FOLLOW US: facebook twitter

Οι δύο εκδοχές για τον οικισμό της Γλύφας

Ημερομηνία: 22-09-2022 | Συντάκτης:

-Η «Πρωινή» αποκαλύπτει τις προτάσεις νόμου που επεξεργάζεται το ΥΠΕΣ

Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου

Στα «σκαριά» βρίσκεται η νομοθετική διευθέτηση του οικισμού της Γλύφας της πρώην Κοινότητας Λυγιάς, καθώς το υπουργείο Εσωτερικών μελετά προτάσεις που έχει λάβει και επεξεργάζεται την ορθότερη λύση.
Σύμφωνα με πληροφορίες της Πρωινής, στόχος είναι να ρυθμιστεί το ιδιοκτησιακό καθεστώς της περιοχής (ύστερα από 50 χρόνια περίπου) ώστε να προστατευθεί το περιβάλλον με το καθορισμό σαφών κανόνων δόμησης και χρήσης, να αποκατασταθεί το αίσθημα δικαίου στη περιοχή και να αποκομίσει απαραίτητους πόρους το κράτος.
Η πρόταση πρόταση είναι οι δημοτικές εκτάσεις στην ΤΚ Γλύφας και στην παραλία, που έχουν περιέλθει στην κυριότητα του δήμου Πηνειού και οι οποίες κατέχονται αυθαιρέτως κατά την έναρξη της ισχύος του παρόντος νόμου, από δεκαπενταετίας εφόσον έχουν οικοδομηθεί σε αυτήν κτίσματα τουλάχιστον πριν από μια δεκαετία, μπορούν να εκποιηθούν χωρίς δημοπρασία στους αυθαιρέτως κατέχοντες ή τους διαδόχους τους με σχετική αίτηση στον Δήμο Πηνειού. Η παραχωρούμενη έκταση, εφόσον βρίσκεται εντός ρυμοτομικού σχεδίου ή ορίων οικισμού, δεν μπορεί να υπερβαίνει το εμβαδόν ενός αρτίου οικοπέδου. Εάν βρίσκεται εκτός σχεδίου πόλεως η ορίων οικισμού δεν μπορεί να υπερβαίνει τα τέσσερα στρέμματα ή το προβλεπόμνο εμβαδόν αρτιότητας.
Για την εξαγορά της έκτασης προβλέπεται η καταβολή τιμήματος ίσου με την αντικειμενική της αξία ή, όπου δεν έχει καθοριστεί αντικειμενική αξία, η εξαγορά να γίνεται με την εμπορική αξία της έκτασης. Σε εκτάσεις που είναι σε παραλιακή ή τουριστική περιοχή στην οποία έχει καθοριστεί αντικειμενική αξία, η εξαγορά τους να γίνεται με βάση την αντικειμενική τους αξία, με 10% προσαύξηση. Σημειώνεται ότι για την εκτίμηση της αξίας των εξαγοραζομένων εκτάσεων δεν λαμβάνεται υπόψη η αξία των κτισμάτων που έχουν ανεγερθεί από τον αυθαίρετο κάτοχο. Αν ο κάτοχος έχει χτίσει ή κατέχει την έκταση πριν από 25 χρόνια, το τίμημα εξαγοράς μειώνεται κατά 20%. Η εξαγορά εκτάσεων εκτός σχεδίου πόλης ή εκτός οικισμού πριναπό το 1923 ή εκτός οικισμού με εγκεκριμένα όρια κάτω των 2.000 κατοίκων, στοον οποίο έχουν χτιστεί αυθαίρετα κτίσματα, επιτρέπεται με την προϋπόθεση είτε κατεδάφισης των αυθαιρέτων είτε νομιμοποίησης ή εξαίρεσης από την κατεδάφισή τους, πριν από την καταβολή της πρώτης δόσης εξαγοράς από τον δικαιούχο.
Η πρόταση νόμου προβλέπει την αποπληρωμή σε τρεις ετήσιες άτοκες δόσεις. Μετά την εξόφληση των οφειλόμενων δόσεων θα εκδίδεται τίτλος κυριότητας.
Διαφορετική πρόταση για τα παραλιακά
Ωστόσο, πληροφορίες της Πρωινής αναφέρουν ότι υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις από μερίδα κατοίκων της περιοχής, οι οποίοι επικαλούνται και σχετικές δικαστικές αποφάσεις για να την τεκμηριώσουν.
Όπως επισήμαναν νομικοί κύκλοι με γνώση της υπόθεσης, η νομιμοποίηση της υφιστάμενης κατάστασης θα ζημιώσει τον δήμο και θα υποβαθμίσε την περιοχή, ενθαρρύνοντας τις αυθαιρεσίες.
Η δική τους πρόταση είναι να δοθεί η δυνατότητα να εκποιηθούν από τον δήμο χωρίς δημοπρασία τα ακίνητα που κατέχουν οι κάτοικοι της Γλύφας από το 1930, αλλά να μη δοθεί η δυνατότητα εκποίησης για τα δημοτικά αυθαίρετα κτίσματα, γιατί οποιαδήποτε προτεινόμενη λύση θα επιδεινώσει την ήδη υπάρχουσα κατάσταση και θα υποβαθμίσει καταστροφικά το περιβάλλον.
Οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Εσωτερικών εξετάζουν όλες τις προτάσεις και, σύμφωνα με πληροφορίες της Πρωινής, έχουν ζητήσει σχετικά έγγραφα από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, προκειμένου να διαπιστώσουν πώς έχει επακριβώς η κατάσταση.
Υψηλά ιστάμενο στέλεχος του ΥΠΕΣ τόνισε στην «Πρωινή» ότι όποια ρύθμιση καταρτιστεί και κατατεθεί προς ψήφιση, θα πρέπει προηγουμένως να έχει θωρακιστεί νομικά, προκειμένου να αποτραπούν ενδεχόμενες προσφυγές μελλοντικά.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος