FOLLOW US: facebook twitter

Ο πλωτός φράχτης της ντροπής

Ημερομηνία: 03-02-2020 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Σχόλια
Γράφει ο Δικαιόπολις

 

Μια ακριβή και παράλογη ιδέα έγραψε ο γερμανικός τύπος. Το φράγμα που αναβοσβήνει και επεκτείνεται σε μήκος τριών χιλ. μάλλον δεν πρόκειται για φόβητρο γιατί εύκολα μπορεί να παρακαμφθεί.

Έχουν περάσει ακριβώς 2.500 χρόνια από την τελευταία φορά που κάποιος πίστεψε ότι θα τιθασεύσει τη θάλασσα, πριν η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας φαντασιωθεί ότι θα κλείσει με φράχτες το Αιγαίο Πέλαγος, προκαλώντας τόσο την κατακραυγή όσο και το χλευασμό για το σχέδιό της.

Μετά τον Ξέρξη, που μαστίγωνε και αλυσόδενε τη θάλασσα στον Ελλήσποντο, η κυβέρνηση Μητσοτάκη ξεκίνησε  την προμήθεια ενός υδάτινου φράχτη που θα αποκλείσει τα προσφυγικά ρεύματα από τα νησιά του Αιγαίου! Μάλιστα, προχώρησε ήδη και ολοκλήρωσε τον διαγωνισμό (με άγνωστη ακόμη την ανάδοχο εταιρεία), που σύμφωνα με τη σχετική προκήρυξη-εξπρές, θα κοστίσει μισό εκατομμύριο ευρώ!

Το μήκους 2,7 χιλιομέτρων «φράγμα» δεν είναι παρά μια «σταγόνα στον ωκεανό», συγκρινόμενο με το μέγεθος μόνο της Λέσβου και οποιοσδήποτε σώφρων πολίτης μπορεί να αντιληφθεί ότι θα ήταν αδύνατο να αποκλειστεί ένα νησί, μια περιοχή ή, πολύ περισσότερο, όλο το Αιγαίο. Θα απαιτούνταν απίστευτα ποσά για ένα «φράγμα» που θα μπορούσε κάποιος με μεγάλη ευκολία, να παραβιάσει ή να παρακάμψει. Σε μια χώρα μάλιστα που ούτε τον ποταμό Έβρο, ένα απολύτως περιορισμένο φυσικό σύνορο, δεν μπορεί να αστυνομεύσει και να περιφρουρήσει για πολύ προφανείς λόγους. Πόσο μάλλον το απέραντο Αιγαίο!

Σε κάθε περίπτωση, η ακατανόητη αυτή σύλληψη της κυβέρνησης έχει κάνει τη χώρα περίγελο καθώς αντί να δαπανήσει πόρους για την υποδοχή και τη φιλοξενία προσφύγων ώστε να αποσυμφορήσει τις υποδομές της, προσπαθεί να επεκτείνει τις λογικές της Ευρώπης-Φράχτη στα θαλάσσια σύνορά της. Είναι ακριβώς αυτές οι αντιλήψεις που οδήγησαν σε μια καταστροφική διαχείριση του προσφυγικού και ενίσχυσαν την ακροδεξιά σε όλη την Ευρώπη.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος