FOLLOW US: facebook twitter

Οι «… διαδρομές» του Γιάννη Αδαμάκου Επί της Αλός

Ημερομηνία: 20-06-2022 | Συντάκτης:

Εγκαινιάστηκε το βράδυ του Σαββάτου σε μια μεγάλη καλλιτεχνική συνάντηση η έκθεση του κορυφαίου ζωγράφου στο κατάμεστο από κόσμο αρχοντικό Μαστροβασιλόπουλου στο Επιτάλιο

  • Συγκινημένος ο καλλιτέχνης από την επιστροφή στον τόπο καταγωγής του- Όλοι οι παλιοί φίλοι των παιδικών του χρόνων και οι συγχωριανοί του ήταν εκεί

Ρεπορτάζ Ελένη Παπαδοπούλου


Τον κορυφαίο ζωγράφο Γιάννη Αδαμάκο που κατάγεται από την περιοχή μας, φιλοξενεί στο αρχοντικό Μαστροβασιλόπουλου, ο δραστήριος Πολιτιστικός Σύλλογος Επιταλίου “Επί της Αλός”, εγκαινιάζοντας με την έκθεσή του “… διαδρομές” , με αυτό το μεγάλο εικαστικό γεγονός, το 3ο του Φεστιβάλ Πολιτισμού, με στόχο να φέρει σε επαφή το κοινό της ευρύτερης περιοχής με τις τέχνες και τον πολιτισμό. Και είναι άξια συγχαρητηρίων μια τέτοια πρωτοβουλία από έναν τοπικό πολιτιστικό σύλλογο που βάζει τον πήχη ψηλά στα πολιτιστικά δρώμενα του τόπου. Το βράδυ του Σαββάτου, σε αυτή την σπουδαία καλλιτεχνική συνάντηση που ξεχείλιζε από μνήμες και νοσταλγία, ο Γιάννης Αδαμάκος, με ιδιαίτερη συγκίνηση επιστρέφοντας στα πατρογονικά χώματα , παρουσίασε τα έργα του και υποδέχθηκε φίλους από τα παλιά, από τότε που έπαιζαν μαζί πιτσιρικάδες στις αλάνες του Επιταλίου και του Πύργου, συντοπίτες αλλά και φιλότεχνους που ήθελαν να γνωρίσουν από κοντά τον ζωγράφο και το έργο του, που εκθέτει στο ισόγειο και τον πρώτο όροφο του πολυχώρου Μαστροβασιλόπουλου. Ένα πραγματικό δώρο του γνωστού εικαστικού στον τόπο του, καθώς έργα του παρουσιάζοντας σε μεγάλες γκαλερί, μουσεία, και πινακοθήκες, από την Νέα Υόρκη ως την Ευρώπη και την Μπινάλε της Αθήνας, ενώ κοσμούν ιδιωτικές και δημόσιες συλλογές στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Η έκθεσή του θα παραμείνει ανοικτή για τους επισκέπτες ολόκληρο το καλοκαίρι.

Με τις “… διαδρομές” του, ο Γιάννης Αδαμάκος μας δίνει την ευκαιρία να γνωρίσουμε το έργο του μέσα από θεματικές ενότητες που ο ίδιος επέλεξε να μας παρουσιάσει. Αυτή ακριβώς η διαδρομή μέσα από τις θεματικές ενότητες, η οποία καταλήγει στα έργα που χαρακτηρίζονται από την πλούσια σε χρώμα στοχαστική αφαίρεση, έδωσε και τον τίτλο της έκθεσής του. Ο ίδιος λέει για τα τελευταία έργα του ότι «Είναι σαν να προέρχονται από τα τοπία, αναιρώντας όμως ταυτόχρονα και την έννοια του τοπίου, καταλήγοντας να είναι μια γεωμετρία με συναίσθημα. Πολύ κοντά σε μια αίσθηση του Rothko.» Μια σειρά διαδρομών που χαρακτηρίζει τη σταθερή πορεία εξέλιξης του διεθνούς φήμης εικαστικού Γιάννη Αδαμάκου, τα έργα του οποίου παρουσιάζονται Η συνειδητή απόφαση του καταξιωμένου καλλιτέχνη για μια αποκεντρωμένη έκθεση του έργου του άνοιξε τον ορίζοντα νέων διαδρομών που περιέχουν το νόστο.

Τον ζωγράφο, προλόγισε και καλωσόρισε στο Επιτάλιο η πρόεδρος του Συλλόγου “Επί της Αλός”, Ρόη Βελισσάρη που τόνισε ότι ο Γιάννης Αδαμάκος τιμά με την παρουσία του το Σύλλογο και την Τ.Κ Επιταλίου παρουσιάζοντας τα έργα του μέσα από θεματικές που ο ίδιος επέλεξε. Ανέφερε ακόμα ότι στόχος τους είναι η διοργάνωση δράσεων υψηλού πολιτιστικού επιπέδου θεωρώντας ότι οι μεγάλες διοργανώσεις δεν μπορούν να αποτελούν προνόμιο μόνο των μεγάλων αστικών κέντρων.
Από την πλευρά του ο Γιάννης Αδαμάκος, με τρεμάμενη από την συγκίνηση φωνή ευχαρίστησε τον Σύλλογο για την πρόσκληση αλλά και όλους όσους βρέθηκαν κοντά του στα εγκαίνια της έκθεσής τους, τονίζοντας ότι ανάμεσά τους διακρίνει παλιούς φίλους και πρόσωπα γνώριμα. Στο πλευρό του σε αυτήν την ξεχωριστή στιγμή, ήταν η σύζυγός του και τα δύο τους παιδιά.

Στην συνέχεια όλος ο κόσμος που κατέκλυσε τον κήπο του αρχοντικού Μαστορβασιλόπουλου, ξεναγήθηκε στον εσωτερικό χώρο της έκθεσης, συνομίλησε με τον ζωγράφο και γεύτηκε τα κρασιά που προσέφερε το Κτήμα Μερκούρη και τα εδέσματα που ετοίμασαν τα μέλη του Συλλόγου.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος