FOLLOW US: facebook twitter

«Όχι» στην εξίσωση των Κολεγίων με τα Πανεπιστήμια!

Ημερομηνία: 21-01-2020 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Εκπαίδευση, Νέα

Στάση εργασίας και παραστάσεις διαμαρτυρίας στις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης του Νομού, πραγματοποιούν σήμερα Δάσκαλοι και Καθηγητές αντιδρώντας στην ψήφιση από τη Βουλή του νέου Νομοσχεδίου για την Ανώτατη Εκπαίδευση, που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την εξίσωση των Κολεγίων με τα Πανεπιστήμια!

Ο Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών Εκπαιδευτικών Περιφερειών Πύργου με ανακοίνωσή του, καλεί τα μέλη του στην παράσταση διαμαρτυρίας που θα πραγματοποιηθεί στις 2 το μεσημέρι έξω από την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, ενώ και η ΕΛΜΕ Ηλείας έχει προγραμματίσει αντίστοιχη δράση στο γραφείο του Δ/ντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στις 12.30 το μεσημέρι.

Δάσκαλοι: Προαναγγέλλουν κλιμάκωση κινητοποιήσεων

Ο Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών Πύργου με ανακοίνωσή του, επισημαίνει ότι μέσω του νομοσχεδίου που ψηφίζεται σήμερα Τρίτη, προωθούνται διατάξεις που «τσακίζουν άμεσα τα μορφωτικά και εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών και ιδιαίτερα των αναπληρωτών – συμβασιούχων συναδέλφων τους.

«Γιατί το Υπουργείο Παιδείας έχει αυτή την επιλεκτική ευαισθησία στο ενωσιακό δίκαιο;

Γιατί η κυβέρνηση δεν συμμορφώνεται με το ενωσιακό δίκαιο στο θέμα των αναπληρωτών;

Γιατί αντίθετα με το ενωσιακό δίκαιο εξακολουθούν να υπάρχουν διακρίσεις ως προς τους μισθούς, τα εργασιακά δικαιώματα;

Σχετική αναφορά έχει καταθέσει στην Κομισιόν η ΔΟΕ και το Υπουργείο δεν συμμορφώνεται.

Αντίθετα με το άρθρο 50 του νομοσχεδίου, προχωρά στην αναγνώριση των πτυχίων των κολεγίων εντός και εκτός Ελλάδας ως ισότιμων των πτυχίων των Πανεπιστημίων για τους εκπαιδευτικούς Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, απαξιώνοντας περαιτέρω την αξία του πτυχίου μας, μετατρέποντάς το σε ένα ακόμη προσόν.

Υποβαθμίζουν συνολικά τα μορφωτικά δικαιώματα, ανοίγουν τον δρόμο στην πλήρη εμπορευματοποίηση της γνώσης, οδηγούν χιλιάδες νέους ανθρώπους στο αέναο κυνηγητό προσόντων και πιστοποιήσεων για τη διεκδίκηση μια επισφαλούς και κακοπληρωμένης θέσης εργασίας.

Είναι απαράδεκτη και η πρόθεσή τους να επαναφέρουν την «τιμωρία» στους αναπληρωτές, με τον τριετή αποκλεισμό από τους πίνακες, εάν κάποιος αναπληρωτής παραιτηθεί, δείχνουν το ανάλγητό τους πρόσωπο, προσπαθώντας μάλιστα να καλλιεργήσουν τον κοινωνικό αυτοματισμό κατηγορώντας, στοχοποιώντας και τιμωρώντας τους εκπαιδευτικούς!

Το αμέσως επόμενο διάστημα πρέπει να βρει όλους εμάς μόνιμους και αναπληρωτές στην πρώτη γραμμή του αγώνα, για να μην περάσουν οι σχεδιασμοί της κυβέρνησης.

Οργανωμένοι στους Συλλόγους μας, θα δώσουμε τη μάχη μαζί με τους συναδέλφους μας ενάντια στον νέο εκπαιδευτικό νόμο, αλλά και ενάντια στο νομοσχέδιο για την κοινωνική ασφάλιση, που αφορά όλους τους τομείς της ζωής μας (δικαιώματα, υγεία, άδειες κλπ), μαζί με τους εργαζόμενους όλων των κλάδων».

ΕΛΜΕ Ηλείας: Απόσυρση τώρα!

Απόσυρση του νομοσχεδίου που εξισώνει τα ιδιωτικά κολέγια με τα Δημόσια Πανεπιστήμια, ζητά και η ΕΛΜΕ Ηλείας. Με ανακοίνωσή της επισημαίνει ότι η υπουργός Παιδείας και η κυβέρνηση της Ν.Δ. φέρνει διάταξη που αναγνωρίζει τα πτυχία των Κολεγίων εντός και εκτός Ελλάδας ως ισότιμων των πτυχίων Πανεπιστημίων για τους εκπαιδευτικούς Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

«Συγκεκριμένα, με το άρθρο 50 του νομοσχεδίου τροποποιεί την παρ. 5 άρθρο 54 του ν. 4589/2019 δίνοντας έτσι τη δυνατότητα να αναγνωρισθούν ως ισότιμα πτυχία, πέραν αυτών που αναγνωρίζονται από τον Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π.

Η διάταξη αυτή ταυτίζει επαγγελματικά δικαιώματα με ακαδημαϊκά προσόντα και καταργεί στην ουσία τον υπεύθυνο για την ακαδημαϊκή ισοτιμία φορέα που είναι ο ΔΟΑΤΑΠ.

Το ζήτημα αυτό πάει αρκετά χρόνια πίσω και βασίζεται στους στρατηγικούς στόχους που έθετε η συνθήκη της Μπολόνια από το 1999 λύνοντας τα ζητήματα αντιστοίχησης πτυχίων κάθε κατηγορίας και προσόντων αποφοίτων. Το Π.Δ. 38/2010 ενσωματώνει και εξειδικεύει όλες τις οδηγίες της Ε.Ε. για την αναγνώριση των πτυχίων των κολεγίων εντός και εκτός Ελλάδας ως ισότιμων με τα Πανεπιστήμια. Οι προβλέψεις αυτές επεκτείνονται και στους εκπαιδευτικούς!

Η περαιτέρω αναγνώριση των κολεγίων με τις διατάξεις αυτές απαξιώνει ακόμα περισσότερο τα πτυχία έχει άμεσες επιπτώσεις στο σύνολο των σπουδών. Επί τους ουσίας μετατρέπει τα πτυχία σε ένα ακόμα προσόν που ανεξάρτητα από τα χρόνια σπουδών δεν διασφαλίζει την ολόπλευρη επιστημονική γνώση. Ταυτόχρονα ανοίγονται πλευρές ιδιωτικοποίησης της λειτουργίας των Πανεπιστημίων αφού ανάμεσα στη γενίκευση των διδάκτρων στα μεταπτυχιακά, τα εγκαίνια προπτυχιακών προγραμμάτων με δίδακτρα στο ΕΚΠΑ, χωράνε πλέον και τα κολέγια, ενισχύοντας τη λειτουργία του πανεπιστημίου – επιχείρηση. Θύματα αυτής της πολιτικής είναι το σύνολο των νέων ανθρώπων που επιδιώκουν να σπουδάσουν ένα αντικείμενο και βλέπουν συνεχώς εμπόδια να ορθώνονται μπροστά τους.

Η εφαρμογή της συγκριμένης διάταξης στην διαδικασία κατάρτισης των νέων πινάκων για διορισμούς και πρόσληψη αναπληρωτών στην Γενική Αγωγή θα εντείνει την πολύκατηγοριοποίηση, τις αδικίες και την απαξίωση χρόνων δουλειάς χιλιάδων αναπληρωτών συναδέλφων.

Όσες πολιτικές και συνδικαλιστικές δυνάμεις υποκλίνονται στις κατευθύνσεις της Ε.Ε. είναι υπόλογες στους χιλιάδες εργαζόμενους που πλήττονται από αυτές. Στο όνομα των ποινών και των κοινοτικών δεσμεύσεων χρόνια τώρα στήριζαν αυτά τα μέτρα. Αποδεικνύεται για άλλη μια φορά ότι μόνο με σύγκρουση με αυτές τις πολιτικές μπορεί να δοθεί διέξοδος».


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος