FOLLOW US: facebook twitter

Ο Πύργος είμαστε εμείς: Κίνηση πολιτών για το συμβούλιο της κοινότητας Πύργου

Ημερομηνία: 15-11-2018 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Πολιτική

Οι αλλαγές που φέρνει ο «Κλεισθένης» στην τοπική αυτοδιοίκηση αποτελούν  πρόκληση  για κάθε ενεργό πολίτη που ενδιαφέρεται πραγματικά για τον τόπο του και θέλει να τον αλλάξει.

Με την εφαρμογή του «Κλεισθένη» στην τοπική αυτοδιοίκηση θεσμοθετείται ένα αναλογικό εκλογικό σύστημα. Μία βασική διαφοροποίηση από το παλαιότερο εκλογικό νόμο είναι ότι θα υπάρχουν δύο κάλπες για τον δήμο. Στη μια θα εκλέγεται ο υποψήφιος  δήμαρχος και οι δημοτικοί σύμβουλοι και στην άλλη κάλπη θα εκλέγεται το κοινοτικό συμβούλιο. Με την εισαγωγή της διπλής ψηφοφορίας (δεύτερη κάλπη) για την εκλογή κοινοτικού συμβουλίου δίνεται δυνατότητα σε ενεργούς πολίτες  να συγκροτήσουν κοινοτικούς συνδυασμούς ανεξάρτητους από τους υποψηφίους δημάρχους και τις παρατάξεις τους.

Αυτή τη δυνατότητα σκοπεύουμε να αξιοποιήσουμε όχι με την υποψηφιότητα ενός ακόμα «σωτήρα Δημάρχου» από τους αμέτρητους που έχουν εμφανιστεί, αλλά με τη δημιουργία μιας νέας δημοτικής κίνησης – παράταξης για το τοπικό συμβούλιο (κοινότητα Πύργου) στην προσπάθειά μας για μια δυναμική παρέμβαση και ενεργή συμμετοχή  των  πολιτών στα ζητήματα της πόλης που αφορούν τη ζωή μας. Σκοπός μας είναι να ακουστούν οι αγωνίες, οι σκέψεις, οι προβληματισμοί νέων και μεγαλύτερων έξω από τα όρια των κομματικών στεγανών με μόνο κριτήριο την διάθεση προσφοράς για την πόλη και τις ανάγκες των κατοίκων της.

Προτεραιότητά μας αποτελεί η συνεργασία (αλλά και η πίεση) με τη νέα δημοτική αρχή που θα προκύψει καταθέτοντας προτάσεις για την πολύπλευρη ανάπτυξη του τόπου. Παράλληλα με τη συμμετοχή μας στις επιτροπές του δήμου θα μπορέσουμε να αναδεικνύουμε τα κακώς πεπραγμένα και τις λαθεμένες αποφάσεις αναγκάζοντας τη δημοτική αρχή να λογοδοτεί, να τεκμηριώνει δημοσίως τις αποφάσεις της ούτως ώστε να γνωρίζει ο πολίτης πού κατανέμονται και με ποιες προτεραιότητες οι πόροι του Δήμου.

 

Οι προγραμματικές μας θέσεις

Kαθαριότητα – περιβάλλον και δράσεις ανάσχεσης της κλιματικής αλλαγής

Στόχος μας η ορθολογική διαχείριση των αστικών – αγροτικών απορριμμάτων  του Πύργου με σκοπό την ολοκληρωμένη διαχείρισή τους μέσω της ανακύκλωσης, κομποστοποίηση και εκμετάλλευση των προϊόντων που θα προκύψουν ώστε «τα σκουπίδια» να αποφέρουν κέρδη και θέσεις εργασίας. Περιβαλλοντική αποκατάσταση και τουριστική αξιοποίηση της λίμνης Μουριάς, καθαρισμός και αξιοποίηση του δέλτα του Αλφειού και του παραλιακού μετώπου. Αναδάσωση με σκοπό τη δημιουργία περιαστικών δασών και  περιβαλλοντικών μονοπατιών στους γύρω λόφους της πόλης.

Παιδεία, πολιτισμός και αθλητισμός

Ενίσχυση-αναβάθμιση του ΑΤΕΙ ώστε να μην επικρέμεται ο διαρκής κίνδυνος απομάκρυνσής του. Συνεργασία με πολιτιστικές ομάδες και φορείς ώστε να φτιαχτεί ο «πολιτιστικός χάρτης» της πόλης αξιοποιώντας τις εγκαταλελειμμένες υποδομές. Παρεμβάσεις και αναπλάσεις που θα αναδεικνύουν γειτονιές της πόλης αναβαθμίζοντας τες αισθητικά-λειτουργικά. Φροντίδα για τα αδέσποτα ζώα και τέλος, υποστήριξη του αθλητισμού σε συνεργασία με τους ανθρώπους που δραστηριοποιούνται στο χώρο αυτό με προτάσεις για τη συντήρηση και αξιοποίηση των αθλητικών υποδομών.

Κοινωνικές δομές

Στελέχωση των υπηρεσιών κοινωνικής πρόνοιας για τη στήριξη ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων, παροχή υπηρεσιών συμβουλευτικής για την οικογένεια και την ψυχική υγεία. Δράσεις για την κοινωνική ένταξη των Ρομά.

Οικονομία-υποδομές

Ενίσχυση των οικονομικών υπηρεσιών του δήμου με καταρτισμένους ανθρώπους ώστε κανένας κοινοτικός ή εθνικός πόρος να μην πηγαίνει χαμένος, αξιοποίηση της δημοτικής περιουσίας, του Μανωλοπούλιου κ.ά, απορρόφηση προγραμμάτων εργασίας για ανέργους μέσω δημοτικών επιχειρήσεων ή ΚΟΙΝΣΕΠ, ολοκλήρωση του σχεδίου πόλεως και προτάσεις για έργα υποδομής που έχει πραγματικά ανάγκη ο τόπος και όχι για έργα βιτρίνας.

Πυξίδα μας είναι η  δημιουργία μιας ταυτότητας για την πόλη και στόχος μας να καταστεί οικονομικά αυτάρκης ώστε να ανακοπεί η φυγή των νέων προς αναζήτηση εργασίας. Παράλληλα θα ασκήσουμε πίεση προς τη νέα δημοτική αρχή ώστε να γίνει η  πόλη  φιλική-ελκυστική  προς τους δημότες της.

Κάθε συμπολίτης έχει δικαίωμα να γίνει μέλος της παράταξης και να συμμετέχει στις αποφάσεις, στις δράσεις, στις εκδηλώσεις και στο συντονιστικό όργανό της. Βασική επιδίωξη είναι η συζήτηση και η συνδιαμόρφωση ενός ευρύτερα αποδεκτού προγράμματος στα περισσότερα επιμέρους θέματα καθώς και η ανάδειξη νέων ανθρώπων σε θέσεις ευθύνης.

Κλείνοντας, αυτό είναι το πρώτο μας κείμενο και αποτελεί προδημοσίευση.

Το τελικό κείμενο το οποίο θα συνοδεύεται με τις υπογραφές των μελών της κίνησης θα δημοσιευθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα!


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος