωση της ελληνικής οικονομίας σε τομείς κρίσιμους όπως η μεταποίηση και η αγροτική παραγωγή, υιοθετώντας πλήρως τις ευρωπαϊκές κατευθύνσεις για ψηφιακό και «πράσινο» αποτύπωμα σε κάθε νέα επιχειρηματική δραστηριότητα.

 Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, η Ηλεία οφείλει να αυξήσει το μερίδιό της στην εξαγωγική και την τουριστική «έκρηξη» που αναμένεται το 2023 στην ελληνική οικονομία, ώστε να περιορίσει τη δημογραφική συρρίκνωση και να τερματίσει την οικονομική στασιμότητα που οδηγεί στα λουκέτα και στη μετανάστευση των νέων στα μεγάλα αστικά κέντρα και στο εξωτερικό.  

Δεδομένου ότι το 2023 σηματοδοτεί την έναρξη του νέου ΕΣΠΑ  αλλά και την ταχεία απορρόφηση των πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης και για τις επιχειρήσεις της Ηλείας, συνιστά ιδιαίτερη πρόκληση ειδικά για την επιχειρηματική κοινότητα του Πύργου και της νότιας Ηλείας να αδράξει τις δυνατότητες που δίδονται. Η καλύτερη εικόνα της ηλειακης επιχειρηματικότητας στην βόρεια Ηλεία είναι θετικό πρότυπο και για τη νότια Ηλεία. Το ζήτημα της ανάπτυξης της Ηλείας αφορά πρωτίστως την επιχειρηματική κοινότητα,  που πρέπει να τολμήσει να επιταχύνει και να συνενώσει δυνάμεις. Η νέα εποχή επιβάλλει διορατικότητα,σύνεση, συναίνεση και συνεργασία.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος