FOLLOW US: facebook twitter

Ο Μητσοτάκης προλειαίνει το έδαφος για παράταση του lockdown

Ημερομηνία: 02-03-2021 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Πολιτική

Παράθυρο για αυστηρά περιοριστικά μέτρα μέχρι και την 15η Μαρτίου αφήνει ο πρωθυπουργός την ίδια ώρα που πληθαίνουν οι φωνές στην επιστημονική κοινότητα για παράταση των μέτρων κατά μία εβδομάδα.

Η αποτυχία της κυβέρνησης να περιορίσει το τρίτο κύμα της πανδημίας έχει προβληματίσει τους επιστήμονες με κάποιους εξ αυτών να τάσσονται ανοικτά υπέρ της παράτασης (στις επιδημιολογικά επιβαρυμένες περιοχές) τουλάχιστον έως τις 15 Μαρτίου και τον πρωθυπουργό να αφήνει να εννοηθεί πως κάτι τέτοιο είναι στις σκέψεις τους.

«Γνωρίζω πάρα πολύ καλά ότι υπάρχει μεγάλη κούραση. Όμως πρέπει να κάνουμε μία προσπάθεια ακόμα, ειδικά αυτές τις δύο εβδομάδες, έτσι ώστε να μπορέσουμε να επανέλθουμε σε κανονικούς ρυθμούς λειτουργίας της οικονομίας αλλά και της εκπαίδευσης» ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης με αντικείμενο τη δωρεά 18 φορητών κλινών Μονάδας Εντατικής Θεραπείας από την Επιτροπή «Ελλάδα 2021» στο Δημόσιο και το ΕΣΥ.

Θέλοντας να δώσει μια νότα αισιοδοξίας -όπως άλλωστε κάνει κάθε φορά χωρίς οι προβλέψεις να τον επιβεβαιώνουν- ο πρωθυπουργός τόνισε πως «η έξοδος από την κρίση είναι πια ορατή, αλλά το πόσο γρήγορα θα φτάσουμε εκεί, εξαρτάται από τα προσεκτικά βήματα τα οποία θα κάνουμε στην τελική ευθεία».

Τι λένε οι επιστήμονες 

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν εκ νέου και οι ειδικοί καθώς η χώρα μετρά τον Φεβρουάριο διπλάσια κρούσματα σε σύγκριση με τον Ιανουάριο ενώ παράλληλα αυξάνονται δραματικά και οι διασωληνώσεις.

Απελπιστική παραμένει η κατάσταση στην Αττική με τα νοσοκομεία να βρίσκονται στο «κόκκινο», με γεμάτες τις κλινικές και τις ΜΕΘ, ενώ οι συνθήκες για τους εργαζόμενους, έναν χρόνο μετά το ξέσπασμα της κρίσης, καθίστανται ακόμη πιο δυσχερείς.

«Προφανώς υπάρχει μία πίεση στο σύστημα Υγείας ειδικά στην Αττική την οποία πιστεύω όμως ότι τη διαχειριζόμαστε πολύ ικανοποιητικά. Η σύγκριση εξάλλου με τα στοιχεία άλλων χωρών αποδεικνύει ότι στην πατρίδα μας εξακολουθούμε να αμυνόμαστε πολύ πιο αποτελεσματικά στο τρίτο κύμα του κορονοϊού το οποίο βέβαια έχει και το χαρακτηριστικό ότι πια έχει κυριαρχήσει ένα στέλεχος, το λεγόμενο βρετανικό στέλεχος, το οποίο έχει πολύ πιο αυξημένη μεταδοτικότητα» σημείωσε ο πρωθυπουργός προφανώς ικανοποιημένος.

Στο μεταξύ, ο καθηγητής και μέλος της αρμόδιας Επιτροπής του υπουργείου Υγείας, Χαράλαμπος Γώγος, τάχθηκε υπέρ της παράτασης τουλάχιστον έως τις 15 Μαρτίου.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ υπογράμμισε ότι βρισκόμαστε σε «βαθιά κόκκινη» περίοδο και ότι αυτό το 15νθήμερο είναι κρίσιμο για την εξέλιξη της πανδημίας. «Πρέπει να προφυλαχτούμε για μια – δυο βδομάδες, να λήξει αυτός ο συναγερμός που υπάρχει στα νοσοκομεία μας, στο σύστημα υγείας».

Και εμφανίστηκε αισιόδοξος για το άνοιγμα των δραστηριοτήτων στα μέσα του μήνα σημειώνοντας ότι προτεραιότητα στο άνοιγμα θα πρέπει να πάρει το λιανεμπόριο καθώς είναι το λιγότερο επιβαρυντικό.

Αντίστοιχα, ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, τόνισε ότι δεν πρέπει να επαναλειτουργήσουν διά ζώσης οι εκπαιδευτικές βαθμίδες, εκτός από την Γ’ Λυκείου, λόγω των πανελλαδικών εξετάσεων.

Ο ίδιος είπε «ναι» στο άνοιγμα του εμπορίου, αλλά υπό όρους, σημειώνοντας ότι θα ήταν καλύτερο να λειτουργήσει με clickaway και όχι με click in shop και εμφανίστηκε αισιόδοξος για προσωρινή τουλάχιστον αποκλιμάκωση της κατάστασης τις επόμενες εβδομάδες.

Πηγή: efsyn.gr


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος