FOLLOW US: facebook twitter

Οι 2+2 υποψήφιοι Μητροπολίτες Ηλείας  

Ημερομηνία: 31-08-2022 | Συντάκτης:

Δύο επίσκοποι και δύο αρχιμανδρίτες αναμένεται να διεκδικήσουν το αξίωμα 

Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου

Τέσσερις ιερωμένοι, δύο επίσκοποι και δύο αρχιμανδρίτες, αναμένεται να εκδηλώσουν και επίσημα την πρόθεσή τους να διεκδικήσουν την εκλογή τους στο αξίωμα του Μητροπολίτη Ηλείας το ερχόμενο φθινόπωρο.

Η πρώτη υποψηφιότητα είναι ήδη γνωστή, καθώς αποτελεί και την πρόταση του απερχόμενου Μητροπολίτη Ηλείας, Γερμανού, ο οποίος υπέβαλε την παραίτησή του. Πρόκειται για τον νυν Επίσκοπο Ωλένης, Αθανάσιο, -κατά κόσμον Αριστείδη Μπαχό-  ηλικίας 68 ετών από την Ξυλοκέρα. Ο Αθανάσιος αποφοίτησε από τη Θεολογική Σχολή Αθηνών το 1982 και χειροτονήθηκε Διάκονος το 1976 από τον Μητροπολίτη Ηλείας Αθανάσιο και Πρεσβύτερος στις 5 Σεπτεμβρίου 1982 από τον Μητροπολίτη Ηλείας Γερμανό. Έχει υπηρετήσει ως Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Άνω Δίβρης και ως Ιεροκήρυκας της Μητροπόλεως Ηλείας.  Το 2000 εξελέγη με ισχυρή πλειοψηφία και στη συνέχεια χειροτονήθηκε τιτουλάριος Επίσκοπος Ωλένης, Βοηθός Επίσκοπος της Μητροπόλεως Ηλείας.

Η δεύτερη υποψηφιότητα αναμένεται να υποβληθεί από τον Γραμματέα Επιτροπής Πολιτιστικής Ταυτότητος Ιεράς Συνόδου, Ιεροκήρυκα της Ιεράς Μητροπόλεως Ηλείας και Διδάκτορα Θεολογίας, αρχιμανδρίτη Δαμασκηνό Πετράκο, με καταγωγή από τον Καρδαμά, ο οποίος πριν από μερικά χρόνια είχε προταθεί από τον Γερμανό να εκλεγεί Επίσκοπος Ήλιδας και β΄ βοηθός του Μητροπολίτη Ηλείας, πρόταση που όμως απορρίφθηκε από τη Διαρκή Ιερά Σύνοδο.

Η τρίτη υποψηφιότητα είναι ο αρχιμανδρίτης Καλλίνικος Νικολάου, Ιεροκήρυκας της Μητρόπολης Καισαριανής, Βύρωνος & Υμηττού, στην οποία Αρχιεπίσκοπος είναι ο Δανιήλ, με καταγωγή από την Ηλεία.

Η τέταρτη υποψηφιότητα αναμένεται να υποβληθεί από τον Επίσκοπο Ανδρούσης Κωνστάντιο (Παναγιωτακόπουλο), ηλικίας 62 ετών και γεννηθέντα στο Αλεποχώρι Ηλείας στις 29 Ιανουαρίου 1960. Ο Κωνστάντιος σπούδασε Θεολογία στη Θεολογική Σχολή Θεσσαλονίκης και χειροτονήθηκε Διάκονος στις 31 Μαρτίου 1985 από τον Μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεως Άνθιμο και Πρεσβύτερος στις 15 Σεπτεμβρίου 1991. Υπηρέτησε ως Εφημέριος και Ιεροκήρυκας στη Μητρόπολη Αλεξανδρουπόλεως (1991-2006), στη Μητρόπολη Μαρωνείας (2006-2014) και στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών (2014-2018). Στις 12 Φεβρουαρίου 2018 χειροτονήθηκε στον Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Αθηνών Επίσκοπος Ανδρούσης.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος