FOLLOW US: facebook twitter

Οδεύει σε “επενδυτές” ο Καϊάφας!

Ημερομηνία: 21-01-2022 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Slide, Νέα, Περιβάλλον

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”156050″ img_size=”full”][vc_column_text]-Πρόσκληση ενδιαφέροντος από την ΕΤΑΔ ως τις 14 Απριλίου

-Ικανοποίηση από Αυγερινοπούλου και Νικολακόπουλο, έντονη αντίδραση από Μπαλαούρα


Επιμ.: Παναγιώτη Φωτεινόπουλου


Στην τελική ευθεία μπαίνει η παραχώρηση του Καϊάφα, καθώς η Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ)προχωρά άμεσα στη δημοσίευση πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την εκμετάλλευση, τμηματικά ή εξ ολοκλήρου, της ιαματικής πηγής και της ευρύτερης έκτασης, επιβεβαιώνοντας το πρόσφατο ρεπορτάζ της «Πρωινής».

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά ως τώρα, οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές θα μπορούν να υποβάλλουν έως τις 14 Απριλίου τις προτάσεις τους, οι οποίες και θα αποτελέσουν τη «μαγιά» για τον διεθνή διαγωνισμό που θα προκηρύξει σε δεύτερο χρόνο η ΕΤΑΔ με στόχο τη μακροχρόνια μίσθωση του ακινήτου.

Σύμφωνα με κύκλους της ΕΤΑΔ, στόχος της πρόσκλησης ενδιαφέροντος είναι η προσέλκυση καινοτόμων και αναλυτικών μη δεσμευτικών προτάσεων για την ποιοτική αξιοποίηση της ιαματικής πηγής, με την ανάπτυξη δραστηριοτήτων που θα αναβαθμίσουν το ακίνητο και θα το καταστήσουν ένα πόλο υποδειγματικής πράσινης και ποιοτικής τουριστικής ανάπτυξης διεθνούς βεληνεκούς. Η διοίκηση της ΕΤΑΔ επιδιώκει να σφυγμομετρήσει την αγορά και βάσει της αξιολόγησης των προτάσεων να διαμορφώσει τον σχετικό διαγωνισμό έτσι ώστε να μην κριθεί «άγονος» και να προχωρήσει απρόσκοπτα η εκμετάλλευση του ακινήτου.

Τι περιλαμβάνει το ακίνητο

Το ακίνητο καταλαμβάνει έκταση 5.210 στρεμμάτων και περιλαμβάνει τη Λίμνη Καϊάφα, τις ιαματικές πηγές των Ανιγρίδων Νυμφών και του Γερανίου ή των Ατλαντίδων Νυμφών, οι οποίες έχουν αναγνωρισθεί για τις θεραπευτικές τους ιδιότητες, εγκαταστάσεις ιαματικής θεραπείας, το νησάκι της Αγίας Αικατερίνης, όπου βρίσκονται ξενοδοχεία συνολικής δυναμικότητας 140 δωματίων και 318 κλινών, και χερσαία έκταση.

Συγκεκριμένα, στο νησάκι της Αγίας Αικατερίνης βρίσκονται το δύο αστέρων ξενοδοχείο «Ολύμπια», δυναμικότητας 18 δωματίων και 34 κλινών, το οποίο είναι το μοναδικό που λειτουργεί, και το ξενοδοχείο «Γεράνιο», δυναμικότητας 46 δωματίων και 77 κλινών. Επίσης, στο νησάκι υπάρχουν το ξενοδοχείο «Αρήνη», δυναμικότητας 37 δωματίων και 101 κλινών, το ξενοδοχείο «Παλαιά Λαϊκά-Ξενών Α’», δυναμικότητας 20 δωματίων και 56 κλινών και το ξενοδοχείο «Νέα Λαϊκά–Ξενών Β’», δυναμικότητας 19 δωματίων και 50 κλινών.

Σημειώνεται ότι ο εκσυγχρονισμός μέρους των υφιστάμενων εγκαταστάσεων και δικτύων υποδομών του ακινήτου έχει ενταχθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία 2014-2020» και ότι οι ζώνες προστασίας, οι χρήσεις, και οι όροι δόμησης καθορίζονται στο Προεδρικό Διάταγμα για τον Κυπαρισσιακό.

Η συνολική έκταση του ακινήτου «Ιαματική Πηγή Καϊάφα» ανήκει κατά κυριότητα στον ΕΟΤ, εξαιρουμένης της ζώνης αιγιαλού και της λιμνοθάλασσας Καϊάφα. Η ΕΤΑΔ έχει τη διοίκηση και διαχείριση της παραλιακής ζώνης μπροστά από το ακίνητο, της λίμνης Καϊάφα και της Μονάδας Ιαματικής Θεραπείας (Υδροθεραπευτηρίου) των Λουτρών Καϊάφα.[/vc_column_text][vc_single_image image=”92771″ img_size=”full”][vc_column_text]«Γαλάζια» ικανοποίηση, δυσαρέσκεια από Μπαλαούρα

Με αφορμή την επικείμενη δημοσίευση της πρόσκλησης, ο βουλευτής Ηλείας της Νέας Δημοκρατίας, Ανδρέας Νικολακόπουλος, δήλωσε ότι είχε επισημάνει εγκαίρως στον δ/νοντα σύμβουλο της ΕΤΑΔ την ανάγκη να μπει σε προτεραιότητα ο επενδυτικός σχεδιασμός για τον Καϊάφα.

«Αισθάνομαι ικανοποιημένος γιατί βλέπω ότι μία προσπάθεια που ξεκινήσαμε για να μπει ένα τέλος στην αδράνεια που μαράζωνε τον τόπο, αρχίζει να φέρνει αποτελέσματα που ελπίζω να δούμε πλέον όλοι μας στην πράξη μετά την υποβολή των σχετικών προτάσεων έως και τις 14 Απριλίου. Είμαι βέβαιος ότι ο Καϊάφας, όχι μόνο με την αξιοποίηση των Ιαματικών Πηγών αλλά και των ακινήτων του οικοσυστήματος, μπορεί να προκαλέσει το παγκόσμιο ενδιαφέρον και για άλλες δραστηριότητες με κομβικό σημείο αναφοράς το περιβάλλον, τον τουρισμό και ιδιαίτερα τον εναλλακτικό και θεραπευτικό τουρισμό, αυξάνοντας σταθερά τους δείκτες επισκεψιμότητας για την Ηλεία. Χαίρομαι ιδιαίτερα γιατί τα όσα είχαν αναφερθεί με τον κ. Βλαστό και την έκκλησή μας για διαδικασίες άμεσων και ουσιαστικών παρεμβάσεων, η Εταιρία θέτει πράγματι τον Καϊάφα σε προτεραιότητα, δίνοντας την ανάλογη σημασία για να αποκτήσει δυναμική τουριστική και επενδυτική προοπτική ο Νομός μας», δήλωσε.[/vc_column_text][vc_single_image image=”150214″ img_size=”full”][vc_column_text]Την ικανοποίησή της εξέφρασε και η βουλευτής Ηλείας και πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής, Διονυσία -Θεοδώρα Αυγερινοπούλου, αναφέροντας ότι αυτή η εξέλιξη ήταν προσωπική πρωθυπουργική δέσμευση που υλοποιήθηκε, σημειώνοντας ότι προσδοκά σε ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον.[/vc_column_text][vc_single_image image=”51237″ img_size=”full”][vc_column_text]Από την πλευρά του, ο πρώην βουλευτής Ηλείας του ΣΥΡΙΖΑ, Μάκης Μπαλαούρας, εξέφρασε τη διαφωνία του για το χρονικό σημείο στο οποίο δημοσιεύεται η προκήρυξη, κάνοντας ουσιαστικά λόγο για «ξεπούλημα» του Καϊάφα σε ιδιωτικά συμφέροντα.

«Η προσωπική μου άποψη είναι πως ο Καϊάφας πρέπει να αξιοποιηθεί με διασφάλιση του δημοσίου χαρακτήρα του. Ανεξάρτητα όμως από αυτό, δεν κατανοώ για ποιο λόγο η ΕΤΑΔ προχωρά σε αυτό το χρονικό σημείο σε μια τέτοια πρόσκληση, τη στιγμή που είναι ακόμα σε εξέλιξη η α’ φάση των έργων αναβάθμισης των υποδομών του Καϊάφα, ύψους 5 εκατ. ευρώ, που υλοποιήθηκε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ τερματίζοντας την πολυετή εγκατάλειψη της περιοχής. Θεωρώ ότι θα πρέπει πρώτα να ολοκληρωθούν τα έργα και ύστερα να ληφθούν αποφάσεις για τον Καϊάφα, αφού προηγηθεί διαβούλευση με τον λαό και τους φορείς της νότιας Ηλείας, διότι τώρα επί της ουσίας δίνουμε “μπιρ παρά” σε ιδιώτη ένα δημόσιο “φιλέτο”, ενώ εμείς ως κυβέρνηση είχαμε δρομολογήσει συνολική επένδυση 17 εκατ. ευρώ με ευρωπαϊκούς πόρους. Η ΕΤΑΔ οφείλει να ενημερώσει λεπτομερώς τους πολίτες της Ηλείας για τον σχεδιασμό της και όχι να αποφασίζει εν αγνοία τους», δήλωσε.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

opap
300x600
olympia

Screenshot