FOLLOW US: facebook twitter

«Ο Πόντιος Πιλάτος»!

Ημερομηνία: 14-01-2020 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Σχόλια
Γράφει ο Δικαιόπολις

-«Νίπτει τας χείρας του» για την τιμή στο λάδι και ετοιμάζει ιδιωτικό ΕΛΓΑ και αυξημένα ασφάλιστρα

Αποκαλυπτική ως προς την αγροτική πολιτική της κυβέρνησης ήταν η συζήτηση στη Βουλή την περασμένη  Παρασκευή, μεταξύ του αρμόδιου υπουργού Μάκη Βορίδη (που θα μας επισκεφθεί σύντομα κιόλας…) και βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με τα προβλήματα στον πρωτογενή τομέα.

Τι μας είπε ο υπουργός, με το γνωστό ειρωνικό του ύφος; Ότι δεν μπορεί να κάνει τίποτα για τις τιμές στο ελαιόλαδο διότι «σε ελεύθερη αγορά διαμορφώνεται με μηχανισμούς προσφοράς και ζήτησης» κι ότι δεν υπάρχουν θεσμικά εργαλεία στην Ευρωπαϊκή Ένωση κι ότι  η όποια παρέμβαση μπορεί να γίνει «έχει να κάνει με την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, με τη μείωση του κόστους της παραγωγής, με το “branding”, με την αυξημένη τυποποίηση, με την προστιθέμενη αξία. Αυτά είναι που θα δώσουν αξία στα προϊόντα». Σαν να ξαναδιάβαζα το φυλλάδιο του προεκλογικού προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας, «παχιά» λόγια και εύηχες αοριστολογίες.

Παρότι από την άνοιξη του 2019 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε ενημερωθεί με επιστολή για τα προβλήματα στην ελαιοπαραγωγή και παρότι είχε συζητηθεί στο Συμβούλιο Υπουργών η κατ’ εξαίρεση στήριξη του τομέα, ο νέος υπουργός «νίπτει τας χείρας του» επικαλούμενος την ελεύθερη αγορά.

Βέβαια, την ίδια στιγμή ο Ισπανός υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης έλαβε μέτρα αυτορρύθμισης της δικής του ελαιοπαραγωγής και ζήτησε από τον αρμόδιο επίτροπο Φιλ Χόγκαν να επιδοτήσει το μέτρο ιδιωτικής αποθεματοποίησης, ώστε να ισορροπήσει η αγορά. Έτσι, οι Ισπανοί απέσυραν περίπου 300.000 τόνους ελαιολάδου για να αντιμετωπίσουν την επιβολή δασμών από τις ΗΠΑ και τον ανταγωνισμό της Τυνησίας και άλλων χωρών της Μεσογείου.  Το μέτρο μπορεί να μην έχει αποδώσει όσο θα ήθελαν οι Ισπανοί, διότι η επιδότηση είναι χαμηλή, όμως η ουσία είναι πως η ισπανική κυβέρνηση είναι σε εγρήγορση και αναζητά διαρκώς λύσεις για να αλλάξει το κλίμα κατάρρευσης των τιμών.  Δεν λέει «ελεύθερη αγορά, κόψτε το λαιμό σας», αλλά εντείνει τους ελέγχους, μην τυχόν και κάποιοι εξάγουν ισπανικό ελαιόλαδο ως ελληνικό ή εκβιάζουν για τις τιμές…

Σε ό,τι αφορά τον ΕΛΓΑ, η -μερική για αρχή- ιδιωτικοποίησή του είναι δεδομένη. Παρότι βρήκε έτοιμο διαγωνισμό για την εκπόνηση αναλογιστικής μελέτης σχετικά με τον εκσυγχρονισμό του οργανισμού (απόφαση ΔΣ ΕΛΓΑ, 16.12.2018), ο κ. Βορίδης έχει  θέσει άλλες προτεραιότητες.

«Αφήστε να δούμε και να διερευνήσουμε τι δυνατότητες μας δίνει η ιδιωτική ασφαλιστική αγορά και να δούμε τι συμπράξεις μπορούμε να διαμορφώσουμε εις όφελος των παραγωγών. Έχω δεσμευτεί ότι μέχρι τον Ιούνιο του 2020 θα σας παρουσιάσω ένα τέτοιο σχέδιο να συζητήσουμε. Φτιάξαμε τη συγκεκριμένη Επιτροπή για να μπει σε συζήτηση με την ιδιωτική ασφαλιστική αγορά και θα δούμε τι άλλες δυνατότητες έχουμε» είπε προχθές στη Βουλή, για να μην έχετε καμία αμφιβολία.

Εγώ πίστευα ότι πρώτα θα δούμε πώς θα καλύπτουμε τους παραγωγούς όλο τον χρόνο κι όχι μόνο κάποιους μήνες, πώς θα επιταχύνουμε τις πληρωμές στις αποζημιώσεις και μετά θα δούμε αν θα είναι ωφέλιμη η είσοδος του ιδιωτικού τομέα στο αγροτοασφαλιστικό.

Και μια και θυμήθηκα το ασφαλιστικό των αγροτών, δεν προβλέπεται μείωση των εισφορών στον υπό κατάρτιση Βρούτσειο νόμο. Τουλάχιστον πήραν πίσω την απόφαση για διπλασιασμό στα ασφάλιστρα (από 114 θα πήγαινε στα 220 για την 1η κλάση) μετά το κύμα αντιδράσεων εντός κι εκτός Βουλής. Οι πρώτες διαρροές πάντως κάνουν λόγο για 119 ευρώ το 2020, 121 το 2021 και 124 το 2022, δηλαδή 8% αύξηση σε σχέση με ό,τι ισχύει τώρα. Εγώ θυμάμαι πάντως ότι φοροελαφρύνσεις έταξε η ΝΔ προεκλογικά.

Κατά τα άλλα, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης παίζει ωραία «μπάλα» με την πληρωμή της εξισωτικής που οριοθέτησε ο προκάτοχός του, ετοιμάζεται να προχωρήσει 32 ενταγμένα έργα που ετοίμασε ο προκάτοχός του, όπου να’ναι θα συμβασιοποιήσει μελέτες που βρήκε από τον προκάτοχό του, και σε γενικές γραμμές τρώει από τα έτοιμα.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος