FOLLOW US: facebook twitter

Ο Τσεφέριν δίνει προοπτική για ομίλους στον φετινό πρωταθλητή Ελλάδας

Ημερομηνία: 20-05-2020 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Αθλητικά, Νέα

Oι πρόσφατες δηλώσεις του Προέδρου της UEFA, Αλεξάντερ Τσεφέριν, ο οποίος προανήγγειλε προκριματικά – ακόμη κι αν προβλέπεται απ’ ευθείας πρόκριση στους ομίλους Champions League – για τις ομάδες των χωρών που έβαλαν πρόωρο τέλος στα πρωταθλήματά τους, ανοίγει υπό προϋποθέσεις τον δρόμο για τους ομίλους στον πρωταθλητή της Ελλάδας.

Την ερχόμενη σεζόν οι ομάδες της Ελλάδας μπαίνουν στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις από την 14η θέση στην κατάταξη της UEFA. Αυτό σημαίνει πως στο Champions League ο πρωταθλητής συμμετέχει στον 3ο προκριματικό γύρο της διοργάνωσης από το μονοπάτι των πρωταθλητών και ο δεύτερος της βαθμολογίας μπαίνει στον 2ο προκριματικό από το μονοπάτι των μη πρωταθλητών.

Αν γίνουν πράξη όσα δήλωσε ο Τσεφέριν, τότε δεν θα μπουν απευθείας στους ομίλους οι ομάδες από τη Γαλλία, το Βέλγιο και την Ολλανδία, που έχουν ολοκληρώσει πρόωρα τα πρωταθλήματα.

Αν ληφθεί απόφαση αυτές οι κενές θέσεις να καλυφθούν με απευθείας εισιτήρια, τότε εύλογα προκύπτει το συμπέρασμα ότι οι ομάδες των χωρών που ακολουθούν στην κατάταξη θα είναι αυτές που θα ευεργετηθούν. Η Ελλάδα μάλιστα, βρίσκεται εντός της ζώνης των χωρών που μπορεί να επηρεαστούν θετικά από μια τέτοια εξέλιξη.

Η ερμηνεία των δηλώσεων Τσεφέριν

“Νομίζω ότι τα περισσότερα πρωταθλήματα θα είναι δυνατόν να ολοκληρωθούν. Αυτοί που έχουν αποφασίσει να μην τελειώσουν τα πρωταθλήματα θα πρέπει να περάσουν από τα προκριματικά εάν θέλουν να παίξουν στο Champions League της επόμενης σεζόν. Οι εθνικές και διεθνείς διοργανώσεις είναι άρρηκτα συνδεδεμένες. Θέλουμε στην Ευρώπη τις ομάδες που κατέκτησαν τα εθνικά πρωταθλήματα και κύπελλα ή προκρίθηκαν με βάση τα αποτελέσματά τους. Αυτή είναι η βασική αρχή του αθλητισμού, όχι μόνο του ποδοσφαίρου”, είχε υποστηρίξει προ ημερών ο Αλεξάντερ Τσεφέριν στην Corriere dello Sport.

Όσοι επιχείρησαν να ερμηνεύσουν τα λεγόμενα του προέδρου της UEFA, τα εξέλαβαν ως τελευταία προειδοποίηση για τα μεγάλα πρωταθλήματα των χωρών που δεν έχουν λάβει ακόμη απόφαση (Premier League, Serie A και La Liga) από τα οποία προέρχονται και οι περισσότερες απ’ ευθείας θέσεις για τους ομίλους. Κανείς δεν μπορεί να θεωρήσει πως πρόκειται για μπλόφα, όσο όμως δεν υπάρχει κάτι συγκεκριμένο στο τραπέζι, το ενδεχόμενο αυτό δεν αποτελεί για την ώρα τίποτα παραπάνω από ένα υποθετικό σενάριο.

Το υποθετικό σενάριο για 3+2 θέσεις

Στο υποθετικό αυτό σενάριο όμως, και με βάση τα μέχρι τώρα δεδομένα, ελευθερώνονται τρεις θέσεις για τους ομίλους. Δύο χάνει η Γαλλία και μία θέση το Βέλγιο, ενώ η Ολλανδία, που βρίσκεται επίσης πάνω από την Ελλάδα στην κατάταξη αλλά δεν έχει απευθείας εισιτήριο για τους ομίλους, έχει χάσει δεδομένα κάθε πιθανότητα να ευεργετηθεί.

Στην εξίσωση θα πρέπει να ληφθεί υπόψη και το ενδεχόμενο οι δύο ομάδες που θα κατακτήσουν φέτος το Champions League και το Europa League, να έχουν εξασφαλισμένη τη συμμετοχή τους στη διοργάνωση από τη θέση που θα καταλάβουν στα πρωταθλήματά τους, ελευθερώνοντας έτσι ακόμη μία ή και δύο θέσεις. Ανοιχτό είναι επίσης το ενδεχόμενο να διακοπούν κι άλλα πρωταθλήματα, αφήνοντας “ορφανά” περισσότερα εισιτήρια.

Δείτε στον παρακάτω πίνακα αναλυτικά τη θέση της κάθε χώρας στην κατάταξη, τις ομάδες που βγάζει η κάθε χώρα στο Champions League και σε παρένθεση τις ομάδες που συμμετέχουν από κάθε χώρα απ’ ευθείας στους ομίλους.

Η κατάταξη της UEFA

1. Ισπανία: 4 (4)

2. Αγγλία: 4 (4)

3. Ιταλία: 4 (4)

4. Γερμανία: 4 (4)

5. Γαλλία: 3 (2)

6. Ρωσία: 3 (2)

7. Πορτογαλία: 2 (1)

8. Βέλγιο: 2 (1)

9. Ουκρανία: 2 (1)

10. Τουρκία: 2 (1)

11. Ολλανδία: 2 (0)

12. Αυστρία: 2 (0)

13. Τσεχία: 2 (0)

14. Ελλάδα: 2 (0)

Πηγή: sport24.gr


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος