FOLLOW US: facebook twitter

Ο πρόεδρος των καλαμποκοπαραγωγών Ηλείας και πρόεδρος του ΤΟΕΒ Μυρτουντίων χτυπά «καμπανάκι»

Ημερομηνία: 31-05-2022 | Συντάκτης:

«Μόνο η συνδεδεμένη για το καλαμπόκι μπορεί να στηρίξει σήμερα την καλλιέργεια»

Το δυσβάσταχτο καλλιεργητικό κόστος αποθαρρύνει τους παραγωγούς και δεν καλύπτεται από την τιμή – Οφείλει να μας στηρίξει η τοπική πολιτική ηγεσία και το Υπουργείο

Το έργο των ενεργειακών κοινοτήτων θα λύσει οριστικά τα προβλήματα του ΤΟΕΒ Μυρτουντίων

Γράφει η Ελένη Παπαδοπούλου



Την ανάγκη στήριξης της καλλιέργειας καλαμποκιού στην Ηλεία από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης αλλά και την τοπική πολιτική ηγεσία, θέτει ως προαπαιτούμενο για την συνέχιση της καλλιέργειας, ο πρόεδρος του Συλλόγου καλαμποκοπαραγωγών Ηλείας – και πρόεδρος του ΤΟΕΒ Μυρτουντίων- κ. Χρήστος Παλαιολόγος, καλλιεργητής 600 στρεμμάτων. Μιλώντας στην Πρωινή, επισήμανε ότι θα πρέπει να δοθούν κίνητρα στους παραγωγούς έτσι ώστε να αφενός να μην εγκαταλείψουν την καλλιέργεια όσοι χρόνια είναι καλαμποκοπαραγωγοί και αφετέρου να προσελκύσουν νέους παραγωγούς για να ασχοληθούν με το συγκεκριμένο προϊόν. Παράλληλα αναφέρθηκε στα δεδομένα της φετινής παραγωγής και στα προβλήματα που υπάρχουν και που έχουν να κάνουν κυρίως με τις δυσβάσταχτες αυξήσεις του καλλιεργητικού κόστους που αποθαρρύνουν τους παραγωγούς να καλλιεργήσουν.

Να σημειώσουμε ότι τα τελευταία χρόνια εξαιτίας όλων των προβλημάτων που υπήρχαν- κόστος καλλιέργειας- εφοδίων, κόστος ρεύματος- ποτίσματος κλπ- οι καλλιεργήσιμες εκτάσεις καλαμποκιού έχουν μειωθεί σημαντικά, καθώς κάποτε καλλιεργούνταν 100-120.000 στρέμματα, ενώ τώρα λίγο περισσότερο από 50.000 στρέμματα, για την ακρίβεια σύμφωνα με τον κ. Παλαιολόγο 53.000 στρέμματα.

«Εκφράζω καταρχήν την δυσαρέσκειά μου- αναφέρει ο κ. Παλαιολόγος- γιατί το καλαμπόκι είναι ένα από τα βασικότερα προϊόντα του νομού Ηλείας βασικό κομμάτι της διατροφικής αλυσίδας, που φέρνει σημαντικά εισοδήματα στο νομό και στην τοπική οικονομία και εν τούτοις δεν το στηρίζει κανένας.

Ούτε κεντρικά, ούτε και τοπικά. Γίνεται μόνιμα λόγος μόνο για τη σταφίδα, ή την βιομηχανική τομάτα και τα κηπευτικά ή την πατάτα, λες και εμείς οι καλαμποκοπαραγωγοί είμαστε από άλλον τόπο. Αυτό που καταρχήν ζητάμε μετ’ επιτάσεως, είναι το καλαμπόκι να ενταχθεί ως προϊόν στις συνδεδεμένες ενισχύσεις, έτσι ώστε να έχει ένα επιπλέον κίνητρο ο παραγωγός να καλλιεργήσει και επίσης να μπορέσουμε να είμαστε πιο ανταγωνιστικοί στην αγορά. Αν και υπήρχε έντονη φημολογία ότι ειδικά τώρα που με τον πόλεμο άλλαξαν τα δεδομένα στην αγορά, η ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης θα προωθούσε στην Κομισιόν το αίτημα για την συνδεδεμένη στο καλαμπόκι, αλλά ακόμα περιμένουμε. Η σπορά έχει ξεκινήσει από τον περασμένο μήνα, βρισκόμαστε στο στάδιο της ανάπτυξης του προϊόντος για να δέσει και να ωριμάσει η ρόκα. Σε ό,τι αφορά την τιμή μετά τις ανακατατάξεις λόγω Ουκρανίας, αναμένεται να «κλειδώσει» για τον παραγωγό γύρω στα 30- 35 λεπτά, που ωστόσο και πάλι δεν καλύπτει η τιμή την αύξηση του καλλιεργητικού κόστους, αφού λιπάσματα, καύσιμα κλπ έχουν αυξηθεί ακόμα και κατά 50% , αλλά ακόμα είναι νωρίς για προβλέψεις γιατί οι εξελίξεις τρέχουν. Πρέπει ωστόσο να διασφαλίσουμε έστω την συνδεδεμένη για το καλαμπόκι και ζητάμε και την υποστήριξη της τοπικής πολιτικής ηγεσίας γι αυτό. Να μην το αγνοούν ως προϊόν, διότι το 70% των παραγωγών καλλιεργεί καλαμπόκι. Θα πρέπει να ξέρετε ότι η ΕΑΣ Λεχαινών με την οποια έχουμε μια άριστη συνεργασία, διαμορφώνει τιμές στην αγορά, τόσο σημαντικό ρόλο παίζει, οι τιμές που δίνει πάντα είναι βαρόμετρο για τη χώρα».

Δοθείσης ευκαιρίας, ο κ. Παλαιολόγος ως πρόεδρος του ΤΟΕΒ Μυρτουντίων αναφερόμενος στην φετινή αρδευτική περίοδο, τόνισε ότι με πολύ μεγάλο κόπο και «κυνηγώντας» συνέχεια τους οφειλέτες, ο ΤΟΕΒ Μυρτουντίων συνεχίζει να τηρεί τον διακανονισμό του με τη ΔΕΗ και γι αυτό δεν αντιμετωπίζει προβλήματα με την άρδευση όπως άλλοι ΤΟΕΒ. « Η μόνη ωστόσο οριστική επίλυση του προβλήματα, είναι να ολοκληρωθεί το έργο με τις ενεργειακές κοινότητες της Αιτωλοακαρνανίας. Ο ΤΟΕΒ Μυρτουντίων είναι μέτοχος με 20% και ευελπιστούμε ότι μετά από δύο χρόνια αν όλα πάνε κατ’ ευχήν, θα έχουμε λύσει οριστικά το πρόβλημα μας. Πρόκειται όπως γνωρίζετε για ένα καινοτόμο και απαραίτητο ενεργειακό έργο που θα ελαφρύνει τα κόστη σε Περιφέρεια, Οργανισμούς Εγγείων Βελτιώσεων και δήμους και σε ότι μας αφορά θα λύσει ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα του ΤΟΕΒ Μυρτουντίων.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος