FOLLOW US: facebook twitter

Ο «Σκύφος» του Σπύρου Λούη στο Μουσείο της Ολυμπίας

Ημερομηνία: 15-11-2019 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Πολιτισμός
Επαναπατρίστηκε από την Γερμανία και θα τοποθετηθεί στο Μουσείο Ολυμπιακών Αγώνων της Αρχαιότητας στο Σύγγρειον

Επέστρεψε την Τρίτη το μεσημέρι στην Ελλάδα από τη Γερμανία, μετά από σχεδόν έναν αιώνα, «ένα αρχαίο ελληνικό αγγείο, η σπουδαιότητα του οποίου δεν εναπόκειται τόσο στο γεγονός ότι είναι έργο της αρχαιότητας, ούτε στην καλλιτεχνική του αξία -η οποία είναι ιδιαίτερα μεγάλη-, αλλά στο ότι συνδέεται συγχρόνως με ένα ξεχωριστό γεγονός και ένα σημαντικό πρόσωπο της νεότερης ιστορίας της Ελλάδας», σημείωσε η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Λίνα Μενδώνη.

Πρόκειται για τον μελανόμορφο σκύφο του 6ου αιώνα π.Χ., με παράσταση αγώνα δυο δρομέων, υπό το βλέμμα των κριτών, που δόθηκε ως δώρο από τον αρχαιοπώλη Ιωάννη Λάμπρο στον Σπύρο Λούη, μετά τη μεγαλειώδη νίκη του στον μαραθώνιο δρόμο, στους πρώτους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1896 στην Αθήνα. Έκτοτε δεν υπήρχαν στοιχεία για την τύχη του επονομαζόμενου «Σκύφου του Λούη»…

Ο «Σκύφος» του Σπύρου Λούη, θα τοποθετηθεί από την άνοιξη του 2020 στο Μουσείο των Ολυμπιακών Αγώνων της αρχαιότητας (ΣΥΓΓΡΕΙΟΝ) στην Αρχαία Ολυμπία αφού  παραμείνει μέχρι τέλος Φεβρουαρίου στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, προκειμένου οι επισκέπτες του, οι Έλληνες πολίτες, να μπορέσουν να το δουν από κοντά, να θαυμάσουν το αγγείο. Πριν την Αφή της Φλόγας, θα βρίσκεται στην Ολυμπία.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος