FOLLOW US: facebook twitter

Ο σεισμός στην Τουρκια είχε ισχύ ίση με 130 ατομικές βόμβες

Ημερομηνία: 07-02-2023 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Κοινωνία, Νέα

Ισχύ ίση με 130 ατομικές βόμβες είχε ο πρώτος σεισμός των 7,8 Ρίχτερ που σάρωσε την κεντρική και νότια Τουρκία, δήλωσε ο Τούρκος καθηγητής Σεισμολογίας, Εβγκούν Αχμέτ Ερτσάν.

«Ήταν ένας σεισμός που περιμέναμε εδώ και αιώνες στη συγκεκριμένη περιοχή» τόνισε ο καθηγητής Ερτσάν. «Το επίκεντρο του σεισμού βρίσκεται στη συμβολή συμβολή τεσσάρων μεγάλων ρηγμάτων –της Νεκράς Θάλασσας, της Ανατολικής Ανατολίας, της Αραβικής τεκτονικής πλάκας και του Τόξου της Κύπρου», αναφέρει ο Τούρκος καθηγητής. Προσθέτει μάλιστα ότι ήταν ο ισχυρότερος σεισμός που θα μπορούσε να δώσει η συγκεκριμένη περιοχή.

Από την πλευρά του, ο δρ. ΧασάνΣεζμπιλίρ, διευθυντής του τομέα σεισμολογίας στο πανεπιστήμιο της Σμύρνης, σχολιάζοντας τον σεισμό στην επαρχία Καχραμανμαράς, τόνισε ότι « κατέρρευσαν τμήματα του ρήγματος της Ανατολικής Ανατολίας που συσσώρευαν σεισμική ενέργεια εδώ και 500 χρόνια». Οι σεισμολόγοι «περίμεναν έναν τέτοιο σεισμό σε αυτά τα ρήγματα», πρόσθεσε. «Ο σεισμός συνέβη στους νότιους κλάδους του ρήγματος της Ανατολικής Ανατολίας, ως αποτέλεσμα της ρήξης των τμημάτων του ρήγματος μεταξύ Μαλάτιας και Χατάι».

Ο καθηγητής Σεζμπιλίρ τόνισε ότι πρόκειται για τον δεύτερο μεγαλύτερο σεισμό τα τελευταία 100 χρόνια, στην Τουρκία. Ο χειρότερος ήταν το 1939 όταν από σεισμό 7,9 Ρίχτερ στο Ερζιντζάν, έχασαν τη ζωή τους 33.000 άνθρωποι.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος