FOLLOW US: facebook twitter

Ο βασικός στόχος και το Plan B για τα ΑΕΙ της Ηλείας

Ημερομηνία: 30-11-2020 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Slide, Εκπαίδευση, Νέα
Το πλάνο Φαρμάκη που «αναδιπλώνει» την Πάτρα και «ζεσταίνει» το Παν/μιο Πελ/σου
Τέλη Φεβρουαρίου με αρχές Μαρτίου του 2021 οι τελικές προτάσεις, επισημαίνει ο υφυπουργός Παιδείας, Β. Διγαλάκης

Επιτυχημένο κρίνεται το πρώτο «κρας τεστ» της τοπικής αυτοδιοίκησης με το Πανεπιστήμιο Πατρών, μετά το περιφερειακό συμβούλιο Δυτικής Ελλάδας την περασμένη εβδομάδα, καθώς δήμοι και Περιφέρεια διαμόρφωσαν αρραγές μέτωπο απέναντι στον πρύτανη κ. Μπούρα, ο οποίος φάνηκε να προχωρά σε μερική αναδίπλωση σε σχέση με την αρχικά άκαμπτη στάση του όσον αφορά τα περιφερειακά ιδρύματα.

Η πρόταση του περιφερειάρχη Νεκτάριου Φαρμάκη, με την οποία συμφώνησαν και οι δήμαρχοι, είναι ότι ο ακαδημαϊκός χάρτης μένει ως έχει και ότι δεν καταργείται ούτε συγχωνεύεται κάποιο τμήμα, προκειμένου να μη διαταραχθεί η αγαστή συνεργασία με το Πανεπιστήμιο και κατ΄ επέκταση και η χρηματοδότησή του.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Πρωινής», η Περιφέρεια θα περιμένει τα τελικά πορίσματα του Πανεπιστημίου Πατρών μετά την εσωτερική αξιολόγηση που έχει ήδη ξεκινήσει, ωστόσο προχωρά σε κύκλο επαφών με το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και το Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο, προκειμένου να έχει έτοιμο και εναλλακτικό σχέδιο (planB) σε περίπτωση που το Πανεπιστήμιο Πατρών επιμείνει στη συγκεντρωτική τάση  και εισηγηθεί την κατάργηση των περιφερειακών τμημάτων.

To plan B με το Πανεπιστήμιο Πελ/σου

Δεδομένης της άρνησης του Πανεπιστημίου Πατρών να συνεχίσει να χρηματοδοτεί τα τρία τμήματα της Σχολής Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου που εδρεύουν στην Πάτρα, αναπόφευκτα δημιουργούνται οι συνθήκες για να συζητηθούν πιο αναλυτικά οι όροι συνεργασίας μεταξύ Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, στη λογική της εξακτίνωσης. Αξίζει να σημειωθεί πως το εν λόγω ίδρυμα έχει τμήματα σε όλες τις πρωτεύουσες της Πελοποννήσου και σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες της «Πρωινής», είχε αποδεχθεί την πρόταση του τότε αντιπερ/ρχη Ηλείας Γ. Γεωργιόπουλου και του τότε αντιπερ/ρχη Οικονομικών, Παν. Μπράμου, για ένταξη του ΤΕΦΑΑ στον Πύργο, στο πλαίσιο της διαβούλευσης του ν.Γαβρόγλου, κάτι που δεν προχώρησε λόγω… ανώνυμου βέτο.

Υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της προχθεσινής συνεδρίασης του συμβουλίου, ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας, Βασίλης Γιαννόπουλος, ζήτησε ξεκάθαρη θέση από το Παν/μιο Πατρών, βάζοντας στο τραπέζι την εναλλακτική του Παν/μίουΠελ/σου.

«Η πρόθεση της νέας Πρυτανικής Αρχής να συνεργαστεί με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, μας ικανοποιεί, ωστόσο, επειδή τα τμήματα της Ηλείας έχουν περάσει από 40 κύματα, θεωρώ ότι σε αυτή την συζήτηση οφείλουμε όλοι να είμαστε σαφείς, ξεκάθαροι και ειλικρινείς. Αν το Πανεπιστήμιο Πατρών δεν επιθυμεί να στηρίξει εμπράκτως αυτά τα τμήματα ώστε να γίνουν βιώσιμα και να προσφέρουν στους φοιτητές τις γνώσεις που δικαιούνται, οφείλει να το ξεκαθαρίσει. Και να το κάνει τώρα, προκειμένου κι εμείς να χαράξουμε το δικό μας δρόμο. Υπάρχει δίπλα μας και το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου με ενδιαφέροντα τμήματα τα οποία θα μπορούσαν να αναπτυχθούν στην Ηλεία», ανέφερε.

Επίσης, κατά την επερώτησή του ο περιφερειακός σύμβουλος Ηλείας, Παν. Μπράμος, ζήτησε από τον περιφερειάρχη να προσκαλέσει μελλοντικά -σε συζήτηση ανάλογη με την προχθεσινή- τόσο τον πρύτανη του Παν/μίου Πελοποννήσου όσο και του Ελληνικού Ανοιχτού Πανεπιστημίου, για τη διερεύνηση των δυνατοτήτων συνεργασίας.

Η στάση του υπουργείου Παιδείας

Οφείλουμε να υπενθυμίσουμε πως η αναδιάταξη του ακαδημαϊκού χάρτη παραμένει στη δικαιοδοσία του υπουργείου Παιδείας, αφού τόσο η Μουσειολογία όσο και η Γεωπονία  έχουν έδρα τον Πύργο και την Αμαλιάδα αντίστοιχα βάσει του νόμου Γαβρόγλου. Δεν εναπόκειται στην αρμοδιότητα του Πανεπιστημίου να τα μεταφέρει ή να τα καταργήσει, κάτι που έγινε στο πρόσφατο παρελθόν από το ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας, διότι τότε το νομικο καθεστώς ήταν ασαφώς διατυπωμένο.

Μέχρι στιγμής, η θέση του αρμόδιου υφυπουργού Β. Διγαλάκη, όπως αυτή εκφράστηκε πρόσφατα στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, είναι ότι θα περιμένει την έκθεση της Εθνικής Αρχής Αξιολόγησης για να ξεκινήσει η σχετική διαβούλευση και να ληφθούν οι ανάλογες αποφάσεις, οι οποίες προσδιορίζονται για τον Μάρτιο του 2021.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος