FOLLOW US: facebook twitter

Ο ΠΟΥ κήρυξε τον κοροναϊό παγκόσμια απειλή

Ημερομηνία: 03-02-2020 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Υγεία

Συναγερμό για την δημόσια υγεία σήμανε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακηρύσσοντας, τον κοροναϊό σε παγκόσμια απειλή. Σύμφωνα με τον επίσημο ορισμό, όπως τον περιγράφει ο ΠΟΥ στην ιστοσελίδα του, πρόκειται για «έκτακτη κατάσταση διεθνούς ενδιαφέροντος στον τομέα της δημόσιας υγείας» καθώς σημειώνεται διεθνής εξάπλωση μιας ασθένειας η οποία δυνητικά απαιτεί συντονισμένη διεθνή δράση».

Τα στοιχεία αυτής της κατάστασης είναι: 

-Σοβαρά, ξαφνικά, ασυνήθιστα ή απρόοπτα συμβάντα

-Υπάρχουν επιπτώσεις για τη δημόσια υγεία οι οποίες επηρεάζουν περισσότερες από μία χώρες

-Μπορεί να απαιτηθεί άμεση διεθνής δράση

-Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, η απόφαση αυτή ελήφθη γιατί η εξάπλωση του κοροναϊού εκτός Κίνας είναι πολύ μεγάλη, και έχει χαρακτηριστικά «επιδημίας χωρίς προηγούμενο». Ωστόσο, διευκρινίζει ότι εκτός Κίνας δεν έχουν υπάρξει θάνατοι.

Κίνα, ανοχύρωτη χώρα

To «SpringFestival» αποτελεί την πιο σημαντική γιορτή της Κίνας, με το οποίο γιορτάζεται η πρωτοχρονιά ή το λεγόμενο σεληνιακό νέο έτος. Για να καταλάβει κανείς πόσο σημαντική είναι για τους Κινέζους αυτή η γιορτή, θα πρέπει να λάβει υπόψη του ότι εκατομμύρια Κινέζοι ταξιδεύουν, είτε από το εξωτερικό, είτε από το αχανές εσωτερικό της χώρας με προορισμό το σπίτι τους, την πατρογονική εστία. Επιπλέον, ακόμη και οι μεγαλύτερες εργοστασιακές μονάδες της χώρας σταματούν την παραγωγή για τρεις και πλέον εβδομάδες. Η παραγωγή σταμάτησε και φέτος, αλλά το έτος του αρουραίου ξεκίνησε δυστυχώς με τους χειρότερους οιωνούς.

Η Κίνα έχει ερημώσει καθώς φέτος οι εορτασμοί της πρωτοχρονιάς επισκιάζονται από το ξέσπασμα της επιδημίας του κοροναϊου. Οι δρόμοι είναι άδειοι. Κανείς δεν βγαίνει από το σπίτι του. Ο στρατός έχεις περικυκλώσει πόλεις και χωριά, στα οποία ο φονικός ιός βρίσκεται σε έξαρση. Οι κινεζικές αρχές έχουν αναστείλει όλες τις οργανωμένες εκδρομές τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό, όπως επεσήμανε και η πρέσβης της χώρας στην Ελλάδα, στην συνάντηση που είχε με τον Έλληνα υπουργό Υγείας. Η αλήθεια είναι πως ποτέ δεν είναι κατάλληλη η ώρα για να ξεσπάσει μία επιδημία αλλά είναι ευτυχές ότι συνέπεσε με την πιο βαριά αργία της πολυπληθέστερης χώρας στον πλανήτη. Το ζήτημα είναι τι γίνεται από εδώ και πέρα.

Τι γίνεται δηλαδή από τον Μάρτιο-Απρίλιο και μετά, περίοδο κατά την οποία χιλιάδες Έλληνες ταξιδεύουν στην Κίνα προκειμένου να επισκεφθούν τις μεγάλες εμπορικές εκθέσεις, και κυρίως τι γίνεται με τους εκατοντάδες χιλιάδες Κινέζους οι οποίοι σκοπεύουν να επισκεφθούν και φέτος την Σαντορίνη, την Αθήνα, τα Μετέωρα. Φαντάζομαι ότι δεν θα ισχύει η αναστολή μέχρι τότε… Το ακόμη πιο δύσκολο κομμάτι του παζλ αφορά στη μετάδοση του ιού. Είναι αδιαμφισβήτητο ότι οι Κινέζοι έχουν επιδείξει απίστευτη σχολαστικότητα στην πρόληψη και τον περιορισμό του ιού, πραγματοποιώντας ελέγχους ακόμα και μέσα σε αεροπλάνα τα οποία ετοιμάζονται να αναχωρήσουν για το εξωτερικό. Το πρόβλημα είναι, όπως το έχει ήδη προσδιορίσει επίσημα το Πεκίνο, ότι οι άνθρωποι μπορούν να μεταδώσουν τον ιό προτού αρχίσουν οι ίδιοι να αρρωσταίνουν. Κατά συνέπεια, εκ των πραγμάτων δεν είναι δυνατόν να επιτευχθεί πλήρης περιορισμός και γι’ αυτό ακριβώς σημειώθηκαν ήδη κρούσματα σε Ευρώπη, Ασία και Αμερική. Η Κίνα κάνει ό,τι μπορεί για να οχυρωθεί εκ των έσω, αλλά γεγονός παραμένει ότι είναι μία ανοχύρωτη χώρα.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος