FOLLOW US: facebook twitter

Ο Μίκης μέσα από τα μάτια της κόρης του Μαργαρίτας…: Μεγάλο αφιέρωμα στο Θεοδωράκη αύριο Τετάρτη 24 Ιουλίου στον Αι-Γιάννη Μακρισίων με Θέμη Αδαμαντίδη

Ημερομηνία: 23-07-2019 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Mega Post 1, Νέα, Πολιτισμός

Μια ακόμα μοναδική βραδιά, σαν εκείνες που εδώ και 29 χρόνια μας χαρίζει απλόχερα ο Γιάννης Τζουανόπουλος στο ξωκλήσι του Αι- Γιάννη, θα απολαύσουμε και φέτος, στην Γιορτή του Απόδημου Ελληνισμού, που θα πραγματοποιηθεί αύριο Τετάρτη, 24 Ιουλίου στις 9.30 το βράδυ, με ένα αφιέρωμα – έκπληξη που όπως πάντα θα καλύψει η ΕΡΤ. Μια παράσταση μουσικής και λόγου, αφιερωμένη στον μεγάλο Μίκη Θεοδωράκη και στην προσωπική και καλλιτεχνική του διαδρομή.

Αποτέλεσμα εικόνας για gentleman

Το πρώτο μέρος έχει τίτλο  «Αναμνήσεις ενός κοριτσιού», όπου ζωντανεύουν οι μνήμες από την ζωή του κορυφαίου μουσικοσυνθέτη μέσα από τα μάτια και τις διηγήσεις της κόρης του Μαργαρίτας Θεοδωράκη, με κείμενα και αναμνήσεις που ή ίδια έχει γράψει αυτά τα χρόνια για τον πατέρα της από την παιδική και εφηβική της ηλικία, διανθισμένα με μουσική και αγαπημένα τραγούδια του Μίκη, που θα ερμηνεύσει ο Παναγιώτης Πετράκης μαζί με τους «Λιποτάκτες». Τραγούδια που διατρέχουν όλη την μουσική διαδρομή του Μίκη Θεοδωράκη, από τους «Λιποτάκτες» που έδωσαν και το όνομα στο Μουσικό Σύνολο μέχρι τα «Λυρικά» και από τις «Μικρές Κυκλάδες» μέχρι τα «Τραγούδια για τον Αλέξανδρο Παναγούλη», δεμένα πάντα αρμονικά  με κείμενα-αναμνήσεις της Μαργαρίτας Θεοδωράκη.

Αποτέλεσμα εικόνας για Θέμης Αδαμαντίδης

Η εκδήλωση θα έχει ωστόσο και δεύτερο μέρος, όπου μια από τις μεγαλύτερες και πιο ερωτικές φωνές της Ελλάδας- έτσι τον χαρακτήρισε και ο ίδιος ο Μίκης- ο Θέμης Αδαμαντίδης, θα ερμηνεύσει με το πάθος που τον διακατέχει, αγαπημένα τραγούδια του Θεοδωράκη και θα απογειώσει τη βραδιά. Μαζί και η Μαρία Γράμψα που από την πλευρά της θα ερμηνεύσει τα τραγουδια του Μίκη που έχει τραγουδήσει η Μαίρη Λίντα, η οποία όπως μας είπε χθες ο Γιάννης Τζουανόπουλος, επιθυμεί διακαώς να είναι αύριο βράδυ στα Μακρίσια κοντά μας και εάν της το επιτρέψει ο γιατρός της μπορεί και να τα καταφέρει. Μάλιστα μαζί με τον Γιάννη, ανέβασαν στο fb και ένα βιντεάκι όπου η Μαίρη Λίντα μιλά για τα Μακρίσια και μας λέει ότι θέλει πολύ να είναι κοντά μας αυτή τη βραδιά.

Η Μαργαρίτα Θεοδωράκη διηγείται στιγμές με τον Μίκη από την παιδική και εφηβική της ηλικία διανθισμένες με τραγούδια

Χαρές, πικρίες και συγκινήσεις 29 χρόνων

Για όλα τα παραπάνω παραχώρησε χθες το μεσημέρι συνέντευξη τύπου στο Επαρχείο ο πρωτεργάτης και ψυχή των εκδηλώσεων του Αι- Γιάννη Γιάννης Τζουανόπουλος έχοντας στο πλευρό του τον Παναγιώτη Μπουλαλά, μέλος του Συλλόγου Φίλων του Αη- Γιάννη.

Ο κ. Τζουανόπουλος έκανε μια μεγάλη αναφορά στην πορεία των 29 χρόνων της Γιορτής του Απόδημου Ελληνισμού, που φέτος βρίσκεται ένα σκαλοπάτι πριν από την επέτειο των 30 χρόνων, όπου η Γιορτή θα είναι ανάλογη και αντάξια της ιστορίας του θεσμού. Αναφέρθηκε σε όλα τα μεγάλα ονόματα που πέρασαν όλα αυτά τα χρόνια από τον Αι- Γιάννη, όλον τον καλλιτεχνικό κόσμο της χώρας, αλλά και ξένους καλλιτέχνες – όπως τον Άλαν Μπέιτς- ή προσωπικότητες που διαπρέπουν στο εξωτερικό όπως ο Κώστας Γαβράς, συνθέτες, στιχουργούς και τραγουδιστές που συνθέτουν το κορυφαίο πολιτιστικό κομμάτι της Ελλάδας, αλλά και τις μεγάλες διακρίσεις, τα βραβεία και τις συναυλίες – αφιερώματα που έχει διοργανώσει ο κ. τζουανόπουλος για την Γιορτή του απόδημου ελληνισμού ταξιδέυοντας τα Μακρίσια σε όλον τον κόσμο και την ομογένεια. Αναφέρθηκε ακόμα στις χαρές, τις συγκινήσεις αλλά και τις πίκρες που έχει λάβει, τόνισε ότι παρά τις οικονομικές δυσκολίες είναι η μόνη εκδήλωση τέτοιου βεληνεκούς που δεν έχει ούτε θα έχει ποτέ στο μέλλον εισιτήριο! Φέτος ήταν μια πιο δύσκολη ακόμα χρονιά χωρίς οικονομική βοήθεια, σε σημείο που είχε σκεφτεί να ρίξει τίτλους τέλους, ωστόσο η αγάπη του κόσμου και όλων των καλλιτεχνών του έδωσαν τη δύναμη και το πείσμα να συνεχίσει. Αναφέρθηκε στην συγκινητική στάση ανθρώπων που δήλωσαν ότι θα προσφέρουν τη δουλειά του αφιλοκερδώς, όπως ο Αλέκος Αμπελογιάννης στον ήχο, ευχαρίστησε τον Γ. Δάγκαρη που όλα αυτά τα χρόνια βοηθάει με κάθε τρόπο όπως μπορεί, αναφέρθηκε στην περσινή φιλοξενία που είχαν οι καλλιτέχνες για φαγητό και διαμονή από τον Σάκη Μπαλιούκο τονίζοντας ότι δεν έχει παράπονο από τον ίδιο αν και ποτέ ο δήμος Κρεστένων δεν αγκάλιασε τη ζωή και ακόμα ότι έλαβε μια μικρή επιχορήγηση τελικά από την ΠΕ Ηλείας σε συνεργασία με τον κ. Γεωργιόπουλο και με την θετικη στάση του νέου περιφερειάρχη κ. Φαρμάκη. Τέλος κάλεσε όλον τον κόσμο της Ηλείας να δώσει αύριο το «παρών» στα Μακρίσια για να απολαύσει αυτήν την ξεχωριστή βραδιά τονίζοντας ότι «νοιώθω υπερήφανος όλα αυτά τα χρόνια που έβαλα τον πήχη του πολιτισμού ψηλά».


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος