FOLLOW US: facebook twitter

Ο Τσίπρας πήρε τον ΣΥΡΙΖΑ από το χέρι

Ημερομηνία: 11-09-2020 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Πολιτική
Του Δημήτρη Τερζή

Εκτός ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, που παραμένει πρώτος κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, στα… μετόπισθεν ο Νίκος Παππάς, αναβαθμίστηκαν Αχτσιόγλου, Χαρίτσης, Ζαχαριάδης, σταθεροί οι Φίλης, Ξανθός, Κατρούγκαλος και άλλοι επτά τομεάρχες ● Ποια είναι τα νέα πρόσωπα στα οποία ποντάρει ο Αλέξης Τσίπρας.

Η αναμενόμενη εδώ και καιρό αλλαγή προσώπων στους τομείς ευθύνης του ΣΥΡΙΖΑ ανακοινώθηκε χθες, με τον Αλέξη Τσίπρα να πραγματοποιεί αρκετές μετακινήσεις, διατηρώντας στη θέση τους δέκα τομεάρχες, σε σχέση με το παρελθόν, ενώ αδιαμφισβήτητα η είδηση της ημέρας δεν ήταν η μετακίνηση του Νίκου Παππά στον τομέα Υποδομών (από εκείνον της Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας), αλλά η παύση του Ευκλείδη Τσακαλώτου από τη θέση του τομεάρχη Οικονομίας και η διατήρησή του στη θέση του ενός εκ των τριών κοινοβουλευτικών εκπροσώπων του κόμματος.

Οι άλλοι δύο είναι ο πρώην γραμματέας του κόμματος Πάνος Σκουρλέτης και ο απελθών τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Ραγκούσης. Οι εν λόγω, σύμφωνα με τις αλλαγές που έγιναν, αναλαμβάνουν και έναν ρόλο συντονιστών στους τομείς τους. Ετσι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος θα έχει τον συντονισμό των Οικονομικών, Παραγωγής και Εμπορίου, ο Πάνος Σκουρλέτης εκείνον των Μορφωτικών και Κοινωνικών Υποθέσεων και ο Γιάννης Ραγκούσης θα αναλάβει τον συντονισμό των Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης, Δικαιοσύνης, Αμυνας και Εξωτερικών.

Οι αλλαγές

Στο επίπεδο των αλλαγών τώρα, τη θέση του Ευκλείδη Τσακαλώτου αναλαμβάνει η Εφη Αχτσιόγλου, η οποία μετακινήθηκε από τομεάρχης Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων. Τη δική της θέση αναλαμβάνει η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου. Ο Νίκος Παππάς, η μετακίνηση του οποίου αποτελούσε μάλλον κοινό μυστικό εδώ και μέρες, αναλαμβάνει τη θέση του τομεάρχη Υποδομών, στη θέση του Γιώργου Βαρεμένου, ο οποίος με τη σειρά του αναλαμβάνει τον ρόλο του αναπληρωτή τομεάρχη Υγείας. Τη θέση του Νίκου Παππά, στον νέο τομέα Ανάπτυξης και Επενδύσεων, παίρνει ο πρώην εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Αλέξης Χαρίτσης, ενώ εκείνη του Γιάννη Ραγκούση στον τομέα Προστασίας του Πολίτη αναλαμβάνει άλλο ένα στέλεχος που προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ, ο Χρήστος Σπίρτζης.

Η εμπιστοσύνη που δείχνει ο πρόεδρος στα νέα στελέχη αποδείχθηκε και στην περίπτωση του Κώστα Ζαχαριάδη που αναλαμβάνει τομεάρχης Εσωτερικών (στη θέση του Χρήστου Σπίρτζη), ενώ στον τομέα της Δικαιοσύνης η επιλογή ακούσει στο όνομα του Θεόφιλου Ξανθόπουλου, δικηγόρου και βουλευτή Δράμας του ΣΥΡΙΖΑ.

Η Σία Αναγνωστοπούλου αποχώρησε από τη θέση της αναπληρώτριας Εξωτερικών και ανέλαβε τον τομέα Πολιτισμού-Αθλητισμού, ενώ στον Εξωτερικών μετακινήθηκε ο Γιάννης Μπουρνούς στη θέση του ενός αναπληρωτή, ενώ την έτερη θέση στον τομέα αναλαμβάνει η Θεοδώρα Τζάκρη. Στον τομέα Αθλητισμού με ρόλο αναπληρωτή θα βρεθεί και ο εκ του ΠΑΣΟΚ προερχόμενος, Θάνος Μωραΐτης, ενώ ο ξάδελφος του Αλέξη Τσίπρα, Γιώργος, θα αναλάβει τον ρόλο του αναπληρωτή τομεάρχη Αμυνας, υπό τον Θοδωρή Δρίτσα.

Νέα, ηλικιακά, στελέχη καταλαμβάνουν και αρκετές από τις θέσεις των αναπληρωτών. Στον τομέα της Υγείας θέση αναπληρωτή θα έχει η βουλευτίνα Θεσσαλονίκης Δώρα Αυγέρη, ενώ αντίστοιχη θέση ως αναπληρώτρια ενημέρωσης και επικοινωνίας στον τομέα Ψηφιακής Πολιτικής και Διακυβέρνησης αναλαμβάνει πλέον η βουλευτίνα Εβρου, Αναστασία Γκαρά. Αναπληρωτής τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη αναλαμβάνει ο βουλευτής Ηλείας, Διονύσης Καλαματιανός, ενώ ανάλογη θέση θα έχει πλέον και ο εκ Θεσσαλονίκης Χρήστος Γιαννούλης, στον τομέα των Υποδομών.

Στη θέση τους παρέμειναν ως τομεάρχες ο Νίκος Φίλης (Παιδείας) -μαζί με την αναπληρώτριά του Μερόπη Τζούφη-, ο Ανδρέας Ξανθός (Υγείας), ο Μάριος Κάτσης (Ψηφιακής Πολιτικής), ο Γιώργος Κατρούγκαλος (Εξωτερικών), ο Θοδωρής Δρίτσας (Εθνικής Αμυνας), ο Νεκτάριος Σαντορινιός (Νησιωτικής Πολιτικής), ο Σταύρος Αραχωβίτης (Αγροτικής Ανάπτυξης), ο Σωκράτης Φάμελλος (Ενέργειας και Περιβάλλοντος), η Κατερίνα Νοτοπούλου (Τουρισμού) και ο Γιώργος Ψυχογιός (Μετανάστευσης).

Η επόμενη μέρα

Με τις χθεσινές εξελίξεις ολοκληρώνεται ένας ευρύτερος κύκλος αλλαγών σε πρόσωπα που ξεκίνησε πριν από λίγες μέρες, όταν ανέλαβε γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ ο Δημήτρης Τζανακόπουλος και εκπρόσωπος Τύπου ο Νάσος Ηλιόπουλος. Βάζοντας τα πρόσωπα στις θέσεις τους, ο Αλέξης Τσίπρας δείχνει να είναι αυτή τη στιγμή ο άνθρωπος που κρατάει τον ΣΥΡΙΖΑ από το χέρι και τον οδηγεί σε έναν εξαιρετικά δύσκολο χειμώνα, με πολυμέτωπες προκλήσεις στον χώρο της οικονομίας, της Υγείας αλλά και των εθνικών θεμάτων.

Η περίπτωση Τσακαλώτου σίγουρα αποτελεί ένα θέμα για τις εσωκομματικές ισορροπίες στον ΣΥΡΙΖΑ, ο απόηχος του οποίου θα φανεί πιθανότατα το επόμενο διάστημα. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο τέως υπουργός Οικονομικών δεν πέταξε και από τη χαρά του με τα νέα δεδομένα και αποτελεί ερωτηματικό ποια στάση θα κρατήσουν οι 53+ από εδώ και στο εξής, ειδικά αν συνυπολογίσει κανείς ότι ο δρόμος για το συνέδριο δείχνει να είναι απίστευτα μακρύς.

Για την Ιστορία απλώς αξίζει να αναφέρουμε ότι πλέον διαθέτουν μόνο ένα στέλεχος στον κύκλο των τομεαρχών, τον Θοδωρή Δρίτσα. Με ό,τι αυτό σημαίνει για το πώς διαμορφώνεται η ισορροπία δυνάμεων εντός του ΣΥΡΙΖΑ.

Πηγή: efsyn.gr


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος