FOLLOW US: facebook twitter

Ο κορωνοϊός έπληξε πιο σοβαρά τις χώρες που μείωσαν τις δαπάνες στην υγεία

Ημερομηνία: 15-01-2021 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Υγεία

«Ευάλωτες» στην πανδημία του νέου κορωνοϊού θεωρεί τις χώρες που επλήγησαν από την οικονομική κρίση με αποτέλεσμα να προχωρήσουν σε σημαντικές δαπάνες στην υγεία, δημοσίευμα της Wall Street Journal.

Οι χώρες της νότιας Ευρώπης μείωναν σταθερά τις  δαπάνες τους στον χώρο της υγείας κατά την προηγούμενη δεκαετία και ενώ τις «χτυπούσε» η οικονομική κρίση, υπογραμμίζει η WSJ. H δημοσιονομική πολιτική των κυβερνήσεων μπορεί να εξηγήσει ως ένα βαθμό γιατί κάποιες χώρες «νόσησαν» πιο βαριά από τον νέο κορωνοϊό καταγράφοντας υψηλά κρούσματα και θανάτους από Covid-19, όπως υποστηρίζουν αρκετοί γιατροί και υγειονομικοί που έχουν βρεθεί στην πρώτη γραμμή στη μάχη κατά της πανδημίας.

Οι κατά κεφαλήν ιδιωτικές και δημόσιες δαπάνες για υγειονομική περίθαλψη, μεταξύ του 2009 και του 2019, σύμφωνα με τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης στην Ελλάδα, έπεσαν σχεδόν στο ένα τρίτο.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αν  οι χώρες της νότιας Ευρώπης διατηρούσαν τις δαπάνες υγείας  τα τελευταία χρόνια, τα συστήματα υγείας τους θα μπορούσαν να ανταποκριθούν καλύτερα στην πανδημία και οι θάνατοι θα ήταν λιγόετροι», δήλωσε ο Γκάβινο Μακιόκο, γιατρός και καθηγητής δημόσιας υγείας στο Πανεπιστήμιο της Φλωρεντίας.

«Όσο λιγότερα ξοδεύονται (για την υγεία), τόσο χειρότερα είναι τα πράγματα για τους ασθενείς», πρόσθεσε.

Ο σημαντικός ρόλος που παίζει το κράτος στα συστήματα υγείας των ευρωπαϊκών χωρών τα καθιστά «ευάλωτα» σε περικοπές που αποφασίζουν οι κυβερνήσεις προσπαθώντας  να μειώσουν τις δημόσιες δαπάνες, σχολιάζει η WSJ.

Η Ιταλία, η Ισπανία και το Ηνωμένο Βασίλειο, χώρες οι οποίες μείωσαν σημαντικά τις δαπάνες στην υγεία κατά την τελευταία δεκαετία, συγκαταλέγονται μεταξύ των περιοχών με τις υψηλότερες ανθρώπινες απώλειες από τον ιό.

Η Ελλάδα από την άλλη, παρά τις περικοπές  που επίσης πραγματοποίησε τα τελευταία χρόνια, σημειώνει σχετικά χαμηλότερο αριθμό θανάτων, σημειώνει το δημοσίευμα ερμηνεύοντας τις μικρότερες απώλειες της χώρας μας στο γεγονός ότι επιβλήθηκε έγκαιρα εθνικό  lockdown και ενώ στην χώρα μας καταγράφονταν ακόμα ελάχιστα επιβεβαιωμένα κρούσματα.

Έπειτα από την επιτυχημένα διαχείριση της πανδημίας την άνοιξη, οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες βρίσκονται αντιμέτωπες με το δεύτερο κύμα της πανδημίας που έχει οδηγήσει πολλές από αυτές σε νέα lockdown. Ενώ όμως η πανδημία έχει στρεσάρει  τα συστήματα υγείας σε όλο τον κόσμο με μια άνευ προηγουμένου αύξηση των εισαγωγών των ασθενών, οι ειδικοί  πιστεύουν ότι χώρες που ήταν καλύτερα προετοιμασμένες έχοντας κάνει σημαντικές δαπάνες στον τομέα της υγείας, έχουν κάνει καλύτερη δουλειά μετριάζοντας τα ποσοστά θανάτων.

Πηγή: naftemporiki.gr


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος