FOLLOW US: facebook twitter

Οι δέκα «υπερπλούσιοι» με κέρδη 400 δισ. δολάρια την εποχή της πανδημίας

Ημερομηνία: 24-12-2020 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Οικονομία

Η δυσθεώρητη αύξηση πλούτου κορυφαίων επιχειρηματιών θέτει ξανά στο επίκεντρο τα αιτήματα για δικαιότερους φόρους, τη στιγμή που η πανδημία καταστρέφει εκατοντάδες εκατομμύρια μη προνομιούχους.

Δέκα από τους πλουσιότερους ανθρώπους του πλανήτη αύξησαν τις ήδη τεράστιες περιουσίες τους με περισσότερα από 400 δισ. δολάρια από την έναρξη της πανδημίας, καθώς οι επιχειρήσεις τους βρίσκονται σε κλάδους που ενισχύθηκαν από τα lockdown και την παγκόσμια οικονομική κρίση.

Σε μια σχετική έκθεση η οργάνωση «Αμερικανοί για Φορολογική Δικαιοσύνη», υπολογίζει ότι ο συνολικός πλούτος των 651 δισεκατομμυριούχων των ΗΠΑ έχει αυξηθεί κατά 1,1 τρισ. Δολάρια αυτή την περίοδο.

«Τα κέρδη τους από την πανδημία είναι τόσο τεράστια που οι δισεκατομμυριούχοι της Αμερικής θα μπορούσαν να πληρώσουν για ένα τεράστιο πακέτο ανακούφισης από τον covid και να μην χάσουν καθόλου μερίδιο από τα προκορονοϊού πλούτη τους. Θα μπορούσαν μόνοι τους να προσφέρουν από 3.000 δολάρια βοήθημα σε κάθε Αμερικανό και πάλι η περιουσία τους θα ήταν μεγαλύτερη απ΄ότι πριν από εννέα μήνες».

Ο Τζεφ Μπέζος, ιδρυτής και ηγέτης της Amazon, είδε τον πλούτο του να αυξάνεται κατά 70 δισ. δολάρια από τον Μάρτιο, καθώς εκατοντάδες εκατομμύρια άνθρωποι, εγκλωβισμένοι στα σπίτια τους βασίστηκαν στις υπηρεσίες του αμερικανικού κολοσσού.

Άλλα μέλη της ομάδας των σούπερ πλουσίων που είδαν την περιουσία τους αυξάνεται κατακόρυφα είναι ο ΈλονΜασκ (Tesla), ο Μπερνάν Αρνό (LVMH), ο ΜάρκΖάκερμπεργκ (Facebook), ο Λάρι Πέιτζ (Google) και άλλοι.

Η ΆναΆρενταρ, επικεφαλής της καμπάνιας για την ανισότητα της Oxfam, δηλώνει ότι το γεγονός ότι οι πλουσιότεροι των πλουσίων έβγαλαν τόσα πολλά χρήματα κατά την πανδημία αποδεικνύει ότι «πέρα από κάθε αμφιβολία ότι το παγκόσμιο οικονομικό σύστημα έχει προβλήματα. Επιτρέποντας την αύξηση του πλούτου ελάχιστων ανθρώπων, τη στιγμή που εκατοντάδες εκατομμύρια υποφέρουν δεν είναι τίποτα περισσότερο από εγκατάλειψη καθήκοντος».

«Οι κυβερνήσεις πρέπει να σταματήσουν να ενισχύουν τους πλουσιότερους. Ένας φόρος πλούτου δεν θα έκανε καμία διαφορά στις περιουσίες τους, όμως θα αποτελούσε σανίδα σωτηρίας για εκείνους που έχουν χτυπηθεί περισσότερο από την πανδημία» υπογραμμίζει.

Την στιγμή που μικρές επιχειρήσεις έχουν χτυπηθεί ανεπανόρθωτα από την πανδημία και τη χειρότερη οικονομική κρίση μετά τη Μεγάλη Ύφεση του 1930, οι μετοχές της Amazon έχουν παρουσιάσει άνοδο κατά 90% από τον Μάρτιο.

Η περιουσία του ΈλονΜασκ έχει αυξηθεί κατά 129 δις δολάρια από τον Μάρτιο, καθώς οι επενδυτές ποντάρουν πως η πανδημία θα οδηγήσει τις κυβερνήσεις να επιταχύνουν την μετάβαση στα ηλεκτρικά οχήματα. Ο Μασκ κατέχει το 20% της Tesla και είναι πλέον ο δεύτερος πλουσιότερος άνθρωπος του πλανήτη.

Ο πιο πλούσιος Ευρωπαίος, ο Μπερνάν Αρνό, είδε την περιουσία του να διπλασιάζεται, καθώς η η ζήτηση για τα προϊόντα της LouisVuitton αυξήθηκε σημαντικά.

Περίπου 20 δισεκατομμύρια πλουσιότερος είναι και ο Μπιλ Γκέιτς, συνιδρυτής της Microsoft, ο οποίος έχει ήδη διαθέσει δισεκατομμύρια για την ανάπτυξη εμβολίων και προγραμμάτων υγείας στην αντιμετώπιση του κορονοϊού.

Πηγή: efsyn.gr


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος