FOLLOW US: facebook twitter

ΟΑΣΗ: Συνεχίζουμε πιο δυναμικά και πιο αποφασιστικά μέχρι την δικαίωση των αιτημάτων μας

Ημερομηνία: 03-11-2022 | Συντάκτης:

Πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 31 Οκτωβρίου στο Εργατικό Κέντρο Πύργο το Εκλογοαπολογιστικό συνέδριο της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ηλείας. Ήταν η κορύφωση όλης της διαδικασίας, η οποία πραγματοποιήθηκε το προηγούμενο διάστημα, με συνελεύσεις στα χωριά και εκλογές για την ανάδειξη νέων διοικητικών συμβουλίων και αντιπροσώπων στους αγροτικούς συλλόγους. Συμμετείχαν αγρότες από όλους τους αγροτικούς συλλόγους αλλά και εργαζόμενοι που εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους στα δίκαια αιτήματα των φτωχών αγροτών

Πρόκειται για διαδικασία που ανέδειξε τη θέληση των βιοπαλαιστών αγροτών για ενίσχυση του κινήματός τους, με αύξηση της συμμετοχής τους στις εκλογές των αγροτικών συλλόγων κατά 25% σε σχέση με τις προηγούμενες 3 χρόνια πριν, αλλά και με τη δημιουργία νέων αγροτικών συλλόγων σε χωριά που το προηγούμενο διάστημα πήραν ενεργό ρόλο στις κινητοποιήσεις της ΟΑΣΗ. Στο συνέδριο συμμετείχαν 17 σύλλογοι από 12 που συμμετείχαν στο προηγούμενο.

Δημιουργήθηκαν αγροτικοί σύλλογοι σε πυρόπληκτα χωριά του Νομού αλλά και σε χωριά της Βόρειας Ηλείας όπου το αυξημένο κόστος παραγωγής ξεκληρίζει μεγάλο μέρος των μικρομεσαίων παραγωγών σε όφελος πάντα των μεγάλων.

Στα πλαίσια του συνεδρίου αλλά και στις συνελεύσεις των αγροτικών συλλόγων στα χωριά εκφράστηκε η ανάγκη ενίσχυσης του αγροτικού κινήματος, περαιτέρω οργάνωσής του ώστε να εκφράζει αγρότες από τα περισσότερα χωριά και περιοχές του νομού αλλά και διεκδίκησης, εκείνων των αιτημάτων που ανταποκρίνονται στις σημερινές αυξημένες ανάγκες.

Στο νέο ΔΣ της ΟΑΣΗ εκλέχτηκαν οι Αγάλος Νίκος, Αγγελόπουλος Άγγελος, Βασιλόπουλος Νίκος, Βομπίρης Θανάσης, Γιαννόπουλος Χρήστος, Κατσαριώτης Βασίλης, Κοτσώνης Θοδωρής, Κουρλός Διονύσης, Μητσόπουλος Σωτήρης, Μιχαλόπουλος Μαρίνος, Παναγιωτόπουλος Νίκος, Παπαγεωργίου Διονύσης, Χρέπας Δημήτρης.

Εκλέχτηκε επίσης τριμελής εξελεγκτική επιτροπή από τους Βασιλόπουλο Γιώργη, Σπυρόπουλο Κώστα και Φραγκανδρέα Δημήτρη.

Στο συνέδριο αποφασίστηκε η συνέχιση των δυναμικών κινητοποιήσεων της Ομοσπονδίας σε συμπόρευση με την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων για:

· Κατώτατες εγγυημένες τιμές που θα καλύπτουν το κόστος παραγωγής, θα εξασφαλίζουν εισόδημα επιβίωσης στον αγρότη και προσιτές τιμές των προϊόντων του στη λαϊκή κατανάλωση.

· Μείωση του κόστους παραγωγής. Αφορολόγητο πετρέλαιο, όπως στους εφοπλιστές. Μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος, κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής. Επιδότηση των ζωοτροφών και του κόστους στα μέσα και εφόδια. Κατάργηση του ΦΠΑ σε μέσα – εφόδια και σε βασικά είδη για την ικανοποίηση αναγκών της λαϊκής οικογένειας.

· Εξόφληση του συνόλου των αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ μέχρι τέλη του χρόνου. Αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει την παραγωγή και το κεφάλαιο από όλες τις φυσικές καταστροφές και νόσους στο 100%, με επαρκή κρατική χρηματοδότηση.

· Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος λόγω των καταστροφικών πυρκαγιών, των πλημμύρων και των παγετώνων.

· Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος λόγω των μέτρων που πήρε η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

· Να δοθεί άμεσα λύση στα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουμε με τα ΤΟΕΒ λόγω αυξημένων τιμολογίων και απαρχαιωμένου δικτύου.

Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο που εκλέχτηκε αναλαμβάνει την μεγάλη ευθύνη να φέρει σε πέρας με τον καλύτερο τρόπο τις αποφάσεις αυτές. Στόχος είναι η οργάνωση του αγώνα σε ακόμα καλύτερες βάσεις σε κοινό μέτωπο με τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα που όπως φάνηκε και από τις φετινές κινητοποιήσεις μπορεί να βάλει εμπόδια και να μετρήσει νίκες απέναντι στην πολιτική της ΕΕ, των αστικών κυβερνήσεων και των μονοπωλίων.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος