FOLLOW US: facebook twitter

Νέες αντικειμενικές αξίες: Ο μποναμάς του 2020

Ημερομηνία: 24-12-2019 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Οικονομία

Μεγάλη θα είναι επιβάρυνση για τους πολίτες από την επερχόμενη αύξηση, κατά μέσο όρο 20%, των τιμών των ακινήτων στα επίπεδα των αγοραίων, σε συνδυασμό με την ένταξη 3.500 περιοχών στο σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού της αξίας τους.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με την Εφημερίδα των Συντακτών, το κύμα των επιβαρύνσεων από την αύξηση των αντικειμενικών με τις αγοραίες τιμές έχει ως εξής:

1. ΤΕΚΜΗΡΙΑ: Η αύξηση της αντικειμενικής συνεπάγεται αυτόματα μεγαλύτερο τεκμαρτό εισόδημα από το πρώτο κιόλας τετραγωνικό μέτρο, καθώς όσο αυξάνει η αντικειμενική τόσο αυξάνει και το τεκμήριο της ιδιοκατοίκησης. Να σημειωθεί ότι στην παγίδα των τεκμηρίων πέφτουν κάθε χρόνο χιλιάδες φορολογούμενοι, οι οποίοι καλούνται να πληρώσουν πολύ μεγαλύτερο φόρο από αυτόν που αντιστοιχεί στο εισόδημα που δηλώνουν. Ένα από τα πιο βασικά τεκμήρια είναι αυτό της ιδιοκατοίκησης, που προκύπτει από το εμβαδόν και την αξία του ακινήτου στο οποίο διαμένει ο φορολογούμενος. Και τούτο ακόμη κι αν πρόκειται για ιδιόκτητη, μισθωμένη, παραχωρηθείσα, κύρια ή δευτερεύουσα κατοικία.

2. ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΙ ΡΕΥΜΑΤΟΣ: Αυξήσεις σε όλα τα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος πρόκειται να επιφέρει το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας που υπολογίζεται βάσει αντικειμενικών τιμών (τιμή ζώνης).

3. ΕΝΦΙΑ: Χιλιάδες εκτιμάται ότι θα είναι οι ιδιοκτήτες ακινήτων που θα πληρώσουν μεγαλύτερο ΕΝΦΙΑ το 2020, παρά την εξαγγελθείσα μεσοσταθμική μείωση του φόρου κατά 8% τον επόμενο χρόνο – μείωση η οποία θα καπελωθεί από τη μεγάλη αύξηση στις αντικειμενικές τιμές. Μόνο λίγες δεν είναι οι περιοχές σε ολόκληρη τη χώρα, τουριστικές και μη, όπου η ψαλίδα μεταξύ των τιμών που εφαρμόζει η Εφορία και των εμπορικών παραμένει μεγάλη, ακόμα και μετά την πρώτη αναπροσαρμογή των αξιών τον Ιούνιο του 2018. Το δεύτερο κύμα αναπροσαρμογής των τιμών θα οδηγήσει σε μετάβαση πολλών ακινήτων από τα χαμηλά σε πιο υψηλά κλιμάκια του ΕΝΦΙΑ, όπου εφαρμόζονται πολύ μεγαλύτεροι συντελεστές φόρου. Έτσι η… κεραμίδα για τους ιδιοκτήτες θα είναι μεγαλύτερη.

4. ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΟΣ ΕΝΦΙΑ: Μεγαλύτερα θα είναι τα βάρη του 2020 για τους ιδιοκτήτες που πληρώνουν συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ αλλά και γι’ αυτούς που πατάνε πάνω στην κόκκινη γραμμή του σημερινού αφορολογήτου των 250.000 ευρώ και αναμένεται με τις νέες αξίες να την προσπεράσουν. Πέρυσι υπήρξε σενάριο αύξησης του ορίου κατά 50.000 ευρώ, που δεν επαληθεύτηκε.

5. ΠΡΩΤΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ: Η αύξηση της αξίας θα οδηγήσει χιλιάδες υποψήφιους ιδιοκτήτες σε φόρο μεταβίβασης 3% επί της αντικειμενικής αξίας, καθώς η απαλλαγή ισχύει βάσει αξίας (200.000 ευρώ για άγαμο ή 250.000 για έγγαμο) και όχι επιφάνειας. Συνεπώς, θα πρέπει να αυξηθούν τα αφορολόγητα όρια προκειμένου να διατηρηθεί η απαλλαγή, ειδικά για τις οικογένειες.

6. ΕΞΟΔΑ ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΗΣ: Υπέρογκα γίνονται τα έξοδα μεταβίβασης – συμβολαιογράφος, δικηγορικά, Υποθηκοφυλακείο, Κτηματολόγιο,
τέλος υπέρ Ταμείου Νομικών, τέλος μεταγραφής υπέρ Ταμείου Νομικών, δημοτικός φόρος, που επιβαρύνει τις μεταβιβάσεις ακινήτων και υπολογίζεται με ποσοστό επί του φόρου μεταβίβασης, κ.ά.

7. ΓΟΝΙΚΕΣ ΠΑΡΟΧΕΣ, ΔΩΡΕΕΣ, ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΕΣ: Οι επιβαρύνσεις θεωρούνται δεδομένες, αν δεν υπάρξει αναπροσαρμογή των σημερινών αφορολόγητων ορίων των 150.000 ευρώ.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος