FOLLOW US: facebook twitter

Ο οδικός χάρτης του σχεδίου «Ηλεία 2030»

Ημερομηνία: 24-10-2022 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Slide, Νέα, Οικονομία

-Πότε παρουσιάζει τη μελέτη η ΔιαΝΕΟσις και ποιος θα την υλοποιήσει

-Την ανάγκη θεσμοθέτησής του υπογραμμίζει στην «Πρωινή» ο Ηλείος γενικός δ/ντής του οργανισμού, Διονύσης Νικολάου

Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου

Στα τέλη Νοεμβρίου αναμένεται να παραδοθεί στους φορείς της Ηλείας το πρώτο προσχέδιο (draft) του πλάνου ανασυγκρότησης του νομού από τον ανεξάρτητο, μη κερδοσκοπικό ερευνητικό οργανισμό «ΔιανΕΟσις», που έχει αναλάβει τον κεντρικό ρόλο στην εκπόνησή του και στις αρχές του 2023 η ολοκληρωμένη παρουσίασή του.

Όπως αποκάλυψε μιλώντας στην «Πρωινή» ο Ηλείος γενικός διευθυντής του οργανισμού, Διονύσης Νικολάου, όλος ο Νοέμβριος είναι αφιερωμένος στην οριστική τεκμηρίωση, αξιολόγηση και ιεράρχηση των προτάσεων που υποβλήθηκαν από τους τοπικούς φορείς, και υπογράμμισε την ανάγκη θεσμοθέτησης του πλάνου «Ηλεία 2030».

«Επεξεργαζόμαστε τις προτάσεις δούμε τι “περπατάει”, τι δεν περπατάει και τι μπορεί να ενταχθεί. Στο τέλος Νοεμβρίου θα έχουμε το πρώτο DRAFTγια να συζητήσουμε επ’ αυτού και στις αρχές του έτους στόχος μας είναι να παρουσιάσουμε ολοκληρωμένη τη μελέτη του σχεδίου Ανασυγκρότησης. Για να μην το αφήσουμε στα λόγια και επειδή υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από την κυβέρνηση, θέλουμε να το θεσμοθετήσουμε όπως έγινε στην Εύβοια. Θέλουμε δηλαδή να πάρει επίσημη θεσμική μορφή και νομική υπόσταση», εξήγησε στην Πρωινή.

Παράλληλα, ο κ. Νικολάου έθεσε στο τραπέζι της συζήτησης το ενδεχόμενο συγκρότησης ενός διαδημοτικού συνδέσμου, προκειμένου να συγκροτηθεί ένας ενιαίος φορέας που θα επωμιστεί το βάρος της υλοποίησης του σχεδίου ανασυγκρότησης.

«Πέρα από τα χρήματα, τα οποία θα διατεθούν μέσω εθνικών και ευρωπαϊκών πόρων, τα οποία γνωρίζει άριστα ο γ.γ. Δημοσίων Επενδύσεων & ΕΣΠΑ, κ. Σκάλκος είναι εξίσου σημαντικό να δούμε ποιος θα αναλάβει να το υλοποιήσει το εγχείρημα. Κάποιες δράσεις ή έργα πρέπει να τα κάνουν οι δήμοι, κάποια άλλα το κράτος ή η Περιφέρεια κλπ. Για να μην υπάρξει πρόβλημα ως προς τον κατακερματισμό αρμοδιοτήτων και στον συντονισμό, ίσως θα πρέπει να εξεταστεί σοβαρά η ίδρυση ενός διαδημοτικού συνδέσμου, κάτι που προβλέπεται και από τη νομοθεσία, με τον ν. 4764./2020. Πρέπει να υπάρχει ένα πλάνο σχετικά με την ιεράρχηση έργων και δράσεων, ποια θα γίνουν στα πρώτα τρία χρόνια, ποια σε μεταγενέστερη φάση και πώς θα γίνει η απρόσκοπτη άντληση των πόρων.

Σε ό,τι αφορά τη χρηματοδότηση, ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων & ΕΣΠΑ, Δημήτρης Σκάλκος, αναφέρθηκε αρχικά στην ανάγκη καλού σχεδιασμού, στιβαρού και αποτελεσματικού συστήματος διακυβέρνησης για την αποτελεσματική αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων και τόνισε ότι: «Μπορούμε να δεσμευτούμε ότι πόροι μπορούν να υπάρξουν για την Ηλεία και την Αρχαία Ολυμπία».


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος