FOLLOW US: facebook twitter

O Μάκης Μπαλαούρας στο Ρ/Σ Alpha και στο Κανάλι της Βουλής: Ο πρώτος επεκτατικός προϋπολογισμός της Ελλάδας μετά από 10 χρόνια

Ημερομηνία: 28-11-2018 | Συντάκτης:

Για τις άριστες επιδόσεις της Ελλάδας στη διαχείριση των ευρωπαϊκών κονδυλίων και τα βασικά χαρακτηριστικά του Προϋπολογισμού 2019, μίλησε ο βουλευτής Ηλείας του ΣΥΡΙΖΑ και Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων Μάκης Μπαλαούρας, σε συνεντεύξεις του προς τη Γιάννα Παπαδάκου και τον Ρ/Σ Alpha και την Κ. Κοντογεώργη και το Κανάλι της Βουλής.

Σε ότι αφορά τη διαχείριση των ευρωπαϊκών κονδυλίων από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ο Μάκης Μπαλαούρας επικαλέστηκε τη μαρτυρία του εκπροσώπου της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο Ν. Μηλιώνη στα πλαίσια ειδικής συνεδρίασης των Επιτροπών Οικονομικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων την περασμένη εβδομάδα. Σε γενικές γραμμές αυτά που μας είπε ο εκπρόσωπος της χώρας μας στο Ελεγκτικό Συνέδριο, σημείωσε ο βουλευτής, είναι:

Άριστη διαχείριση των ευρωπαϊκών κονδυλίων

«Πρώτον, ότι έχουν μειωθεί στο ελάχιστο οι παραβάσεις, δηλαδή η διαφθορά από την Ελλάδα στη διαχείριση των ευρωπαϊκών κονδυλίων. Δεύτερον, ως προς το προσφυγικό όπου είχε σηκώσει ντόρο η ΝΔ αλλά και το ΠΑΣΟΚ, ότι τάχα γίνονται πράγματα και θάματα, ότι εκείνος ολοκλήρωσε την έκθεσή του και δεν έχουν παρατηρηθεί ζητήματα διαφθοράς και κατασπατάλησης κονδυλίων. Και τρίτον, ότι η Ελλάδα επιτυγχάνει πολύ υψηλό ποσοστό απορροφητικότητας στα ευρωπαϊκά κονδύλια της τάξης του 25%, έναντι 16% του ευρωπαϊκού μέσου όρου και βρίσκεται ανάμεσα στα πέντε πρώτα κράτη της Ευρώπης».

Σε ότι αφορά τον Προϋπολογισμό 2019, που η συζήτησή του άρχισε χτες στη Βουλή, ο Μάκης Μπαλαούρας τόνισε ότι «με τα θετικά μέτρα ύψους 3.8 δις ευρώ που περιλαμβάνει, αποτελεί τον πρώτο επεκτατικό προϋπολογισμό της Ελλάδας μετά από 10 ολόκληρα χρόνια, κι αυτό, έστω και εντός πλαισίων, είναι πολύ σημαντικό».

Συντάξεις

Ειδικά για τις συντάξεις, ο βουλευτής Ηλείας του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι πέρα από την οριστική και δια παντός διάσωση των συντάξεων από κάθε νέα περικοπή που εξασφάλισε η κυβέρνηση, με την πρόβλεψη του Προϋπολογισμού για αύξηση του ΑΕΠ κατά 2.5% το 2019, λόγω του Νόμου Κατρούγκαλου, ο οποίος έλαβε πρόνοια ότι με την αύξηση του εθνικού εισοδήματος θα υπάρχει και αντίστοιχη αύξηση στις συντάξεις, από 1ης Ιανουαρίου 2019 πάνω από 600.000 συνταξιούχοι θα δουν αυξήσεις, έστω και μικρές στις συντάξεις τους.

Σε ότι αφορά τα θετικά μέτρα του 2019, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων εξήγησε ότι αφορούν καταρχήν τη μικρή ιδιοκτησία στην οποία θα υπάρξει μείωση του ΕΝΦΙΑ ως και 30% και τους ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες που θα δουν μείωση των εισφορών τους κατά το ένα τρίτο.

Θετικά μέτρα για τους νέους

«Παράλληλα, προσπαθούμε να δώσουμε δυνατότητες στους νέους ανθρώπους και να τους ανοίξουμε προοπτικές και ελπίδες, με την επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών για νέους ως 24 χρονών ώστε να βρουν ευκολότερα δουλειά και την παροχή, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, επιδόματος στέγασης, για 350.000 ανθρώπους που νοικιάζουν σπίτι ή έχουν στεγαστικό δάνειο». Ένα άλλο σημαντικό κοινωνικό μέτρο που θα ληφθεί είναι η ενίσχυση των σχολικών μονάδων Ειδικής Αγωγής και του Προγράμματος Βοήθεια στο Σπίτι.  Τέλος, για τις επιχειρήσεις προβλέπεται μείωση της φορολογίας των διανεμόμενων κερδών και σταδιακή μείωση του φόρου εισοδήματος των νομικών προσώπων 1% κάθε χρόνο, από το 29% ως το 25%, κατέληξε ο βουλευτής.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος