Σε ιδιαίτερα θετικό κλίμα πραγματοποιήθηκε η κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του Νέου Συλλόγου Γυναικών Δήμου Ζαχάρως, στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ζαχάρως, παρουσία μελών και φίλων του Συλλόγου και εκπροσώπων της πολιτείας. Παραβρέθηκαν η κα Αυγερινοπούλου, ο Αντιπεριφερειάρχης Ηλείας κ. Κοροβέσης, ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού κ. Μπράμος, ο Δήμαρχος Ζαχάρως Κ. Μητρόπουλος και ο Αντιδήμαρχος κ. Τερζής. Από την πλευρά της Αντιπολίτευσης ο κ. Κάπος με τον κ. Μ Θάνο, ο κ Κ. Αλεξανδρόπουλος, και ο πρόεδρος της Δημ.Κοιν. Ζαχάρως κ. Γκόγκας, και η κα Θεοφιλοπουλου Αλεξάνδρα.

Παρότι ο καιρός δεν ήταν σύμμαχός μας η αίθουσα γέμισε και η παρουσία όλων ήταν ιδιαίτερη τιμή για το ΔΣ. Η Πρόεδρος έκανε μια ενωτική κίνηση, κάλεσε όλους τους εκπροσώπους της πολιτείας να κόψουν όλοι μαζί την πίττα. Όπως δήλωσε και η ίδια, η κίνηση αυτή είχε συμβολικό χαρακτήρα, για συνεργασία, για αμοιβαίο σεβασμό και κοινή ευθύνη για το καλό του τόπου μας, πέρα από παρατάξεις και διαφορές, γιατί μόνο με πνεύμα ενότητας και διαλόγου, η νέα χρονιά θα μας φέρει πρόοδο και θετικά αποτελέσματα για όλους. Γιατί το καλύτερο δεν έρχεται μόνο του. Το χτίζει ο καθένας από τη θέση του.

Πήρε το λόγο η Πρόεδρος, και ευχήθηκε σε όλους ευχές και αναφέρθηκε στις δράσεις του Συλλόγου που έχουν πραγματοποιηθεί μέσα στο χρόνο που πέρασε. Έκανε έναν μικρό απολογισμό.

“Η χρονιά που πέρασε ήταν γεμάτη δράσεις, προσπάθεια και δημιουργία. Ως Σύλλογος Γυναικών προσπαθήσαμε, με όσα μέσα διαθέταμε, να στηρίξουμε τον τόπο μας, να κρατήσουμε ζωντανά τα ήθη και τις αξίες μας και να δείξουμε ότι όταν υπάρχει συνεργασία, μπορούν να γίνουν πολλά. Η πρώτη μας κίνηση ήταν να τυπώσουμε ένα ημερολόγιο αφιερωμένο στις γυναικείες προσωπικότητες και στην πλειοψηφία τους ήταν από τον Ν. Ηλείας και από τη Ζαχάρω, έγινε κοπή πίτας του 2025, γιορτάσαμε την Ημέρα της Γυναίκας, που ήταν αφιερωμένη σε όλες Τις Γυναίκες ΤΟΥ Δήμου μας, και τιμήσαμε γυναίκες που είναι καθημερινά ανάμεσά μας. Μπορεί η έδρα μας να είναι στη Ζαχάρω, η σκέψη μας όμως είναι σε όλες τις γυναίκες των δημοτικών διαμερισμάτων.

Το 2025 τη Γιορτή της Μητέρας την γιορτάσαμε στο Γιαννιτσοχώρι, φέτος θα δούμε που θα πάμε. Διοργανώσαμε πασχαλινό παζάρι με χειροποίητες δημιουργίες από τα μέλη του συλλόγου μας. Συμμετείχαμε και τις δύο χρονιές στο χριστουγεννιάτικο χωριό με παζάρι. Συμμετείχαμε με κεράσματα στη Γιορτής του Πατέρα που διοργάνωσε ο Δήμος. Λάβαμε μέρος στο 3ο φεστιβάλ Οίνου και Γεύσεων στην Αρχαία Ολυμπία και μας ξεχώρισαν με το Σπέσιαλ Βραβείο της τοπικής παράδοσης Πραγματοποιήσαμε μια μονοήμερη, εκδρομή και έναν απογευματινό περίπατο. Δεχτήκαμε πρόσκληση να παραβρεθούμε σε μια γιορτή στη βόρεια Ηλεία “καλώς ήρθες άνοιξη” και πήγαμε σε ένα χωριό την ΜΕΛΙΣΣΑ. Μας υποδέχτηκαν και συχνά αναφερόταν η Ζαχάρω. Και εμείς αισθανόμαστε υπερηφάνεια. Γιορτάστηκε με την δίκιά μας ευθύνη και υπό την αιγίδα του Δήμου Ζαχάρως η Παγκόσμια Ημέρα της Αγρότισσας, με το σκεπτικό αυτή η γιορτή σε συνεργασία πάντα με το Δήμο να γίνει θεσμός. .Για μας το αποκορύφωμα των δραστηριοτήτων μας ήταν η εκπομπή ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ ΞΑΝΑ. Γνωρίζαμε ότι θα υπάρξουν έξοδα για να έρθει η εκπομπή. ΔΕΝ απογοητευθήκαμε βασιστήκαμε σε ευαισθητοποιημένους επαγγελματίες και ιδιώτες, οι οποίοι με τη χορηγία τους μας βοήθησαν και ξεπεράσαμε τις δυσκολίες. Δεν έχω τη συναίνεσή τους να αναφέρω τα ονόματα, όμως έχουν δημοσιευτεί και ξέρουν ποιοι είναι. Επίσης κάναμε μια χριστουγεννιάτικη συνεστίαση στον Κακόβατο. Στο διάστημα αυτό πάντα τα μέλη μας συγκεντρωνόμαστε και συζητάμε και ανταλλάσσουμε απόψεις. Πρέπει να σας ενημερώσω ότι το πασχαλινό παζάρι και την έκθεση λαϊκής τέχνης που ετοιμάσαμε για την Κυριακή στο χωριό μας παραχώρησε δωρεάν ο Λάκης Λαμπρόπουλος το κατάστημα του.

Επίσης τόνισε ότι: “θα προσπαθήσουμε το όραμα που έχουμε να γίνει και έργο. Δηλαδή τη δημιουργία Λαογραφικού Μουσείου στη Ζαχάρω”.

Και έκλεισε ως εξής:

Αγαπητοί μας φίλοι αυτοί είμαστε και αυτά κάναμε μέσα σε ένα χρόνο. Κάθε μία από εμάς κουβαλά εμπειρίες, αξίες και φως. Όταν όμως ενωνόμαστε, η δύναμή μας πολλαπλασιάζεται, και εύχομαι να κάνουμε το 2026 μια χρονιά προσφοράς, συνεργασίας, εξέλιξης και χαμόγελων. Μια χρονιά όπου θα πιστέψουμε ακόμα περισσότερο στον εαυτό μας και στις δυνατότητές μας. Με ενότητα, αισιοδοξία και αλληλεγγύη, μπορούμε να πετύχουμε πολλά. Για εμάς, για τον Σύλλογό μας, για την κοινωνία., μας. Και μετά από όλα αυτά που ακούσατε θέλουμε την ηθική σας στήριξη για να αναβαθμίζεται και ο τόπος μας πολιτιστικά.

Στη συνέχεια πήραν όλοι το λόγο και μίλησαν με πολύ ενθαρρυντικά λόγια για τις δράσεις του Συλλόγου μας, αλλά και στη συμβολή του για τη διατήρηση της παράδοσης και της τοπικής ταυτότητας μας. Η δε κα Αυγερινοπούλου έκανε και πρόταση στις γυναίκες με δικά της έξοδα να πάμε μια μονοήμερη εκδρομή στην Αθήνα να μας γίνει ξενάγηση στη βουλή και καταχειροκροτήθηκε.

Η τυχερή της χρονιάς ήταν η κα ΤΖΕΝΗ ΚΟΣΜΙΔΟΥ, το 2026 της χαμογέλασε με την έναρξη του. Ευχόμαστε να έχει υγεία και να συνεχίζει να κερδίζει το φλουρί σε κάθε περίσταση!!

ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΟΛΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΜΕ ΥΓΕΙΑ!!