FOLLOW US: facebook twitter

Ο «πόλεμος» της μάσκας: «Αγώνας δρόμου» από την ΚΕΔΕ με στόχο ως την Δευτέρα να βρίσκονται στα χέρια μαθητών και εκπαιδευτικών

Ημερομηνία: 11-09-2020 | Συντάκτης:
-Τι επισημαίνουν οι αντιδήμαρχοι Παιδείας Πύργου και Αρχαίας Ολυμπίας Δ. Μεσσαλάς και Β. Αρβανίτης

Σε έναν  «αγώνα δρόμου»  από την ΚΕΔΕ και τους δήμους, εξελίσσεται το θέμα των μασκών στα σχολεία για μαθητές και εκπαιδευτικούς, προκειμένου να διανεμηθούν εγκαίρως στις 14 Σεπτεμβρίου σε όλες τις σχολικές μοναδες. Την αρμοδιότητα και την ευθύνη για την έγκαιρη αποστολή τους στους δήμους, έχει η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας που έχει αναλάβει την παραγωγή των μασκών για όλες τις σχολικές μονάδες της χώρας και κάνει μια τιτάνια προσπάθεια  να προλάβει τους χρόνους. Ήδη η ΚΕΔΕ έχει αποστείλει στους δήμους email στο οποίο τους ενημερώνει ότι σήμερα Παρασκευή θα παραλάβουν τις μάσκες και μετά έχουν οι ίδιοι την ευθύνη να τις μοιράσουν στα σχολεία μέσα στο Σαββατοκύριακο. Μάλιστα επισημαίνεται ότι κάθε μαθητής και εκπαιδευτικός δικαιούται 3 μάσκες υφασμάτινες, ωστόσο η διανομή τους θα γίνει σε… δόσεις και σε πρώτη φάση στα περισσότερα σχολεία θα μοιραστεί προς το παρον μια μάσκα ανά μαθητή και εκπαιδευτικό και η παραγωγή θα συνεχιστεί ώστε σταδιακά να καλυφθεί ο προβλεπόμενος αριθμός μασκών.

Ωστόσο οι δήμοι καλούνται αυτήν την στιγμή να αντιμετωπίσουν το κενό στην όλη διαδικασία και να προσπαθήσουν τελευταία στιγμή να μοιράσουν τις μάσκες στα σχολεία, αφού προηγηθεί η κατανομή ανά είδος μάσκας ( άλλη για τα δημοτικά και άλλη για γυμνάσια και Λύκεια).  και εννοείται ότι η διανομή απαιτεί σχεδιασμό και δεν γίνεται δια μαγείας! Ειδικά στην Ηλεία όπου υπάρχουν πολλά ορεινά και απομακρυσμένα σχολεία ανά δήμο και μακρινές αποστάσεις, είναι φανερό ότι αυτό σημαίνει «επιστράτευση” όλου του προσωπικού το Σαββατοκύριακο, αν φτάσουν εγκαίρως οι μάσκες και οι μαθητές δεν είναι λίγοι! Στο δήμο Πύργου 6.610, δήμο Ήλιδας 4239, στο δήμο Ανδραβίδας- Κυλλήνης 2717,  στο δήμο Ολυμπίας  1036,  , στο δήμο Ζαχάρως- Φιγαλείας  903 και στον δήμο Πηνειού υπάρχουν 1808 μαθητές. Έτσι, η κατανομή και διανομή των μασκών απο τους δήμους στα σχολεία αποτελεί “πονοκέφαλο” για την Τοπική Αυτοδιοίκης.

Επιστράτευση όλου του προσωπικού των δήμων για την διανομή των μασκών  

Ο αντιδήμαρχος Παιδείας του δήμου Αρχαίας Ολυμπίας κ. Βασίλης Αρβανίτης μιλώντας στην Πρωινή μας δίνει μια εικόνα του τι ακριβώς συμβαίνει με τις μάσκες. Όπως  ανέφερε ι έλαβαν από την ΚΕΔΕ ένα σχετικό μέιλ όπου τους ενημερώνουν ότι ο δήμος Ολυμπίας θα παραλάβει τις μάσκες για τα σχολεία που του αναλογούν σήμερα Παρασκευή και θα πρέπει να αναλάβει να τις κατανείμει σε όλες τις σχολικές μονάδες του δήμου. Μάλιστα όπως αναφέρει στο μέιλ, σε κάθε μαθητή και εκπαιδευτικό θα αναλογούν συνολικά 3 υφασμάτινες μασκες, ωστόσο αυτές θα έρθουν σε δόσεις και σε πρώτη φάση ο δήμος Ολυμπίας θα παραλάβει περίπου 1100 μάσκες που σημαίνει αναλογικά μια μάσκα ανά μαθητή και εκπαιδευτικό. “ Δεν γνωρίζουμε πότε θα έρθει η δεύτερη δόση μασκών, στο μέιλ της ΚΕΔΕ επισημαίνεται ότι υπάρχει ένας μεγάλος όγκος παραγωγής για όλη την Ελλάδα και ανάλογα με τις ανάγκες της αγοράς θα γίνεται και η παραγωγή τους”.  Ωστόσο ο τρόπος διανομής των μασκών στα σχολεία είναι ένα αρκετά δύσκολο κομμάτι και όπως σημειώνει ο κ. Αρβανίτης “ εμείς έχουμε κάνει έναν σχεδιασμό και το Σαββατοκύριακο είμαστε αναγκασμένοι να επιστρατεύσουμε όλο το προσωπικό του δήμου για να γίνει η κατανομή και το πακετάρισμα των μασκών ανά σχολείο και μετά επιστρατεύονται και τα οχήματα όλα του δήμου για να τα πάνε στα σχολεία και μιλάμε για μεγάλες αποστάσεις.  Το ίδιο θα συμβεί και με τα παγουρίνο που θα έρθουν την επόμενη εβδομάδα και οι άλλες μάσκες δεν ξέρω πότε. Καταλαβαίνετε πόσο δύσκολο είναι αυτο το κομμάτι! Πρέπει να επισημάνω ότι όλα αυτά είναι προχειρότητες της τελευταίας στιγμής εκ μέρους της ΚΕΔΕ και του Υπουργείου και οι δήμοι θα κάνουν έναν αγώνα δρόμου για να μοιραστούν οι μάσκες”.  Τέλος ο κ. Αρβανίτης επισήμανε ότι οι καθαρίστριες των σχολείων που έχουν προσληφθεί είναι ήδη στις θέσεις τους, τα σχολεία έχουν καθαριστεί, ωστόσο τόνισε ότι το υπουργείο θα πρέπει να φροντίσει να προσληφθεί επιπλέον προσωπικό γιατί με ένα τρίωρο απασχόλησης εν μέσω κορονοϊού δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα”.

Από την πλευρά του ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Πύργου κ. Δημήτρης Μεσσαλάς, τόνισε ότι η μέχρι στιγμής ενημέρωση που έχουν είναι ότι η ΚΕΔΕ θα στείλει σήμερα τις μάσκες στο δήμο Πύργου και με έναν παρόμοιο σχεδιασμό με αυτόν της Ολυμπίας και προφανώς όλων των υπόλοιπων δήμων, θα στήσουν μια μεγάλη επιχείρηση κατανομής και διανομής τους ανά σχολείο ωστε αν όλα εξελιχθούν ομαλά, την Δευτέρα το πρωί να βρίσκονται στα χέρια των μαθητών πριν τον αγιασμό.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος