FOLLOW US: facebook twitter

Οι δορυφόροι φωτογραφίζουν τη «φλεγόμενη» Ελλάδα: Αύξηση 719% στις καμένες εκτάσεις

Ημερομηνία: 09-08-2021 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Περιβάλλον

Η δορυφορική απεικόνιση είναι ένα εργαλείο το οποίο έχει αρχίσει να κάνει την άνοδό του τα τελευταία χρόνια.


Η χρήση διαφορετικών τύπων δορυφόρων στοχεύει στην επιτέλεση συγκεκριμένου σκοπού και στην απεικόνιση διαφορετικών συμβάντων. Το γεγονός ότι ακόμη τα εργαλεία αυτά δεν έχουν πολιτικοποιηθεί τα καθιστά αντικειμενικά μέσα αναπαράστασης της καθημερινότητας, καθώς παρουσιάζουν εικόνες που αποτελούν «τροφή για σκέψη». Η διάθεση ελεύθερων δεδομένων (open data) επίσης επιτρέπει τα όργανα αυτά να μετατραπούν σε καίρια μέσα, τα οποία συμβάλλουν σημαντικά στην λήψη αποφάσεων και οργάνωσης του κρατικού μηχανισμού.

Οι δασικές και αστικές πυρκαγιές οι οποίες έχουν κυριεύσει την χώρα τα τελευταία εικοσιτετράωρα καταγράφηκαν από τους δορυφόρους Sentinel του συστήματος Copernicus της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι δορυφόροι Sentinel 2 και Sentinel 5P κατέγραψαν τις καμένες εκτάσεις και την αυξημένη ατμοσφαιρική ρύπανση αντιστοίχως, και απεικόνισαν την ανεξέλεγκτη τροπή του φαινομένου.

Η απεικόνιση από το διάστημα αποδεικνύει ότι από 4 έως και 6 Αυγούστου, οι καμένες εκτάσεις από τις φωτιές στην Ελλάδα αυξήθηκαν από 22.685 εκτάρια σε 70.059 εκτάρια όπως καταγράφει το Ευρωπαϊκό Σύστημα Πληροφοριών για τις Δασικές Πυρκαγιές (EFFIS), το οποίο οφείλεται στα πύρινα μέτωπα τα οποία βρίσκονται– μεταξύ άλλων – στην Εύβοια, την Ολυμπία, την Μάνη και την Αττική. Η αλλαγή αυτή συμβολίζει μια αύξηση 719% σε καμένες εκτάσεις μέσα στο 2021 σε σχέση με τον μέσο όρο από το 2008 έως και το 2020.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος