FOLLOW US: facebook twitter

Ο νέος πρόεδρος του ΔΟΠΠ Χάρης Μικελόπουλος στην «Πρωινή»: «Τίποτα δεν είναι αδύνατον, διάθεση και θέληση χρειάζονται»

Ημερομηνία: 20-11-2019 | Συντάκτης:
Συνέντευξη στην Κική Κολοβέρου- kkoloverou@yahoo.gr

 

-«Ο Πύργος θα προχωρήσει στο μέλλον εφόσον τιμήσει το παρελθόν του»
-«Το τίποτα δεν υπάρχει στο δικό μου μυαλό… Μόνο γεμάτο ιδέες είναι!»

Η είδηση, ότι ο Διακοσμητής Χάρης Μικελόπουλος, αναλαμβάνει τη θέση του προέδρου στο Δημοτικό Οργανισμό Πολιτισμού Πύργου, αποτέλεσε στα σίγουρα μια ευχάριστη έκπληξη για όλους όσους έχουν την τύχη να γνωρίζουν. Και αυτό γιατί, πρόκειται για έναν άνθρωπο, ευγενή, με αστείρευτες ιδέες και βαθιά γνώση της ιστορίας της πόλης και των ανθρώπων της. Ιστορίες και στιγμές, ενός αιώνα και πλέον, από έναν Πύργο, που από μικρός έζησε μέσα από τις διηγήσεις του πατέρα του, Βάσου Μικελόπουλου, του ανθρώπου που έφερε τις τέχνες και τον πολιτισμό στον Πύργο μέσω του κινηματοθέατρου «REX» σε εποχές δύσκολες και συνάμα μοναδικές.

Οι στόχοι του, πολλοί. Ο βασικότερος όμως, να δει τον Πύργο «ζωντανό» ξανά.

Οριστήκατε μέλος του ΔΟΠΠ κατόπιν πρότασης του επικεφαλής της παράταξης με την οποία ήσαστε και υποψήφιος στις πρόσφατες δημοτικές εκλογές κ. Στάθη Καννή. Τελικά η παραίτηση του κ. Ανδριόπουλου σας έφερε στη θέση του προέδρου με πρόταση του δημάρχου και τη σύμφωνη γνώμη όλων των παρατάξεων. Με τι συναισθήματα σας βρήκε αυτή η εξέλιξη και η τοποθέτησή σας σε ένα τόσο νευραλγικό πόστο.

Καταρχάς δεν είχα ασχοληθεί ποτέ με τα κοινά αν και παρακολουθούσα στενά τα τεκταινόμενα στην πόλη γιατί είμαι πολίτης και κάθε πολίτης πρέπει να έχει και γνώση και άποψη. Κατά δεύτερον ήρθε η πρόταση του Στάθη Καννή ώστε να είμαι υποψήφιος κι έπειτα, μετεκλογικά, προτάθηκα από τον ίδιο να είμαι στο ΔΣ του ΔΟΠΠ. Μια πραγματικά τιμητική πρόταση που μου έδωσε την δυνατότητα να αναπτύξω τις ιδέες μου και να δώσω ότι μπορώ καλύτερο για την πόλη. Ευθύνη με διακατέχει από την στιγμή που ο δήμαρχος κ. Αντωνακόπουλος με πρότεινε για πρόεδρο του ΔΟΠΠ. Ευθύνη γιατί καλούμαι να διαχειριστώ ένα πολύ σημαντικό κομμάτι, αυτό του πολιτισμού. Τα τόσο καλά λόγια που άκουσα κατά την διαδικασία της ψηφοφορίας τόσο από τον δήμαρχο τον Τάκη Αντωνακόπουλο όσο και από τον Στάθη Καννή καθώς και από τον Αντώνη Καράμπελα και τους άλλους επικεφαλής, με κάνουν να νιώθω ακόμα μεγαλύτερο βάρος ως προς τις προσδοκίες όλων.

Ποιους στόχους έχετε θέσει και πως τους έχετε ιεραρχήσει;

Εκδηλώσεις για όλους, καλύπτοντας ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων. Να είναι ο δήμος αρωγός αλλά και διοργανωτής. Να μπορέσει η πόλη να ζωντανέψει και οι κάτοικοι να νιώσουν ότι έχουν να δουν πράγματα, να ψυχαγωγηθούν, να επιμορφωθούν. Και βάρος στα παιδιά. Είναι αυτά που πρέπει να πιστέψουν μεγαλώνοντας, ότι αυτή η πόλη έχει να τους δώσει πολλά και εμείς είμαστε αυτοί που έχουμε χρέος να το πράξουμε. Σκοπός του ΔΣ του ΔΟΠΠ είναι να προχωρήσει πέρα από τις εκδηλώσεις και στην δημιουργία δομών που θα απασχολούν δημιουργικά παιδιά και μεγάλους. Ένας ακόμα στόχος είναι να δημιουργήσουμε ένα μουσείο ιστορίας της πόλης, να δώσουμε την ταυτότητα που αναζητούν τόσο οι ντόπιοι όσο και οι επισκέπτες, πως γεννήθηκε ο Πύργος, ποιοί έζησαν εδώ, την οικονομική, πνευματική και κοινωνική ζωή, τις προσωπικότητες, το τρένο, την σταφίδα, το λιμάνι του Κατακόλου, όλα σε έναν χώρο που θα αναδεικνύονται και θα προκαλούν το πραγματικό ενδιαφέρον.

Δεδομένου ότι τα χρονικά περιθώρια ήταν εξ αρχής σύντομα και στενεύουν….απειλητικά, τι να περιμένουμε από τον ΔΟΠΠ φέτος τα Χριστούγεννα στην πόλη;

Πραγματικά τα περιθώρια είναι ασφυκτικά και γίνεται ένας αγώνας δρόμου για πολλά πράγματα. Θέλουμε να έχουμε την πόλη στολισμένη όσο πιο νωρίς γίνεται, να συνδυάσουμε αυτή την γιορτινή ατμόσφαιρα με την έναρξη του Φεστιβάλ Κιν/φου για παιδιά και νέους και παράλληλα να τονώσουμε την αγορά και να δημιουργήσουμε μια εικόνα όμορφη για την πόλη. Προετοιμάζουμε την εκδήλωση για το άναμμα του χριστουγεννιάτικου δέντρου, μουσικές παραστάσεις στο θέατρο «Απόλλων» ,υπαίθρια δρώμενα.

Υπάρχει συνεργασία με την ΔΕΠ Α.Ε. όσον αφορά τη δημιουργία του “Μαγικού εργοστασίου”;

Υπάρχει συνεργασία γιατί εκεί με την πρωτοβουλία του προέδρου της Ανδρέα Αλεξόπουλου θα λειτουργήσει για πρώτη φορά στον Πύργο ένα ολοκληρωμένο χριστουγεννιάτικο χωριό. Κάτι που κανείς δεν το είχε τολμήσει μέχρι τώρα και είναι πραγματικός άθλος μέσα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα. Ο ΔΟΠΠ θα στηρίξει το Μαγικό Εργοστάσιο με δρώμενα και συναυλίες. Όλα θα ανακοινωθούν στην ώρα τους! Στόχος όλων μας είναι ο Πύργος να γίνει η πόλη της Πελοποννήσου που θα είναι προορισμός για τα Χριστούγεννα. Αρκετά μείναμε θεατές άλλων πόλεων.

Οι πληροφορίες μας λένε ότι έχετε αναλάβει και τη χριστουγεννιάτικη διακόσμηση της πόλης. Αν και διακοσμητής-είστε στο στοιχείο σας δηλαδή-ποιες οι προκλήσεις που αντιμετωπίζετε σ’ αυτόν τον τομέα;

Πράγματι έτσι είναι. Από την πρώτη στιγμή ζήτησα ενημέρωση για αυτό το θέμα γιατί γνώριζα ότι υπήρχε ένα πρόβλημα. Δεν χρειάζεται να αναφερθώ τώρα σε αυτό. Σημασία έχει ότι πήρα το πράσινο φως από τον δήμαρχο να κάνω ότι μπορώ, ακόμα και τα αδύνατα-δυνατά προκειμένου η πόλη και τα μεγάλα χωριά να στολιστούν κι ο κόσμος να ζήσει την μαγεία των εορτών. Είναι ένας αγώνας δρόμου χωρίς υπερβολή και βοηθούν όλοι όσοι εμπλέκονται. Δεν θα σταθεί εμπόδιο κανένα μπροστά στην επιθυμία να δω την πόλη μου πιό όμορφη και πιο ζωντανή.

Προεκλογικά είχατε αναδείξει αρκετά προβλήματα της πόλης και πώς αυτά μπορούν να διορθωθούν με….αισθητικές επεμβάσεις. Αυτά τα έργα σας κέρδισαν την αποδοχή πολλών πολιτών που φανερώνει ότι οι Πυργιώτες επιθυμούν διακαώς μια αλλαγή στην παραμελημένη εικόνα της πόλης τους. Θα το κερδίσετε αυτό το στοίχημα; Πόσο εφικτό είναι;

Αυτές οι προτάσεις έτυχαν ευρείας αποδοχής και παράλληλα δημιούργησαν προσδοκίες αλλά και ερωτηματικά. Κατά πόσον είναι εφικτό να γίνουν πράξη και αν θα βρουν ευήκοα ώτα. Πιστεύω ότι όλα μπορούν να γίνουν αρκεί να το θέλουμε. Και η θέληση υπάρχει. Δείτε για παράδειγμα την πλατεία Νικάκη. Με την εντολή του δημάρχου γίνεται ήδη μια παρέμβαση για να βγει η πλατεία από το σκοτάδι και την αφάνεια. Θα μετονομαστεί σε πλατεία Μίκη Θεοδωράκη σύντομα και θα ακολουθήσει η ανάπλασή της. Προς το παρόν όμως μπαίνουν καινούργια φωτιστικά σώματα, παρεμβαίνουμε στον περιβάλλοντα χώρο, την ζωντανεύουμε μετά από χρόνια. Τίποτα δεν είναι αδύνατο, η διάθεση και η θέληση χρειάζονται. Σίγουρα θα ακολουθήσουν κι άλλα πολλά.

Έχω παρατηρήσει ότι πολλές από τις αναρτήσεις σας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ισορροπούν ανάμεσα σε εικόνες στο χθες και το σήμερα του Πύργου. Τελικά, η πόλη πόσο έχει χάσει από τη φυσιογνωμία και την παλιά της αίγλη;

Χάθηκαν ολόκληρες γειτονιές, τα νεοκλασικά κτίρια αφανίστηκαν, υπάρχουν σκόρπια μεν, δεν μπορούν όμως να μας δώσουν μια ολοκληρωμένη εικόνα του Πύργου που απέπνεε αρχοντιά. Ότι όμως υπάρχει χρειάζεται να βγαίνει στο φως. Κι ότι έχει χαθεί, να επανέρχεται μέσα από εικόνες και διηγήσεις ,μέσα από γραπτά και δράσεις .Ο Πύργος θα προχωρήσει στο μέλλον εφόσον τιμήσει το παρελθόν του, κι είναι πολύ πλούσιο αυτό το παρελθόν. Ατυχείς χειρισμοί και πολλές φορές μια περίεργη αδιαφορία μας έκαναν όλους μας να συνηθίσουμε στην ιδέα ότι τίποτα δεν θα αλλάξει σε αυτή την πόλη. Το “τίποτα” δεν υπάρχει στο δικό μου μυαλό. Μόνο γεμάτο ιδέες είναι.

Θα την ξανακερδίσει;

Με προσπάθεια μεγάλη για τα χαμένα χρόνια, ναι θα την ξανακερδίσει. Με το πέρασμα από το παρελθόν στο παρόν κι έχοντας ιδέες για το μέλλον, θα χτίσουμε πολλά, θα ζήσουμε πολλά, αρκεί να το θέλουμε. Ειδικά στον τομέα του Πολιτισμού, θα ήθελα να πω κλείνοντας ότι δεν χωρούν για μένα πολιτικές ή άλλες διαφορές. Η πόλη έχει ανάγκη τους κατοίκους της, η πόλη ζει από εμάς. Άρχοντες και πολίτες πρέπει να καταθέτουν κάθε δημιουργική πρόταση, πρέπει να είναι ενωμένοι, να δουλεύουμε όλοι για το κοινό καλό. Μόνον έτσι θα προχωρήσουμε μπροστά. Αλλιώς θα έχουμε χάσει όλοι το στοίχημα, να δούμε τον Πύργο καλύτερο, πιό όμορφο, να πούμε επιτέλους ότι ζούμε σε μια ωραία πόλη και να μην θαυμάζουμε άλλες, μόνο και μόνο γιατί εδώ δεν κινητοποιηθήκαμε όταν έπρεπε. Δεν κάνουν κάτι καλύτερο στις άλλες πόλεις. Απλά δουλεύουν και νοιάζονται .Κάτι μας κράτησε πολύ πίσω. Δεν θα το αφήσουμε να μας καταδυναστεύει για πολύ ακόμα. Οι εντολές του δημάρχου είναι σαφείς, δουλέψτε και βρείτε λύσεις, καταθέστε προτάσεις και δημιουργείστε. Εύχομαι να μην τον διαψεύσω γιατί με εμπιστεύθηκε. Είναι πολύ σημαντικό αυτό, να διαψεύσεις τις προσδοκίες ενός ανθρώπου που σου δίνει την δυνατότητα να δημιουργήσεις. Εύχομαι να μην συμβεί. Πραγματικά δεν θα ήθελα να συμβεί ποτέ.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος