FOLLOW US: facebook twitter

Ο Μητσοτάκης στον ALPHA: Η φανερή ατζέντα του Κυριάκου

Ημερομηνία: 05-07-2019 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Πολιτική

Το πρόβλημα με την ΝΔ δεν είναι ότι δεν έχει πρόγραμμα – έχει πρόγραμμα απολύτως συγκεκριμένο, στοχευμένο και ανόθευτα νεοφιλελεύθερο. Αυτό δεν είναι απαραιτήτως κακό, αρκεί να το γνωρίζουν οι ψηφοφόροι πριν το εγκρίνουν στην κάλπη. Κι εδώ μάλλον προκύπτει και το πρόβλημα: στο γεγονός ότι όλη η προεκλογική της τακτική είναι στημένη στην γραμμή της…  δημιουργικής ασάφειας και της προεδρικής σιωπής γύρω ακριβώς από το πρόγραμμά της.

Από αυτή την σκοπιά η συνέντευξη Τσίπρα στον Σκάι, είτε στο σωστό είτε στο λάθος timing, πέτυχε κάτι σημαντικό – έσπασε τη σιωπή των εκλογών. Κι ανάγκασε τον Κυριάκο Μητσοτάκη να μιλήσει κι εκείνος, έστω και σε συνθήκες επικοινωνιακής αποστείρωσης.

Ακόμη και σ’ αυτές τις συνθήκες όμως, ο πρόεδρος της ΝΔ είπε αρκετά στην προχθεσινοβραδυνή συνέντευξή του στον Alpha και υπονόησε ακόμη περισσότερα. Είπε ότι έχει την πρόθεση, αλλά δεν ανέλαβε και την δέσμευση, να διατηρήσει την 13η σύνταξη – καθώς την συνέδεσε και αυτήν με την ανάπτυξη όπως και την αύξηση του κατώτατου μισθού. Αν δεν επιτευχθεί ο στόχος του 4%, δεν θα χορηγηθεί η 13η σύνταξη, σημείωσε. Επιβεβαίωσε πως θα εκχωρήσει βασικές υπηρεσίες Υγείας στον ιδιωτικό τομέα για να εξοικονομήσει δαπάνες και είπε ακόμη, για πρώτη φορά, πως δεν περιλαμβάνεται το πρόγραμμα της ΝΔ κατάργηση της προκαταβολής φόρου 100% των επιχειρήσεων και των ελεύθερων επαγγελματιών.

Για τα εργασιακά, σημείωσε πως το σχέδιο προβλέπει επιχειρησιακές συμβάσεις μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων. «Για να τις υπογράφουν σημαίνει πως είναι ευτυχισμένοι», είπε, απορρίπτοντας τις επισημάνσεις πως ο εργαζόμενος είναι πιο αδύναμος από τον εργοδότη σε αυτή τη συνθήκη. «Μπορεί να υπάρχει εκβιασμός στις μικρότερες επιχειρήσεις», αλλά «στηρίζουμε τις ελεύθερες διαπραγματεύσεις».

Εν ολίγοις, ο Κυριάκος Μητσοτάκης περιέγραψε ένα οικονομικό σχέδιο σε καθαρή νεοφιλελεύθερη κατεύθυνση όπου κάθε «παροχή» σε εργαζόμενους και συνταξιούχους έχει ως προϋπόθεση την υψηλότερη ανάπτυξη, όπου η ίδια  η ύπαρξη του κοινωνικού κράτους βασίζεται σε μια αφηρημένη υπόσχεση επενδυτικής έκρηξης, και όπου το κέρδος του ιδιώτη είναι όρος για τη διατήρηση βασικών δημόσιων υπηρεσιών όπως εκείνες της Υγείας.

«Έχουμε εξηγήσει», είπε, «πως θα εφαρμόσουμε το πρόγραμμά μας. Δεν είπαμε ότι όλα θα γίνουν από την πρώτη στιγμή. Έχουμε πει επίσης πως δεν πρέπει να προχωρήσει η λογική των υπερπλεονασμάτων», για να προσθέσει: «Έχουμε μιλήσει για στοχευμένες περικοπές δαπανών σε μια σειρά από τομείς, όπως η Υγεία». Και πάλι δεν εξήγησε ούτε πόσες θα είναι αυτές, ούτε ποιοι είναι αυτοί οι τομείς, ούτε πoιες θα είναι οι «στοχευμένες περικοπές» στην Υγεία – εάν θα αφορούν, για παράδειγμα, τη φαρμακευτική δαπάνη ή τη δωρεάν πρόσβαση των ανασφάλιστων στα νοσοκομεία. Είπε όμως ότι «αντί να πάμε να αγοράσουμε μαγνητικούς τομογράφους ας πάμε να αγοράσουμε υπηρεσίες., το κράτος να αγοράζει αριθμό εξετάσεων». Τουτέστιν, τις διαγνωστικές εξετάσεις θα αναλάβουν, με το αζημίωτο, ιδιώτες τους οποίους θα πληρώνει το κράτος από χρήματα φορολογουμένων. Και παράλληλα θα μπει κι ένα πλαφόν, και αυστηρά κριτήρια στο είδος και τον αριθμό των εξετάσεων διότι, εν τέλει, … «δεν κάνουμε μαγνητική για ψύλλου πήδημα» όπως, εύγλωττα προειδοποίησε ο πρόεδρος της ΝΔ.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ακόμη πως είναι πρόθεσή του, αλλά όχι και δέσμευσή του, η διατήρηση του επιδόματος στους συνταξιούχους. «Θα το δούμε», δήλωσε, «με την πορεία της οικονομίας, αν δηλαδή πετύχουμε το στόχο του 4% για την ανάπτυξη της οικονομίας. Θα πιάσουμε τον στόχο για ανάπτυξη και οι συνταξιούχοι θα πάρουν το επίδομα». Με λίγο απλούστερα λόγια, οι συνταξιούχοι ενδέχεται να ξαναπάρουν την 13η σύνταξη που πήραν τον περασμένο μήνα στο τέλος του 2020, εάν και εφόσον έως τότε ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας έχει φθάσει από το 1,7% στο 4%.

Το αυτό ισχύει και για την περαιτέρω αύξηση του κατώτατου μισθού. Εάν και όταν – το νωρίτερο και πάλι στο τέλος του 2020 – έχουμε ανάπτυξη 4%, ο κατώτατος μισθός θα αυξηθεί σε διπλάσιο ποσοστό, δηλαδή θα πάει στα 700 ευρώ. Παρεμπιπτόντως, ο ΣΥΡΙΖΑ τον έχει ήδη ανεβάσει κατά 11% και το δικό του πρόγραμμα περιλαμβάνει άλλες δύο αυξήσεις, της τάξης του 7,5% έκαστη, το 2019 και το 2020.

Ο πρόεδρος της ΝΔ είπε επίσης ότι «έχουμε την πρόθεση να μειώσουμε σταδιακά τον φόρο των επιχειρήσεων στο 20%», διευκρίνισε ωστόσο πως «δεν έχουμε στο σχέδιο μας να αλλάξει η προκαταβολή φόρου 100% γιατί θα επηρεάσει αρνητικά τον προϋπολογισμό». Επίσης παρεμπιπτόντως, η προκαταβολή φόρου είναι ένα από τα μέτρα που τα στελέχη της ΝΔ έκαναν σημαία στην μάχη για την φορολογική αποσυμπίεση της μεσαίας τάξης.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος