FOLLOW US: facebook twitter

Οχυρό απέναντι στις δασικές πυρκαγιές οι «στεγασμένες αντιπυρικές ζώνες»!

Ημερομηνία: 15-02-2023 | Συντάκτης:

Σε εξέλιξη το β΄ υποέργο στο δήμο Αρχαίας Ολυμπίας που φτάνει ως τον Ερύμανθο ποταμό προϋπολογισμού 1,9 εκ. ευρώ στο πλαίσιο της αντιπυρικής θωράκισης της ευρύτερης περιοχής

  • Υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με την έλλειψη εργατικών χεριών για την εκτέλεση του έργου, τονίζει ο Δασάρχης Πύργου Π. Λάττας μιλώντας στην «Πρωινή»

Γράφει η Ελένη Παπαδοπούλου

Σε εξέλιξη βρίσκεται αυτήν την περίοδο το δεύτερο υποέργο ενός μεγάλου έργου διαχείρισης της δασώδους έκτασης του δήμου Αρχαίας Ολυμπίας για την δημιουργία στεγασμένων αντιπυρικών λωρίδων και αραίωσης της χαλεπίου πεύκης που παίζει σημαντικό ρόλο στην πρόληψη των δασικών πυρκαγιών και στην ελαχιστοποίηση της καταστροφής, προϋπολογισμού 1,9 εκ. ευρώ. Η μελέτη για το σύνολο του έργου είχε εκπονηθεί από δασολόγους του Υπ. Προστασίας του Πολίτη και το Δασαρχείο Πύργου με την συνεργασία του δήμου Αρχαίας Ολυμπίας, ενώ το έργο χρηματοδοτείται από το Ταμείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας στο πλαίσιο του προγράμματος antinero 2 με επιβλέπουσα αρχή το Δασαρχείο Πύργου.

Το πρώτο υποέργο προϋπολογισμού 250.000 ευρώ, έχει ήδη ολοκληρωθεί και αφορούσε την δημιουργία στεγασμένων αντιπυρικών λωρίδων μιας έκτασης 300 περίπου στρεμμάτων που περιελάμβανε την περιοχή πέριξ του αρχαιολογικού χώρου της Ολυμπίας αλλά και τις Διεθνούς

Ολυμπιακής Ακαδημίας καθώς και της Τ.Κ , της πόλης της Ολυμπίας.
Τώρα, ξεκίνησε η υλοποίηση του β΄ υποέργου που αφορά μια έκταση περίπου 2.000 στρεμμάτων με αφετηρία την ΔΕ Αρχαιας Ολυμπίας και απλώνεται ως τον Ερύμανθο ποταμό, ενώ περιλαμβάνει ακόμα 100 στρέμματα στο δάσος της Φολόης με την απομάκρυνση της μαύρης χαλεπίου πεύκης, καθώς και 70 χιλιόμετρα δρόμων.

Όπως ανέφερε ο Δασάρχης Πύργου κ. Παναγιώτης Λάττας μιλώντας στην Πρωινή, το έργο έχει ανατεθεί σε εργολάβο και εργάζονται ήδη πέντε συνεργεία για την υλοποίηση του γιατί είναι μεγάλο το εύρος του, ενώ όπως είχε δηλώσει και σε παλαιότερη συνέντευξη του, καθοριστική ήταν η συμβολή του Ηλείου Γ.Γ Πολιτικής Προστασίας του Πολίτη κ. Β. Παπαγεωργίου προκειμένου να επιτευχθεί η υλοποίησή του.

Οι παρεμβάσεις που γίνονται στο β΄ υποέργο

«Ολοκληρώσαμε με επιτυχία το πρώτο υποέργο και προχωράμε τώρα στο δεύτερο σε μια μεγάλη ζώνη που φτάνει ως τον Ερύμανθο ποταμό. Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό έργο στο πλαίσιο ενός ευρύτερου σχεδιασμού αντιπυρικής προστασίας της Αρχαίας Ολυμπίας, καθώς η σωστή διαχείριση των δασών και τα έργα που γίνονται μέσα σε αυτά, παίζουν σημαντικό ρόλο στην πρόληψη των δασικών πυρκαγιών και στην ελαχιστοποίηση της καταστροφής. Γιατί ένα δάσος καίγεται πολύ δύσκολα όταν είναι σε διαχείριση και δεν είναι αφημένο στην τύχη του.

Ήδη υπάρχει η τραγική εμπειρία του 2007 όπου εκτός από την απώλεια ανθρώπινων ζωών και των τεράστιων καταστροφών του νομού θυμόμαστε ολοι την εικόνα με τις φλόγες να απειλούν την Αρχαία Ολυμπία, αλλά και την πιο πρόσφατη καταστροφική πυρκαγιά στην περιοχή τον Αύγουστο του 2021.

Πέρυσι ξεκίνησε και ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση στην δασική έκταση πέριξ του οικισμού της Αρχαίας Ολυμπία συμπεριλαμβανομένου του αρχαιολογικού χώρου και της ΔΟΑ, όπου πραγματοποιήθηκαν εργασίες απομάκρυνσης της υποτρόφου βλάστησης, ύφυλλα, πλατύφυλλα και αποκλάδωση των δέντρων μέχρι το ύψος των τριών μέτρων. Σε αυτή τη φάση, παρεμβαίνουμε ακόμα και σε περιοχές που δεν έχουν καεί ποτέ, όπως το δάσος της Φολόης και ως τον Ερύμανθο και δημιουργούμε μια ομπρέλα προστασίας τους με την διαχείριση που γίνεται.»

«Θέλουμε να συνεχιστεί και το 2023»

Ο κ. Λάττας επισημαίνει ακόμα ότι το έργο αυτό που εκτελείται τώρα είναι του 2022 και μάλιστα έχουν υποβάλλει σχετική πρόταση για να συνεχιστεί με ένα ακόμα συμπληρωματικό ανάλογο έργο για το 2023, τονιζοντας ότι είναι σημαντικό να έχουμε περιοχές που δεν θα είναι τελείως αποψιλωμένες με την μορφή αντιπυρικών ζωνών αλλά περιοχές που να διαχειρίζονται έτσι ώστε η πυρκαγιά να βρίσκει όλο και λιγότερη “τροφή” , να αδυνατίζει σταδιακά και να χτυπιέται παράλληλα από τις πυροσβεστικές δυνάμεις.

«Αυτές οι περιοχές είναι οι λεγόμενες στεγασμένες ζώνες. Είναι περιοχές με αραιωμένη επιφανειακή βλάστηση, και αρκετά αποκλαδωμένα δέντρα σε αρκετά μεγάλο ύψος. Πρακτικά αυτό σημαίνει – όπως εξηγεί ο δασάρχης- πώς όταν μέσα στο δάσος ξεσπάσει κάποια πυρκαγιά, θα σβήσει γρήγορα γιατί δεν θα μπορεί να εξαπλωθεί ψηλά στα δέντρα ( έστω κι αν αυτά είναι χαλέπιος πεύκη που είναι εύφλεκτη) αφού θα έχουν κοπεί τα κλαδιά τους ως το ύψος των 3 μέτρων και από το έδαφος θα έχουν απομακρυνθεί θάμνη και υπότροφος βλάστηση.

Σοβαρή έλλειψη εργατικών χεριών και για το συγκριμένο έργο

Ωστόσο ο Δασάρχης Πύργου καταλήγοντας αναφέρει ότι και στην περίπτωση του συγκεκριμένου έργου υπαρχει σοβαρό πρόβλημα με την έλλειψη εργατικών χεριών και οι εργολάβοι δυσκολεύονται αφάνταστα να συγκροτήσουν τα συνεργεία τους.

«Είναι τόσο μεγάλο το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν με την έλλειψη εργατών στην Ηλεία, που έχουν αναγκαστεί να φέρουν εργάτες από την Βόρεια Ελλάδα! Και μάλιστα το αντικείμενο είναι τέτοιο που δεν χρειάζεται κάποια συγκεκριμένη εξειδίκευση όπως τότε με τα κορμοδέματα και εν τούτοις δεν υπάρχει ενδιαφέρον, τη στιγμή μάλιστα που τα επίπεδα ανεργίας είναι υψηλά. Ακόμα και τώρα αν κάποιος ενδιαφέρεται να εργαστεί σε αυτό το κομμάτι, μπορεί να το κάνει και ας απευθυνθεί στο Δασαρχείο Πύργου για πληροφορίες. Είναι κρίμα να έχουμε εξασφαλίσει ένα τόσο μεγάλο και σημαντικό έργο και να μην υπάρχει κόσμος να δουλέψει»!


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος