FOLLOW US: facebook twitter

Ο Μιχάλης Κατρίνης μιλάει στην «Πρωινή»: «Είναι η ώρα για τη νέα, μεγάλη Δημοκρατική Παράταξη»

Ημερομηνία: 31-05-2019 | Συντάκτης:
-«Αξίζουμε κάτι καλύτερο από τις πολιτικές του κ. Τσίπρα και του κ. Μητσοτάκη»

Ο Μιχάλης Κατρίνης, υποψήφιος Βουλευτής του ΚΙΝΑΛ στην Ηλεία και πρώην Βουλευτής ΠΑΣΟΚ, μιλά στην «Πρωινή» για το νέο σκηνικό που διαμόρφωσε το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών καλώντας ταυτόχρονα τους πολίτες να στρατευτούν με το Κίνημα Αλλαγής, το μόνο πολιτικό φορέα που εκφράζει τη νέα δημοκρατική και προοδευτική παράταξη.

Κύριε Κατρίνη, πως αποτιμάται το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών και τις πολιτικές εξελίξεις, που αυτό πυροδότησε;

Το αποτέλεσμα, από μόνο του, οδήγησε στην κατάρρευση της κυβέρνησης. Είναι πολύ φυσιολογικό να καταρρεύσει μια κυβέρνηση που κάνει τα ακριβώς αντίθετα από αυτά που λέει, που ασκεί την εξουσία με ύφος τέτοιο που προσβάλλει τους πολίτες.Στη δημοκρατική παράταξη οι πολίτες είναι ιδιαίτερα ευαίσθητοι, απέναντι σε αυτές τις συμπεριφορές. Μπορεί να παραπλανήθηκαν μία φορά αλλά δεν μπορεί να τους παραπλανά ο κ.Τσίπρας για πάντα. Το χειρότερο όμως είναι ότι η παλινόρθωση της Δεξιάς είναι έργο και ευθύνη, αποκλειστικά, του κ.Τσίπρα.Η πολιτική του, τα ψέματα αλλά και η βιτρίνα του ΣΥΡΙΖΑ στην οποία κυριαρχούν οι εθνολαϊκιστές, οι εθνομηδενιστές και οι γυρολόγοι της πολιτικής, ενίσχυσαν τη Νέα Δημοκρατία.

Το ΚΙΝΑΛ στην Ηλεία κατέγραψε διψήφιο ποσοστό, ωστόσο υπολείπεται ακόμα του ΣΥΡΙΖΑ που φαίνεται ότι είναι ο κύριος πόλος της κεντροαριστεράς. Μπορούν να αλλάξουν οι συσχετισμοί;

Κατ΄αρχήν δεν μπορούμε να μιλήσουμε με όρους ιδεολογικοπολιτικούς γιατί ο κ.Τσίπραςδεν πιστεύει σε τίποτα. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μετατραπεί σε ένα μόρφωμα που συνεργάζεται με ακροδεξιούς, με γυρολόγους και αριβίστες της πολιτικής, μια ετερόκλητη συμμαχία που ανοίγει τις πόρτες του σε πρόσωπα της σκληρής δεξιάς όπως η κ.Κουντουρά και η κ.Παπακώστα.Οι δημοκρατικοί πολίτες πρέπει να απεγκλωβιστούν. Το Κίνημα Αλλαγής έδειξε σε δύσκολους καιρούς τις αντοχές του, απέδειξε ότι εκφράζει υπαρκτές πολιτικές δυνάμεις, έχει το DNA της δημοκρατικής παράταξης.Εδώ στην Ηλεία μπορεί να πετύχαμε ένα πολύ καλό ποσοστό αλλά υπάρχει μια δημοκρατική πλειοψηφία. Υπάρχουν πολίτες με ιστορία στη δημοκρατική παράταξη, με αυτούς πρέπει να συνομιλήσουμε ξανά και να  ξανασυναντηθούμε. Όλοι αυτοί έχουν καταλάβει πλέον ότι ο κ.Τσίπρας είναι αυτός που όχι μόνο εφαρμόζει δεξιές πολιτικές αλλά στέλνει και τον κόσμο στη συντηρητική παράταξη.Εμείς είμαστε απέναντι σε αυτές τις πολιτικές, είμαστε απέναντι στη Δεξιά. Το Κίνημα Αλλαγής πρέπει να φέρει κοντά του τους δημοκρατικούς πολίτες, τους ανθρώπους που πικράθηκαν, απογοητεύτηκαν, πίστεψαν σε ψεύτικες υποσχέσεις. Η ιστορία του ΠΑΣΟΚ με τον Ανδρέα Παπανδρεόυ, που το 1981 έδωσε ελπίδα και προοπτική στους Έλληνες που ήταν στο περιθώριο, ανήκει σε εμάς. Τώρα είναι η ώρα για να χτίσουμε τη νέα και μεγάλη δημοκρατική παράταξη που θα σταθεί απέναντι στην αλαζονική λογική της Νέας Δημοκρατίας. Με νέους όρους και νέα πρόσωπα.

-Ποια είναι τα χαρακτηριστικά αυτής της νέας δημοκρατικής παράταξης;

Πρέπει να οριοθετήσουμε τον προοδευτικό χώρο, όχι μόνο σε επίπεδο ιδεών και πολιτικής αλλά και συμπεριφορών.Η έννοια του προοδευτικού δεν έχει καμία σχέση με φαινόμενα τύπου Πολάκη, με τις συντηρητικές πολιτικές που εφάρμοσε η κυβέρνηση του κ.Τσίπρα.Προοδευτικό δεν είναι να δίνεις με το ένα χέρι ένα πενιχρό επίδομα και με το άλλο χέρι να παίρνεις από τους ίδιους ανθρώπους πολλαπλάσια χρήματα, μέσω της υπερφορολόγησης.Αντίθετα, προοδευτική πολιτική είναι μια μεγάλη μεταρρύθμιση στην εκπαίδευση, μια ουσιαστική κοινωνική πολιτική που θα στηρίζει αυτούς που πραγματικά έχουν ανάγκη. Προοδευτική πολιτική είναι η παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, που είναι ο μόνος τρόπος για να υπάρξει ανάπτυξη και πλούτος.Για να μπορούμε να ασκήσουμε πολιτική ουσιαστικής αναδιανομής του εισοδήματος με μόνιμα και βιώσιμα χαρακτηριστικά και όχι με χαρακτηριστικά ταξικών, δήθεν, αντιθέσεων.Τέλος, η προοδευτική πολιτική έχει πατριωτικό πρόσημο. Το ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου ήταν πατριωτικό κίνημα, υπερασπιζόταν τα εθνικά συμφέροντα και δεν τα απεμπολούσε.Με αυτά τα χαρακτηριστικά θα διαμορφώσουμε την καρδιά και την ψυχή της νέας μεγάλης δημοκρατικής και προοδευτικής παράταξης.

Υπάρχουν ορατές διαφορές ανάμεσα στο Κίνημα Αλλαγής και στη Νέα Δημοκρατία;

Όχι μόνο υπάρχουν ορατές διαφορές αλλά οι διαφορές αυτές είναι μεγάλες. Οι διαφορές αυτές θα αρχίσουν να αναδεικνύονται, ακόμα περισσότερο, από εδώ και εμπρός.Οι σκληρές νεοφιλελεύθερες συνταγές που θέλει να εφαρμόσει η Νέα Δημοκρατία και ο κ.Μητσοτάκηςαφήνουν πολλούς ανθρώπους πίσω, τους στερούν την ελπίδα και την προοπτική. Τις ίδιες πολιτικές εφάρμοσε και ο κ.Τσίπρας.Το Κίνημα Αλλαγής είναι ο μόνος πολιτικός φορέας που εκφράζει τη νέα δημοκρατική και προοδευτική παράταξη που έχει ανάγκη ο τόπος.Είμαστε οι μόνοι που μπορούμε να αντιπαρατεθούμε με τη Δεξιά έχοντας ισχυρές δυνάμεις σε μαζικούς φορείς, στην αυτοδιοίκηση και κυρίως στην κοινωνία.

Μιλήσατε για στήριξη των δημοκρατικών και προοδευτικών δυνάμεων στο δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών στην Ηλεία. Με ποιο σκεπτικό κάνατε αυτή την παρέμβαση;

Γιατί και σε τοπικό επίπεδο, οι δημοκρατικές δυνάμεις είναι αυτές που μπορούν να προσφέρουν έργο στον πολίτη, να μπουν μπροστά σε μια ουσιαστική διεκδίκηση για την ανακατανομή αρμοδιοτήτων ανάμεσα στο κεντρικό κράτος και την αυτοδιοίκηση αλλά και στην υλοποίηση έργων για την Ηλεία.

Μέσα από την συσπείρωση και τη νίκη των δημοκρατικών δυνάμεων στο δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών, κάνουμε το πρώτο βήμα για τη δημιουργία της νέας και μεγάλης δημοκρατικής παράταξης.Συναντιόμαστε ξανά με ανθρώπους με τους οποίους περπατήσαμε μαζί,δώσαμε μάχες μαζί. Αφήνουμε πίσω μας όλα όσα μας απομάκρυναν, ενώνουμε τις δυνάμεις μας και δίνουμε όλοι μαζί τη μάχη του δεύτερου γύρου των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών. Στο αποτέλεσμα της Κυριακής πρέπει να αναδειχθεί η Δημοκρατική Ηλεία.

Στις προσεχείς εκλογές θα είστε υποψήφιος Βουλευτής Ηλείας με το Κίνημα Αλλαγής. Ποιο είναι το διακύβευμα για την Ηλεία σε αυτές τις εκλογές;

Η Ηλεία πρέπει να αλλάξει γενιά, η Ηλεία πρέπει να κοιτάξει μπροστά. Αυτό είναι το ουσιαστικό διακύβευμα.Να εκπροσωπηθεί από νέους ανθρώπους, με γνώση, συνέπεια ,ενθουσιασμό,  νέες ιδέες και προτάσεις που θα βοηθήσουν τον τόπο μας να προχωρήσει στο μέλλον. Με δύναμη και φρεσκάδα. Με ειλικρινή και καθαρή σχέση με τον πολίτη, χωρίς ενδιάμεσους. Η Ηλεία είναι ο τόπος μου, είναι οι άνθρωποι που με στήριξαν και με αγκάλιασαν από την πρώτη στιγμή. Σε αυτούς τους ανθρώπους νιώθω ότι οφείλω πολλά και θέλω να ανταποδώσω με έργα και πράξεις τη στήριξη και την αγάπη που μου δείχνουν.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος