FOLLOW US: facebook twitter

ΟΑΕΔ: Πώς οι ωρομίσθιοι εκπαιδευτικοί μπορούν να γίνουν αναπληρωτές

Ημερομηνία: 18-04-2019 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Οικονομία

∆έσµη οκτώ ρυθµίσεων που αφορά στον ΟΑΕΔ, τις σχολές και τα προγράµµατά του περιλαµβάνει το νοµοσχέδιο-σκούπα του υπουργείου Εργασίας. Στο ίδιο νοµοσχέδιοπεριλαµβάνονταιρυθµίσεις για προσλήψεις επικουρικού προσωπικού σε προνοιακούς φορείς..

Αναλυτικά στο σχέδιο νόµου περιλαµβάνονται οι εξής ρυθµίσεις:

1. Επεκτείνεται το δικαίωµα λήψης άδειας φροντίδας τέκνου και στους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς του ΟΑΕΔ, κατ’ αναλογία προς τα ισχύοντα για τους αναπληρωτές αρµοδιότητας του υπουργείου Παιδείας. Ειδικότερα, θεσπίζονται το δικαίωµα χρήσης µειωµένου διδακτικού ωραρίου κατά δύο ώρες την εβδοµάδα, καθώς και το δικαίωµα απαλλαγής από πρόσθετες υπηρεσίες, όπως η συµµετοχή στην προετοιµασία και την πραγµατοποίηση εορταστικών, αθλητικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων, η επίβλεψη σχολικών γευµάτων, η εκτέλεση διοικητικών εργασιών κ.λπ. Εναλλακτικά, οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί δικαιούνται άδεια µε αποδοχές, διάρκειας 3,5 µηνών, η οποία χορηγείται αποκλειστικά µετά τη λήξη της άδειας µητρότητας. Για λόγους ισότητας, η άδεια φροντίδας τέκνου χορηγείται σε όλους τους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς, ανεξαρτήτως φύλου.

2. ∆ιευρύνονται τα εργασιακά δικαιώµατα των ωροµίσθιων καθηγητών του ΟΑΕΔ που συγκεντρώνουν τις προϋποθέσεις για να γίνουν αναπληρωτές καθηγητές µειωµένου ωραρίου, όπως συµβαίνει και στο υπουργείο Παιδείας. Ειδικότερα µε την προωθούµενη διάταξη δίνεται στον ΟΑΕΔ η δυνατότητα να προσλαµβάνει, εκτός από πλήρους ωραρίου, και αναπληρωτές εκπαιδευτικούς µειωµένου ωραρίου.. Οι ωροµίσθιοι είναι κατά περίπου 80% τα ίδια πρόσωπα κάθε χρόνο. Ενώ µέχρισήµερααµείβονται ως ωροµίσθιοι µόνο µε την ηµέρα εργασίας, τώρα ως αναπληρωτές θα αµείβονται και για τις µέρες των αργιών.

3. Εισάγονται νέες ειδικότητες στις σχολές του ΟΑΕ∆, µε στόχο να κατοχυρωθούν οι συγκεκριµένες ειδικότητες έναντι µελλοντικώνδιορισµών. Ειδικότερα, προστίθενται στον κλάδο ΤΕ και ∆Ε του εκπαιδευτικού προσωπικού των σχολών και κέντρων του ΟΑΕΔ οι εξής ειδικότητες:

Με τις ρυθµίσεις του νοµοσχεδίουσκούπα δεν θα αποκλείονται από το επίδοµα ανεργίας εποχικοί υπάλληλοι, ενώ λαµβάνεται µέριµνα για τις ευάλωτες οµάδες.

Ειδικότερα:

1. Παύουν οι περιορισµοί που απέκλειαν από την τακτική επιδότηση ανεργίας τους ωφελούµενους των προγραµµάτων εποχικής επιχορήγησης ξενοδοχείων από τον ΟΑΕ∆. Αναλυτικά, υπενθυµίζεται πως κάθε χρόνο υλοποιείται από τον ΟΑΕ∆ πρόγραµµα επιχορήγησης των εποχικών ξενοδοχειακών επιχειρήσεων, µε σκοπό τη διατήρηση των θέσεων εργασίας.

Πηγή: ethnos.gr


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος