FOLLOW US: facebook twitter

Ο «πόλεμος» της σταφίδας – Αντιπαράθεση μεταξύ της ΠΕΣ και των μεταποιητών

Ημερομηνία: 16-07-2021 | Συντάκτης:

Σοβεί η κρίση που έχει ξεσπάσει το τελευταίο διάστημα στον κλάδο της σταφίδας στην Δυτική Ελλάδα, μεταξύ της Παναιγιάλειου Ένωσης Συνεταιρισμών και ομάδας εξαγωγέων – τυποποιητών από Αίγιο, Αμαλιάδα, Κόρινθο, Νεμέα και Ζάκυνθο. Αιτία η διάθεση των αποθεμάτων της κορινθιακής σταφίδας, την οποία έχει συγκεντρώσει από τους παραγωγούς όλης της Πελοποννήσου η Ένωση και δεν μπορεί να διαθέσει στην παγκόσμια αγορά.

Ήδη από τον περασμένο Μάρτιο, η Παναιγιάλειος Ένωση Συνεταιρισμών (Π.Ε.Σ.), ξεκίνησε μια προσπάθεια να πείσει το Υπουργείο, με σκοπό να την αποζημιώσει για τα αδιάθετα αποθέματα κορινθιακής σταφίδας εσοδείας 2020, που ισχυρίζεται πως είναι συνολικά 8.000 τόνοι. Με απλά λόγια, ζητά από το Ελληνικό Δημόσιο να της καταβάλει το ποσόν των 12 – 13.000.000 ευρώ περίπου. Στο αίτημα της Ένωσης, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, ζητάει τεκμηρίωση του αιτήματος αποζημίωσης και η Π.Ε.Σ., ισχυρίζεται πως η παγκόσμια ζήτηση μειώθηκε, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού. Ωστόσο, τα ίδια τα στοιχεία την διαψεύδουν καθώς, δείχνουν αύξηση στις αγορές που προορίζεται η κορινθιακή σταφίδα.

Όπως είναι σε θέση να γνωρίζουν οι αναγνώστες του «Νεολόγου», σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ευρωπαϊκής στατιστικής υπηρεσίας (Eurostat), οι εξαγωγές κορινθιακής σταφίδας για το έτος 2020, αυξήθηκαν σε σχέση με το 2019 και το 2018.

Επίσης, η Ένωση ισχυρίζεται πως έμεινε αδιάθετη η μισή περσινή παραγωγή ενώ, οι άλλες εξαγωγικές επιχειρήσεις που εξάγουν το 50% της παραγόμενης ποσότητας, ξεπούλησαν δηλαδή εξήγαγαν 10.000 τόνους.

Το παραπάνω επιχείρημα, όπως αναφέρον στον «Ν», άνθρωποι που γνωρίζουν πολύ καλά την αγορά της σταφίδας, είναι ανεξήγητο.

Και όταν οι άλλες επιχειρήσεις αντιδρούν και διαμαρτύρονται, αναφέροντας ότι το αίτημα της Π.Ε.Σ., επί της ουσίας είναι αθέμιτη πρακτική σε βάρος των υπολοίπων ανταγωνιστών, η οποία μάλιστα, ζημιώνει και το Ελληνικό Δημόσιο, η Π.Ε.Σ. στέλνει επιστολή στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, αναφέροντας πως οι εταιρείες αυτές που διαμαρτύρονται είναι σχεδόν ανύπαρκτες.

Τα ίδια πρόσωπα

Ωστόσο, από  την απόφαση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με ημερομηνία 22/6/2021 που δημοσιεύουμε, στην οποία αναγράφονται  ως πιστοποιημένες 26 μεταποιητικές επιχειρήσεις κορινθιακής σταφίδας, συμπεριλαμβάνονται πολλές από αυτές που έχει εγκρίνει το Υπουργείο για να παραλαμβάνουν σταφίδες, τι οποίες η Π.Ε.Σ. αναφέρει ως «ανύπαρκτες».

Στον κατάλογο των πιστοποιημένων επιχειρήσεων, το Υπουργείου, συμπεριλαμβάνονται και τέσσερις εταιρείες, οι οποίες διοικούνται και διαχειρίζονται από τα ίδια πρόσωπα της διοικήσεως της Π.Ε.Σ.. Πρόκειται για τις:

  1. ΠΑΝΑΙΓΙΑΛΕΙΟΣ ΕΝΩΣΗ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΩΝ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΚΗ ΣΥΜΠΡΑΞΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ με έδρα το ΑΙΓΙΟ
  2. ΠΑΝΑΙΓΙΑΛΕΙΟΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΚΗ ΣΥΜΠΡΑΞΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ με έδρα το ΑΙΓΙΟ
  3. ΕΝΩΣΗ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ-ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΚΗ ΣΥΜΠΡΑΞΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ με έδρα την Αμαλιάδα Ηλείας
  4. ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΗΣ ΣΤΑΦΙΔΑΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΚΗ ΣΥΜΠΡΑΞΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ με έδρα την Πάτρα

Νέος κύκλος επιστολών

Την ίδια ώρα, συνεχίζεται ο «πόλεμος» των επιστολών. Με νέα επιστολή της προς τον πρωθυπουργό, αυτή τη φορά, η Ένωση ζητά την παρέμβαση του Κυριάκου Μητσοτάκη, για την ικανοποίηση του αιτήματός της, περί απόσυρσης της σταφίδας. Σε διαφορετική περίπτωση απειλεί με κινητοποιήσεις των παραγωγών, καθώς όπως αναφέρει θα βγουν στους δρόμους.

«Είμαστε ως σταφιδοπαραγωγοί κάθετα αντίθετοι γιατί όχι μόνο δεν θα δώσει ουσιαστική και μακροχρόνια λύση με τα υπάρχοντα αποθέματα αλλά αντιθέτως θα συνεχίσουν να πιέζονται προς τα κάτω οι τιμές, με αποτέλεσμα να καταστραφεί η αγορά και να υποθηκευτεί το μέλλον της καλλιέργειας. Η απόσυρση των αποθεμάτων σταφίδας θα στηρίξει την τιμή της σταφίδας και αυτό το γνωρίζουν όλοι αλλά σκοντάφτει στα συντεχνιακά συμφέροντα. Αναμένουμε η πολιτεία να στηρίξει με την απόσυρση σταφίδας τις 20.000 οικογένειες σταφιδοπαραγωγών και όχι 2-3 εμπόρους», τονίζεται χαρακτηριστικά στην επιστολή της Παναιγιαλείου Ένωσης.

Από την πλευρά τους, οι Συνεταιρισμοί, Εξαγωγείς, Τυποποιητές Κορινθιακής Σταφίδας, με επιστολή τους προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, αφού επισημαίνουν ότι η «ΠΕΣ κυριαρχεί στην αγορά κορινθιακής σταφίδας, έχοντας δεσπόζουσα θέση σε αυτήν. Στηριζόμενη στις πλάτες της ΣΚΟΣ καθώς και την περιουσία που τους εκχώρησε το Δημόσιο κατά τη διάλυση του Αυτόνομου Σταφιδικού Οργανισμού (ΑΣΟ), δημιούργησε ένα μονοπώλιο που καθορίζει τις τιμές ανεξέλεγκτα, με πρόδηλο στόχο να εξαφανίσει τον όποιο ανταγωνισμό» και τονίζουν ότι: «σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί βιώσιμη λύση στο όποιο πρόβλημα των αποθεμάτων η προτεινόμενη από την ΠΕΣ λύση “πληρώστε μας να πετάξουμε το προϊόν και τους κόπους του παραγωγού στην χωματερή”».

«Σε κάθε περίπτωση – τονίζεται στην επιστολή – δεν διαφωνούμε ότι θα πρέπει να ληφθούν μέτρα σε περίπτωση υπερπροσφοράς σταφίδας. Μέτρα, που θα εξετασθούν και αποφασισθούν λίγο πριν την αρχή της σταφιδικής περιόδου του 2021, και αφού έχουμε ξεκάθαρη εικόνα των διαθεσίμων ποσοτήτων.

Μεταξύ άλλων, οι Συνεταιρισμοί, Εξαγωγείς, Τυποποιητές Κορινθιακής Σταφίδας, προτείνουν ως βέλτιστη λύση την αποθεματοποίηση σταφίδας, αλλά και τη στήριξη του προϊόντος και του παραγωγού, μέσω του υφιστάμενου μηχανισμού της συνδεδεμένης ενίσχυσης. Στο πλαίσιο αυτό, τονίζουν ότι: «Για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των αδιάθετων αποθεμάτων στη ρίζα του και προκειμένου να καταστεί το προϊόν ανταγωνιστικό και να αυξήσουμε τις εξαγωγές, προτείνουμε η όποια ενίσχυση να δίνεται απευθείας στον παραγωγό».

Από την εφημερίδα «Νεολόγος»  


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος