FOLLOW US: facebook twitter

Ο «προσωπικός γιατρός» θα στοιχίσει ακριβά σε όσους δεν εγγραφούν!

Ημερομηνία: 20-06-2022 | Συντάκτης:

Σχόλια και παρατηρήσεις για το νέο θεσμό από τον πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Ηλείας, Χρ. Γιαννικούλη

  • Ακριβότερα φάρμακα και εξετάσεις σε όσους… αδιαφορήσουν

Γράφει η Κική Κολοβέρου- kkoloverou@yahoo.gr


Προσωπικός γιατρός με «ποινές» έρχεται άμεσα, καθώς η υπουργική απόφαση που δημοσιοποιήθηκε από το υπουργείο Υγείας για τα κίνητρα και αντικίνητρα στους πολίτες, προβλέπει τσουχτερές επιπτώσεις για όσους δεν εγγραφούν. Το νέο αυτό σύστημα σχολιάζει ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ηλείας Χρήστος Γιαννικούλης, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για ένα σύστημα που δημιουργεί μεν κάποιες προσδοκίες αλλά λόγω της ασάφειάς του κρύβει και παγίδες, ενώ ορισμένα σημεία του είναι εμφανώς άδικα. «Η Πολιτεία οφείλει να λάβει σοβαρά υπόψη τις παρατηρήσεις των ενδιαφερόμενων φορέων, όπως της ιατρικής κοινότητας δια του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, Ενώσεων Ιατρών κ.λ.π. αλλά και άλλων όπως λ.χ. Ενώσεων Ασθενών, ώστε τελικά να προκύψει η εφαρμογή ενός συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας καλύτερου του νυν υπάρχοντος» επισήμανε.


Τι προβλέπεται

Αναφερόμενος στα βασικά σημεία του νέου θεσμού, ο κ. Γιαννικούλης τόνισε ότι από 1/7/2022 ξεκινά η υποχρέωση των πολιτών να εγγράφονται ηλεκτρονικά στο νέο σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας του ‘’Προσωπικού Ιατρού’’, σύμφωνα με το οποίο ιδανικά για κάθε κάτοικο της χώρας άνω των 16 ετών θα πρέπει να υπάρχει ένας υπεύθυνος Ιατρός ειδικότητας Γενικής/Οικογενειακής Ιατρικής ή Παθολογίας ο οποίος θα τηρεί τον Ατομικό Ηλεκτρονικό Φάκελο Υγείας με το ιστορικό του κατοίκου, τον οποίο και θα παραπέμπει, όποτε χρειάζεται, σε δευτεροβάθμιες και τριτοβάθμιες δημόσιες δομές υγείας (νοσοκομεία) ενώ παράλληλα θα τον κατευθύνει και σε ζητήματα προληπτικής ιατρικής. Ο Προσωπικός Ιατρός δύναται να υπηρετεί στο Ε.Σ.Υ. ή να είναι ιδιώτης ελευθεροεπαγγελματίας. Μπορούν να εγγράφονται έως 2.000 πολίτες σε κάθε Προσωπικό Ιατρό. Η αμοιβή του Προσωπικού Ιατρού θα είναι ετήσια ‘’κατά κεφαλήν’’, ύψους αναλόγου του μεγέθους και της ηλικιακής σύνθεσης του εγγεγραμμένου πληθυσμού σε αυτόν. Ειδικά για τους Ιατρούς Ε.Σ.Υ. η αμοιβή θα καταβάλλεται ως προσαύξηση επί του μισθού τους για εγγεγραμμένο πληθυσμό 1500-2000 ατόμων.

Η ηλεκτρονική εγγραφή στο σύστημα προβλέπεται να γίνεται είτε ατομικά από κάθε πολίτη μέσω ειδικής πλατφόρμας με τη χρήση των κωδικών taxisnet, είτε από το προσωπικό δημοσίων δομών υγείας στις οποίες θα απευθύνεται ο πολίτης, είτε από τον ίδιο τον Προσωπικό Ιατρό τον οποίο ο πολίτης θα έχει επιλέξει. Σε περίπτωση που ο πολίτης δεν επιλέξει να εγγραφεί στο σύστημα έως το τέλος Σεπτεμβρίου, τότε από 1/10/2022 θα επιβαρύνεται με πρόσθετη συμμετοχή στην φαρμακευτική δαπάνη και στην δαπάνη των εργαστηριακών εξετάσεων στα συμβεβλημένα με τον ΕΟΠΥΥ εργαστήρια κατά 10%, το οποίο θα αυξηθεί σε 20% από 1/1/2023. Αντίθετα όσοι πολίτες εγγραφούν στο σύστημα του ’’Προσωπικού Ιατρού’’ θα αποκτήσουν από 1/1/2023 προτεραιότητα κατά τον προγραμματισμό των επισκέψεών τους στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία σε δημόσιες μονάδες δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας φροντίδας υγείας, ενώ μετέπειτα, από 1/9/2023, όσοι δεν έχουν εγγραφεί θα εξυπηρετούνται από τις μονάδες δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας φροντίδας υγείας μόνο ως προς τα έκτακτα περιστατικά.


Παρατηρήσεις επί των αλλαγών

Επί των αλλαγών αυτών συνοπτικά, όπως τόνισε ο κ. Γιαννικούλης, μπορούν να γίνουν αρκετές παρατηρήσεις, οι κυριότερες εκ των οποίων οι εξής:

  • Οι πολίτες καλούνται να εγγραφούν σε Προσωπικό Ιατρό πολύ σύντομα, χωρίς ακόμη να έχουν απευθύνει οι Υγειονομικές Περιφέρειες και ο ΕΟΠΥΥ πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος στους Ιατρούς Ε.Σ.Υ. και στους ιδιώτες Ιατρούς αντιστοίχως, ώστε να καταρτιστούν οι κατάλογοι με τους ενδιαφερόμενους ιατρούς που θέλουν να συμμετάσχουν στο σύστημα.
  • Αντί για οικονομικά αντικίνητρα, υπό μορφή τιμωρίας, για τους πολίτες που δεν θα εγγραφούν θα ήταν προτιμότερη η παροχή κινήτρων στους πολίτες ώστε να εγγραφούν. Έτσι αντί της αύξησης της συμμετοχής για φάρμακα και εξετάσεις σε όσους αμελήσουν να εγγραφούν θα μπορούσε λ.χ. να μειωθεί η συμμετοχή για όσους εγγραφούν.
  • Παρά το ότι οι προβλεπόμενες αμοιβές φαίνονται, εκ πρώτης όψεως, ικανοποιητικότερες από τις έως τώρα αμοιβές του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. μένει ωστόσο να αποσαφηνισθεί το καθηκοντολόγιο με το οποίο θα συνδέονται. Ειδικά για τους ελευθεροπαγγελματίες Ιατρούς δεν πρέπει να λησμονούμε ότι οι αμοιβές αυτές δεν αποτελούν καθαρό έσοδο αφού από αυτές, πέραν των κρατήσεων, θα πρέπει να αφαιρεθούν και τα λειτουργικά έξοδα του ιατρείου τους τα οποία, ειδικά κατά τη τρέχουσα περίοδο, δεν είναι διόλου ευκαταφρόνητα, συνεπώς θα πρέπει να καταστεί σαφές ότι οι υποχρεώσεις που συνεπάγεται για τον ιατρό η ένταξη στο σύστημα αφήνουν περιθώρια για μια συνολική λειτουργία του ιατρείου του ώστε αυτό να παραμένει βιώσιμο. Αναλόγως και για τους Ιατρούς Ε.Σ.Υ. πρέπει να εξασφαλισθεί ότι τα νέα καθήκοντά τους θα είναι συμβατά με τις υπόλοιπες υποχρεώσεις τους. Επιπρόσθετα το γεγονός ότι για τους συμβεβλημένους με τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. ιατρούς των άλλων ειδικοτήτων, πλην Γενικών Ιατρών και Παθολόγων, οι αμοιβές παραμένουν καθηλωμένες σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα πιθανώς δημιουργήσει ιατρούς δυο κατηγοριών, το οποίο θα συνιστά μη αποδεκτή διάκριση.
  • Δεν υπάρχει επί του παρόντος απόφαση για τον παιδικό πληθυσμό, κάτω των 16 ετών, παρά το ότι ο Νόμος επί του οποίου οι ανωτέρω Υπουργικές Αποφάσεις στηρίζονται προβλέπει Προσωπικό Ιατρό-προφανώς Παιδίατρο- και για τα παιδιά. Ελπίζουμε επ΄ αυτού να υπάρξει ρύθμιση με επόμενη Υπουργική Απόφαση.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος