FOLLOW US: facebook twitter

Οι αστοχίες έφεραν γενική καραντίνα

Ημερομηνία: 06-11-2020 | Συντάκτης:

Τρεις διαφορετικές δέσμες μέτρων σε μόλις τέσσερις μέρες, αναγκάστηκε να ανακοινώσει η κυβέρνηση καθώς χάθηκε ο έλεγχος της πανδημίας.

O κύβος ερρίφθη: η χώρα μπαίνει σε lockdown έως το τέλος του μήνα. Η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας εισηγήθηκε, ο πρωθυπουργός αποδέχθηκε, ο υπουργός Υγείας το ανακοίνωσε προχθές από τηλεοράσεως.

Παλινωδίες

Μέχρι προχθές το πρωί, η κυβέρνηση δεν προσανατολιζόταν σε άμεσο lockdown, Μεσολάβησε η εισήγηση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας για lockdown σε τηλεδιάσκεψη με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Μετά τη σχετική απόφαση, κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι «τις τελευταίες μέρες, παρά τα μέτρα, παρατηρείται εκθετική αύξηση κρουσμάτων σε όλη τη χώρα», κάνοντας με αυτόν τον τρόπο σαφές ότι είχε προκριθεί το σενάριο επιβολής γενικού lockdown.

Είναι εμφανές ότι η κυβέρνηση έχει χάσει κάθε έλεγχο της πανδημίας. Μία σπασμωδική κίνηση μετά την άλλη, μέτρα πάνω στα μέτρα και πάλι από την αρχή – η προχθεσινοβραδινή ανακοίνωση διά στόματος του υπουργού Υγείας συνιστά την απόλυτη απόδειξη αποτυχίας διαχείρισης της υγειονομικής κρίσης αλλά και της προστασίας της δημόσιας υγείας.

Μετά την άρση του πρώτου lockdown ο Κυριάκος Μητσοτάκης έβαλε στην άκρη το ανώτατο επιστημονικό όργανο της χώρας για τον έλεγχο της πανδημίας και κινήθηκε με κριτήριο την αγορά. Άνοιξε τα πάντα άρον άρον και όπως όπως και ιδού τα αποτελέσματα.Ενδεικτική ήταν η αποχώρηση του Σωτήρη Τσιόδρα από τις ενημερώσεις, αλλά και η πρόσφατη συγκρότηση ομάδας επιδημιολόγων υπό την Πολιτική Προστασία, η Επιτροπή του Επιδημιολογικού Χάρτη όπως την έχει ονομάσει ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας. Ήταν ο ίδιος ο Νίκος Χαρδαλιάς άλλωστε που επέμενε να ανοίξουν τα γήπεδα στους φιλάθλους με τη μισή χώρα στο «κόκκινο», πιέζοντας την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων, απόφαση που στο τέλος αναίρεσε ο πρωθυπουργός.

Με τις ημερήσιες γνωστές διαγνώσεις σχεδόν να έχουν επταπλασιαστεί από το πρώτο δεκαήμερο του Οκτωβρίου (13 Οκτωβρίου 408 κρούσματα, 2.646 χθες) και με το ΕΣΥ να παραμένει αβοήθητο, οι κορυφαίοι επιστήμονες της χώρας δεν μπορούσαν να καθίσουν άλλο με σταυρωμένα τα χέρια.

Οι δυνατότητες του ΕΣΥ δεν είναι ανεξάντλητες, όπως έχει επαναλάβει στις τελευταίες ενημερώσεις ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης. Προκλητική δήλωση από στέλεχος μιας κυβέρνησης που δεν έκανε τίποτα για να τις βελτιώσει. Δεν χρησιμοποίησε, όπως διαφήμισε, το διάστημα του πρώτου lockdown για να στηρίξει το ΕΣΥ με προσλήψεις, υποδομές, κρεβάτια ΜΕΘ, και ας ισχυρίζεται το αντίθετο.

Πηγή: efsyn.gr


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος