FOLLOW US: facebook twitter

Ο Πύργος ανοίγει την αγκαλιά του σε μητέρες και παιδιά πρόσφυγες από την Ουκρανία

Ημερομηνία: 04-04-2022 | Συντάκτης:

Με πρωτοβουλία του Συλλόγου Ελληνοουκρανικής Φιλίας «Ο Φάρος» και την στήριξη από την Ι. Μητρόπολη Ηλείας θα φιλοξενηθούν στις κατασκηνώσεις της Σκαφιδιάς

-Έκκληση από τον πρόεδρο Μ. Ροδόπουλο στους δήμους, την Περιφέρεια και τοπικούς φορείς να βοηθήσουν αυτήν την προσπάθεια έμπρακτα

  • Δυνατότητα φιλοξενίας έως και 80 ατόμων για όλο το καλοκαίρι

Γράφει η Ελένη Παπαδοπούλου


Κι ενώ μαίνεται ο πόλεμος στην Ουκρανία μετά την Ρώσικη εισβολή, το δράμα των ξεριζωμένων Ουκρανών προσφύγων που βρίσκουν καταφύγιο στην Ελλάδα συνεχίζεται. Μανάδες με μικρά παιδιά, μονογονεϊκές οικογένειες κυρίως , αναγκάζονται να εγκαταλείψουν την πατρίδα τους με ότι κατάφεραν να χωρέσουν στις αποσκευές τους για να σώσουν τη ζωή τους και να ξεφύγουν από την δίνη του πολέμου. Ο Πύργος ετοιμάζεται τις επόμενες ημέρες με πρωτοβουλία του Συλλόγου Ελληνοουκρανικής Φιλίας «Ο Φάρος» και τις άοκνες προσπάθειες του προέδρου κ. Μιχάλη Ροδόπουλου, να υποδεχθεί τους πρώτους Ουκρανούς πρόσφυγες στην οργανωμένη δομή των εγκαταστάσεων των Κατασκηνώσεων της Σκαφιδιάς. Βεβαίως για να μπορέσει να πετύχει αυτό το εγχείρημα φιλοξενίας των ελληνοουκρανών προσφύγων και για να έχει μια προοπτική μέσα στο χρόνο με δυνατότητα παραμονής ίσως και ως τον Οκτώβριο, θα χρειαστεί η στήριξη των τοπικών φορέων αλλά και της τοπικής κοινωνίας γιατί οι ανάγκες θα είναι τεράστιες. Μέχρι στιγμής δεδομένη έχει μόνο την στήριξη του Μητροπολίτη Ηλείας κ. Γερμανού που πάντα στέκεται στο πλευρό όσων έχουν ανάγκη.


Χθες το μεσημέρι ο κ. Ροδόπουλος σε συνέντευξη τύπου αφού ξενάγησε τους δημοσιογράφους στο χώρο των κατασκηνώσεων όπου η προετοιμασία υποδοχής των προσφύγων έχει ολοκληρωθεί κατά 80% από άποψη οργάνωσης της δομής, με τους κοιτώνες να είναι έτοιμοι, το εστιατόριο και όλους τους υπόλοιπους χώρους, έκανε έκκληση προς τους τοπικούς φορείς, τον δήμο Πύργου αλλά και τους υπόλοιπους δήμους του νομού, την Περιφέρεια, τους επαγγελματίες αλλά και τους απλούς πολίτες, να βοηθήσουν με όποιο τρόπο μπορούν, καθιστώντας εφικτή αυτή τη φιλοξενία.

«Εμείς έχουμε ετοιμάσει την κατασκήνωση για να εξασφαλίσουμε σε αυτούς τους ξεριζωμένους αδελφούς μας πρόσφυγες, ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης σε μανάδες και παιδιά, μπορούμε να φιλοξενήσουμε μέχρι και 80 συνολικά άτομα, αλλά θα χρειαστούμε τη έμπρακτη στήριξη όλων των τοπικών φορέων. Να ανοίξουμε την αγκαλιά μας στους ξεριζωμένους. Γιατί ο Σύλλογός μας δεν έχει δικό ταμείο, ούτε χρηματοδοτείται από κάπου και θα υπάρχουν έξοδα διαβίωσης, λειτουργικά έξοδα – φως, νερό- που θα πρέπει να καλυφθούν, οι εγκαταστάσεις δεν φτάνουν από μόνες τους. Το Σάββατο μας επισκέφθηκε ο Μητροπολίτης Ηλείας κ. Γερμανός που εδώ και 40 χρόνια σε αυτόν τον χώρο φιλοξενούσε παιδιά από την Ουκρανία και τη Ρωσία και δήλωσε την στήριξή του σε αυτήν μας την προσπάθεια και τον ευχαριστούμε. Ευελπιστούμε από αύριο το παράδειγμά του να ακολουθήσουν και άλλοι τοπικοί φορείς, γιατί εγώ αν δεν έχω την διαβεβαίωση ότι αυτοί οι άνθρωποι που θα έρθουν εδώ θα μπορέσουν να διαβιώσουν έτσι όπως πρέπει, δεν θα μπορέσω να τους καλέσω. Εξαρτάται λοιπόν από όλους μας. Εγώ πόρτες δεν θα χτυπήσω, τα γραφεία και τα τηλέφωνα του συλλόγου μας τα γνωρίζουν εύχομαι να υπάρξει ανταπόκριση.».

Ο κ. Ροδόπουλος αφού αναφέρθηκε στο ιστορικό των δεσμών φιλίας που μας ενώνουν με την Ουκρανία, τονίζοντας ότι εκεί ζουν περίπου 10 εκ. άνθρωποι που έχουν ρίζες από την Ελλάδα, όπως και στην προσωπική του εμπειρία από τα ταξίδια του και την τιμή που του έκαναν τον Οκτώβρη του 2015 όταν τον προσκάλεσαν στην Γιορτή της Ανεξαρτησίας της Ουκρανία στο Σάρτανα θέλοντας να ανταποδώσουν την φιλοξενία παιδιών του πολέμου στη Βάρδα, τόνισε πως λίγο πριν πέσει η Μαριούπολη, δέχθηκε μια έκκληση από την εκεί πρόεδρο του Ελληνικού Συλλόγου όπου τον εκλιπαρούσε να βοηθήσει με τη φιλοξενία μονογονοεϊκών οικογενειών. Έτσι τώρα δρομολογήθηκε η εγκατάστασή τους εδώ, ενώ όπως αποκάλυψε ο κ. Ροδόπουλος, ειδικά για το Πάσχα θα διοργανώσουν μια μεγάλη γιορτή, σε μια προσπάθεια να περάσουν όμορφες στιγμές μαζί με τους ομόδοξούς τους Έλληνες που τους προσφέρουν στήριξη. «Καλώ και όσους Ηλείους θέλουν, να φέρουν εδώ τον οβελία τους, να γιορτάσουμε όλοι παρέα σαν αδέλφια».
Οι πρώτες οικογένειες θα μπορέσουν να αρχίσουν να έρχονται από το τέλος της εβδομάδας εφόσον όλα εξελιχθούν κατ΄ευχήν, ενώ ήδη εδώ και μια εβδομάδα στις κατασκηνώσεις της Σκαφιδιάς φιλοξενούνται δύο γυναίκες ( αδελφές) με δύο κοριτσάκια.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος