FOLLOW US: facebook twitter

ΟΑΕΔ: Αυτά είναι τα τρία «άγνωστα» επιδόματα

Ημερομηνία: 27-02-2019 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Οικονομία

Οι προϋποθέσεις και τα δικαιολογητικά για την παροχή μητρότητας, την ενίσχυση όσων παραμένουν άνεργοι ακόμα και για τρεις μήνες και το ειδικό εποχικό βοήθημα σε συγκεκριμένες κατηγορίες εργαζομένων. Πώς διαμορφώνονται τα ποσά μετά την αύξηση του κατώτατου μισθού

Εκτός από το γνωστό επίδομα ανεργίας, υπάρχουν αρκετά εν πολλοίς άγνωστα ειδικά επιδόματα και παροχές που χορηγούνται από τον ΟΑΕΔ σε διάφορες κατηγορίες ανέργων, εργαζομένων ή επαγγελματιών και για διάφορες αιτίες. Η αύξηση του κατώτατου μισθού διαμορφώνει νέο τοπίο και στα επιδόματα και βοηθήματα του Οργανισμού, τα οποία συνδέονται με το ύψος του ελάχιστου μισθού.

1) Ειδική παροχή μητρότητας

Παροχή προστασίας της μητρότητας διάρκειας έως έξι μήνες στο ύψος του κατώτατου μισθού, δηλαδή πλέον στα 650 ευρώ, καταβάλλει στις εργαζόμενες μητέρες ο ΟΑΕΔ. Από το 2008 έχει εγκριθεί η χορήγηση ειδικής άδειας προστασίας της μητρότητας, διάρκειας έως 6 μηνών, την οποία δικαιούνται οι μητέρες που είναι ασφαλισμένες στον ΕΦΚΑ-τ. ΙΚΑ και απασχολούνται σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα

Οι προϋποθέσεις για τη χορήγηση του επιδόματος είναι δύο:

1. Η ασφαλισμένη πρέπει να βρίσκεται σε ενεργό εργασιακή σχέση εξαρτημένης εργασίας κατά την έναρξη της άδειας μητρότητας.

2. Πρέπει να έχει λάβει παροχές μητρότητας από τον ΕΦΚΑ-τ. ΙΚΑ. Απαραίτητα δικαιολογητικά για την επιδότηση είναι:

3. Βεβαίωση εργοδότη από την οποία θα προκύπτουν η ενεργή εργασιακή σχέση κατά την έναρξη της άδειας μητρότητας

4. Αντίγραφο βεβαίωσης επιδόματος μητρότητας (κυοφορίας – λοχείας) από τον ΕΦΚΑ-τ. ΙΚΑ – ΕΤΑΜ

2) Ειδικό βοήθημα έπειτα από τρίμηνη παραμονή στο Μητρώο Ανέργων

Το δικαιούνται οι ασφαλισμένοι εφόσον δεν συγκεντρώνουν τις απαραίτητες προϋποθέσεις για το τακτικό επίδομα ανεργίας και παραμένουν άνεργοι επί τρεις μήνες. Το βοήθημα ισούται με 15 ημερήσια επιδόματα ανεργίας και φτάνει πλέον με τον νέο αυξημένο μισθό στα 240 ευρώ.

Για να λάβει ο άνεργος το επίδομα ισχύουν τρεις προϋποθέσεις:

1. Να έχει πραγματοποιήσει στην ασφάλιση ανεργίας τουλάχιστον 60 ημέρες εργασίας στο έτος που προηγείται της έναρξης του τριμήνου.

2. Να μην υπάγεται σε συγκεκριμένες κατηγορίες επαγγελματικών κλάδων όπως οικοδόμοι, λατόμοι, ασβεστοποιοί, μουσικοί, τραγουδιστές, εργαζόμενοι σε τουριστικά και επισιτιστικά επαγγέλματα.

3. Το ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημά του να μην υπερβαίνει το ποσό των 11.738,81€.

3) Ειδικό εποχικό βοήθημα

Το δικαιούνται και μπορούν να το εισπράξουν κάθε χρόνο συγκεκριμένες κατηγορίες εργαζομένων. Το ειδικό εποχικό βοήθημα καταβάλλεται εφάπαξ και κυμαίνεται από 508 έως 752 ευρώ, ανάλογα με το επάγγελμα. Ειδικότερα, δικαιούχοι του ειδικού εποχικού βοηθήματος είναι απασχολούμενοι που ασκούν ένα από τα εξής επαγγέλματα: οικοδόμου, λατόμου, ασβεστοποιού, πλινθοποιού, αγγειοπλάστη, δασεργάτη, ρητινοσυλλέκτη, καπνεργάτη, μουσικού μέλους του οικείου επαγγελματικού σωματείου, υποδηματεργάτη, μισθωτού ναυπηγοεπισκευαστικης ζώνης, χειριστή εκσκαπτικών, ανυψωτικών, οδοποιητικών, γεωτρητικών μηχανημάτων, ηθοποιού, τεχνικού κινηματογράφου και τηλεόρασης,  μισθωτού τουριστικού και επισιτιστικού κλάδου.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος