FOLLOW US: facebook twitter

Οι χαμηλές αποδόσεις “καίνε” τους τοματοπαραγωγούς!

Ημερομηνία: 06-09-2022 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Slide, Αγροτικά, Νέα

Ολοκληρώνεται η παράδοση της βιομηχανικής τομάτας στην Ηλεία- Κλείνουν τα εργοστάσια- Αποκαρδιωτικός όμως ο απολογισμός

  • Τι επισημαίνει ο πρόεδρος της Ο.Π Αμαλιάδας Χρ. Βαλιανάτος

Ρεπορτάζ Ελένη Παπαδοπούλου


Κάτω από σχετικά καλές συνθήκες, με την κάλυψη σχεδόν του συνόλου των ποσοτήτων που είχαν υπογράψει στα συμβόλαιά τους με τα δύο εργοστάσια του κάμπου, αλλά με  χαμηλές ωστόσο αποδόσεις που θα έχουν οικονομικές συνέπειες  για τους τοματοπαραγωγούς, ολοκληρώνεται για την φετινή σεζόν, η παράδοση της βιομηχανικής τομάτας. Δυστυχώς κάθε χρόνο όλο και κάτι συμβαίνει, μια οι καύσωνες που προκαλούν ζημιές, μια άλλοι παράγοντες όπως η έλλειψη νερού στα πρώτα στάδια φύτευσης της καλλιέργειας και βεβαίως το υψηλό καλλιεργητικό κόστος στην παρούσα σεζόν παρά τις μικρές αυξήσεις που έλαβαν στα τιμολόγια, δεν αφήνει τους τοματοπαραγωγούς της Ηλείας να πάρουν βαθιές ανάσες και απλώς ελπίζουν να μην μπουν κα μέσα με τα “τσαρούχια”! Το επόμενο διάστημα, οι παραγωγοί θα κάνουν “ταμείο” και τότε θα γίνει και ο απολογισμός.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ο.Π Αμαλιάδας κ. Χρήστο Βαλιανάτο, η παράδοση – παραλαβή βιομηχανικής τομάτας ολοκληρώνεται και τα εργοστάσια τις επόμενες μέρες κλείνουν.  Ειδικότερα, την  προσεχή Παρασκευή κλείνει το εργοστάσιο της ΜΙΝΕΡΒΑ, καθώς οι τοματοπαραγωγοί της Ο.Π Αμαλιάδας παρέδωσαν το σύνολο των ποσοτήτων που είχαν υπογράψει, δηλαδή περίπου 8.500 τόνους τομάτας. Η ΜΙΝΕΡΒΑ, συνεχίζει ακόμα να παραλαμβάνει, έχουν ήδη παραδώσει από τους 40.000 τόνους που έχουν υπογράψει τους 24.000 τόνους και υπολείπονται ακόμα οι τοματοπαραγωγοί του Καλλικώμου και κάποιο ακόμα άλλοι για να ολοκληρωθεί η παράδοση του προίόντος.

Χ. Βαλιανάτος: “Η έλλειψη νερού στα πρώτα στάδια καλλιέργειας και οι καύσωνες υπέυθυνοι για τις χαμηλές αποδόσεις”

Ο κ. Βαλιανάτος αναφερόμενος στην φετινή σεζόν, τόνισε σε δηλώσεις του στην “Πρωινή”,  ότι σε απολογισμό θα προχωρήσουν τις επόμενες ημέρες που θα πραγματοποιήσουν οι τοματοπαραγωγοί την γενική τους συνέλευση για να δουν τι…¨ψάρια” έπιασαν, ωστόσο οι πρώτες εκτιμήσεις δεν είναι θετικές. Όπως εξηγεί “ φέτος πήγαμε πολύ καλά στις ποσότητες, καλύψαμε σχεδόν το σύνολο των συμβολαίων που είχαμε υπογράψει, ωστόσο οι αποδόσεις ειναι πολύ χαμηλές και αυτό δεν το περιμέναμε. Για να σας δώσω μια εικόνα του τι συμβαίνει, σκεφτείτε οτι πέρυσι, το 2021 είχαμε αποδόσεις της τάξης του 11,5-12 τόνους  το στρέμμα και φέτος έχουμε 8,5! Αυτη η μείωση θα φέρει και μειωμένα έσοδα τους τοματοπαραγωγούς του νομού μας και η κατάσταση που διαμορφώνεται είναι λίγο αποκαρδιωτική. Τα έσοδα ωχριούν μπροστά στα κόστη παραγωγής στα οποια ο παραγωγός δεν μπορεί να ανταπεξέλθει και που τη φετινή σεζόν φτάνουν από 950-1000 ευρώ το στρέμμα. Τώρα τι φταίει για τις χαμηλές φετινές αποδόσεις του προϊόντος; Κυρίως δύο λόγοι, ο ένας είναι ότι στην αρχή της καλλιεργητικής περιόδου μετά την σπορά και τα πρώτα στάδια ανάπτυξης των φυτών, δεν υπήρχε το απαιτύμενο νερό να ποτίσουν οι παραγωγοί λόγω των προβλημάτων με τους ΤΟΕΒ, κάτι για το οποίο εμείς φωνάζαμε και τελικά επηρρέασε  το προϊόν αρνητικά. Επίσης οι υψηλές θερμοκρασίες, οι καύσωνες και η παρατεταμένη ανομβρία έπαιξαν κι αυτοί το ρόλο τους. Την τελική εκτίμηση ωστόσο θα την κάνουμε σε λίγες μέρες, αφού ολοκληρωθεί όλη η διαδικασία παράδοσης του προϊόντος, θα κάνουμε γενική συνέλευση και οικονομικό απολογισμό. Τότε θα έχουμε και πλήρη εικόνα, θα βάλουμε κάτω τα κόστη και τα έσοδα και θα δούμε τι έγινε”.

“Είμαστε ανοιχτοί σε κάθε πρόταση για την νέα σεζόν”

Τέλος σε ότι αφορά την επόμενη σεζόν, το 2023, ο πρόεδρος της Ο.Π Αμαλιάδας τόνισε ότι “είμαστε ανοιχτοί σε οποιαδήποτε πρόταση για την υπογραφή συμβολαίων και ως τον Γενάρη του 2023 που πάντα υπογράφουμε μπορούμε να κάνουμε οποιαδήποτε συζήτηση με οποιαδήποτε εταιρία. Εν μέσω της σεζόν και αφού έχουν πέσει οι υπογραφές, δεν μπορούμε για κανέναν να σπάσουμε τα συμβόλαια. Βεβαίως στόχος μας θα είναι να επιτύχουμε συμβόλαια με καλύτερες τιμές έτσι ώστε να μπορέσουμε κι εμείς με την σειρά μας να στηρίξουμε την καλλιέργεια”. Προφανώς η δήλωση αυτή του κ. Βαλιανάτου, αποτελεί και σχόλιο εκ μέρους του συνεταιρισμού σε δήλωση διαμαρτυρία νεοφερμένης επιχείρησης παραλαβής και μεταποίησης βιομηχανικής τομάτας στην Ηλεία για το οτι το υπάρχον καθεστώς εμπόδισε την ένταξή της στην Ηλειακή αγορά επί ίσοις όροις και στην ουσία αποκλείστηκε από την επιχειρηματική διαδικασία και μάλιστα πέφτοντας “θύμα” αθέμιτου ανταγωνισμού.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος