FOLLOW US: facebook twitter

Οδηγός αγοράς μεταχειρισμένου αυτοκινήτου

Ημερομηνία: 31-01-2021 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Κοινωνία, Νέα

Η επιστροφή στους κανονικούς ρυθμούς ζωής, «απαιτεί» συχνά ένα μεταφορικό μέσο. Κάποιοι μετά το lockdown του Κορωνοϊού επέστρεψαν στην χρήση των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, αλλά κάποιοι άλλοι διστάζουν, φοβούνται ακόμη. Από την άλλη πλευρά τα αραιά δρομολόγια, απαιτούν από όσους χρησιμοποιούν τα ΜΜΜ, μεγάλη προσαρμογή στον καθημερινό προγραμματισμό τους.

Η λύση είναι η αγορά αυτοκινήτου. Για όσους όμως η κίνηση αυτή είναι δύσκολη ή και απαγορευμένη (λόγω κόστους) η πρόταση ενός μεταχειρισμένου αυτοκινήτου γίνεται η λύση. Μεταχειρισμένο; Οποιοδήποτε μεταχειρισμένο; Φυσικά όχι.

Η αγορά αυτοκινήτου από δεύτερο χέρι μπορεί να είναι εξαιρετικά συμφέρουσα, αν ακολουθήσετε κάποιους απλούς αλλά σημαντικούς κανόνες κατά την επιλογή του.

Εκατοντάδες χιλιάδες εισαγόμενα και εγχώρια μεταχειρισμένα αυτοκίνητα αλλάζουν κάθε χρόνο χέρια στη χώρα μας. Συνολικά, η αγορά των μεταχειρισμένων αυτοκινήτων είναι υπερδιπλάσια αυτής των καινούριων.

Το γεγονός αυτό αποδεικνύει ότι το οικονομικό όφελος, η άμεση διαθεσιμότητα και η πληθώρα επιλογών των μεταχειρισμένων αυτοκινήτων, είναι τα κυρίως αντίβαρα που υπερισχύουν των πολλών μειονεκτημάτων τους, έναντι των καινούριων.

Αυτά τα μειονεκτήματα και ειδικότερα τα κρυφά μελλοντικά προβλήματα πρέπει να αποφύγει ο υποψήφιος αγοραστής. Δύσκολο έργο, αλλά όχι αδύνατο, ειδικά αν τηρηθούν οι κανόνες που παραθέτουμε στη συνέχεια

Σιγουριά με εγγυήσεις

Μεγάλες εταιρείες πώλησης μεταχειρισμένων αυτοκινήτων με δεκάδες έτη παρουσίας στην αγορά αλλά και επίσημα δίκτυα διαφόρων εταιρειών πώλησης καινούριων αυτοκινήτων, προσφέρουν  μεταχειρισμένα με εγγύηση, δυνατότητα ελέγχου πραγματικού αριθμού χιλιομέτρων και πλήρη μηχανολογικό έλεγχο. Αν λοιπόν δεν έχετε τις γνώσεις για να επιλέξετε σωστά ένα μεταχειρισμένο από ιδιώτη που θεωρείτε ευκαιρία ή δεν θέλετε να τρέχετε με ελέγχους σε συνεργεία κ.λ.π., προτιμήστε τη σιγουριά των μεγάλων εταιρειών εμπορίας μεταχειρισμένων.

Διαπραγμάτευση

Σημειώστε τι πρέπει να προσέξετε

Πριν ξεκινήσετε την έρευνα για την αγορά μεταχειρισμένου αυτοκινήτου, καταγράψτε σε μια λευκή κόλα χαρτί όλους τους ελέγχους και τις ερωτήσεις που πρέπει να κάνετε, ώστε να μην παραλείψετε το παραμικρό. Κάτω από το καθένα, αφήστε ένα μικρό κενό για τις παρατηρήσεις σας.

Μαζί με κάποιον που γνωρίζει

Ζητήστε τη βοήθεια κάποιου καλύτερα ενημερωμένου γνωστού, φίλου ή συγγενή. Τέσσερα μάτια είναι καλύτερα από δύο. Αν ο φίλος είναι μηχανικός, ακόμα καλύτερα. Αν όχι, φροντίστε τουλάχιστον να γνωρίζει κάτι από αυτοκίνητα. Αν ούτε και αυτό είναι εφικτό, τότε ας είναι τουλάχιστον καλή παρέα.

Μάθετε την προέλευση

Ζητήστε να μάθετε από «που κρατάει η σκούφια» του αυτοκινήτου που σας ενδιαφέρει. Αν το αυτοκίνητο που θα αγοράσετε έχει εισαχθεί ως καινούριο στην Ελλάδα, είναι πιο εύκολο να βρείτε το ιστορικό του. Αν είναι εισαγόμενο μεταχειρισμένο, υποψιαστείτε πιθανά αλλοιωμένα χιλιόμετρα.

Προσεκτικός έλεγχος χαρτιών

Δείτε ενδελεχώς αν συμπίπτει ο αριθμός πλαισίου και κινητήρα με αυτούς που αναγράφονται στην άδεια κυκλοφορίας, αν το αυτοκίνητα έχει περάσει ΚΤΕΟ και αν ναι μήπως έχει σημειώσεις για προβλήματα. Ζητήστε ενημερωμένο βιβλίο συντήρησης. Μην προχωρήσετε σε αγορά, αν κάτι από τα παραπάνω δεν υπάρχει ή άλλα γράφονται και άλλα βλέπετε.

Οδήγηση

Η οδήγηση είναι αποκαλυπτική

Μην αγοράσετε μεταχειρισμένο αυτοκίνητο αν δεν το οδηγήσετε πρώτα. Οι έμποροι έχουν συνήθως πινακίδες “δοκιμής”, για την   κυκλοφορία αυτοκινήτων χωρίς κανονικές πινακίδες. Τσεκάρετε τα πάντα με όλες τις αισθήσεις σας, πάρτε το χρόνο σας και αν κάτι δεν σας φαίνεται σωστό.

Έλεγχος σε εξουσιοδοτημένο συνεργείο

Αν καταλήξετε στο αυτοκίνητο που σας ενδιαφέρει περισσότερο, ζητήστε να το ελέγξετε σε κάποιο, κατά προτίμηση, εξουσιοδοτημένο συνεργείο της μάρκας. Αν ο πωλητής αρνηθεί, υποκρύπτονται προβλήματα. Επίσης, μην λυπηθείτε τα 50 ευρώ του ελέγχου. Υπάρχει πιθανότητα να γλιτώσετε εκατοντάδες περισσότερα.

Μηχανικός

Διαπραγμάτευση

Ακόμα και αν το αυτοκίνητο που βρήκατε είναι η ευκαιρία του αιώνα και σε κατάσταση καινούριου, μη δείχνετε τον ενθουσιασμό σας. Ρωτήστε τον πωλητή τι περιθώριο έχει για έκπτωση στην τιμή, ή -αν είναι έμπορος- τη δωρεάν παροχή κάποιων χρήσιμων αξεσουάρ. Μην αγχώνεστε, ότι βρήκατε την καλύτερη ευκαιρία. Στα μεταχειρισμένα, αυτές είναι σαν τα λεωφορεία -σε μισή ώρα θα έρθει το επόμενο.

Μην εξοφλείτε πριν τη μεταβίβαση

Αν αγοράσετε μεταχειρισμένο από ιδιώτη ή έμπορο που δεν γνωρίζετε, τότε μην ενδώσετε σε προκαταβολές ή εξόφληση όλου του ποσού πριν τη μεταβίβαση. Δεσμεύστε το ποσό που έχετε συμφωνήσει αν πρόκειται για online μεταφορά ή δείξτε το αν πρόκειται για μετρητά και το επιθυμεί ως εξασφάλιση ο πωλητής, αλλά να το καταβάλετε μόνο εφ’ όσον ολοκληρωθεί η διαδικασία μεταβίβασης.

Πηγή: insider.gr


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος