FOLLOW US: facebook twitter

… Ο καλός Χριστούλης να κάνει το θαύμα του

Ημερομηνία: 24-12-2020 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Slide, Κοινωνία, Νέα
Οδεύουμε προς την γέννηση του Θεανθρώπου με την πανδημία ανεξέλεγκτη, μοναδική στρατηγική την «ατομική ευθύνη» και με την ευχή
Bloomberg:  Η Ελλάδα ανάμεσα στις χειρότερες χώρες για να ζει κάποιος εν μέσω πανδημίας!
-Με το μεγαλύτερο ποσοστό θνησιμότητας και το χειρότερο lockdown.

Με τους διεθνής Οργανισμούς  – σε αντίθεση με τον Αδωνι Γεωργιάδη – να μας κατατάσσουν στην τελευταία θέση ως προς τη διαχείριση της πανδημίας, με το ποσοστό  θνητότητας από τον κορονοϊό να έχειεκτοξευθεί στο 6,3%, και την προσδοκία της συλλογικής ανοσίας δια του εμβολιασμού να  μετατίθεται κάπου στο επόμενο καλοκαίρι αφού, σε πρώτη φάση, τα εμβόλια δεν φθάνουν ούτε για το υγειονομικό προσωπικό και τις ευπαθείς ομάδες, οδεύουμε προς τις μέρες των εορτών.

Παρά ταύτα η κυβέρνηση δεν δείχνει να ανησυχεί και δεν αλλάζει σχεδιασμό – και  η χώρα παραμένει στην γραμμή του «βλέποντας και κάνοντας».

Στην πραγματικότητα, σχέδιο δεν υφίσταται και η κυβερνητική διαχείριση εξαντλείται αφενός στις εορταστικές απαγορεύσεις και αφετέρου στην ειλημμένη απόφαση για παράταση των περιοριστικών μέτρων τουλάχιστον έως το τέλος Ιανουαρίου.

Σε ό,τι αφορά τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά, τα παιδιά δεν θα πουν φέτος τα κάλαντα αλλά μπορεί να τα πει η… αστυνομία.

Στα δε περαιτέρω ο Νίκος Χαρδαλιάς προειδοποίησε πως εάν δεν πρυτανεύσει η «ατομική ευθύνη» τα Χριστούγεννα, θα επιβληθούν ακόμη πιο αυστηρά μέτρα την Πρωτοχρονιά.

Η πρώτη αποτίμηση θα γίνει σε τηλεδιάσκεψη της επιτροπής των επιδημιολόγων στις 28 Δεκεμβρίου, όμως για το τι μέλλει γενέσθαι μετά τις 7 Ιανουαρίου δεν υπάρχει κοινή εκτίμηση ούτε εντός της κυβέρνησης, ούτε μεταξύ των ειδικών.

Το πρώτο μεγάλο ζήτημα είναι εάν θα ανοίξουν ή όχι τα σχολεία. Το υπουργείο Παιδείας έχει ζητήσει την επαναλειτουργία τουλάχιστον των δημοτικών στις 8 Ιανουαρίου, οι λοιμωξιολόγοι όμως εκφράζουν έντονες αντιρρήσεις ενώ ανοιχτές είναι και οι μεταξύ τους διαφωνίες.

Ο καθηγητής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρρηγιάννης εμφανίστηκε  κατηγορηματικά αντίθετος δηλώνοντας πως εάν ανοίξουν τα σχολεία στις 8 Ιανουαρίου στο τέλος Μαρτίου θα έχουμε σε αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού κατά 50%.

Απολύτως θολό είναι το τοπίο και για το λιανεμπόριο, με μία εκ των εισηγήσεων να επαναφέρει το μοντέλο των γεωγραφικών και επιδημιολογικών ζωνών και την έναρξη λειτουργίας των καταστημάτων από τα μέσα Ιανουαρίου σε όσες περιοχές εμφανίζουν χαμηλό ιικό φορτίο.

Οι περισσότεροι επιδημιολόγοι όμως είναι και επ’ αυτού επιφυλακτικοί, καθώς φοβούνται ένα ενδεχόμενο διπλό κύμα κορονοϊού και γρίπης μέσα στον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο και προειδοποιούν πως, παρά την αργή μείωση των διασωληνώσεων, οι αντοχές των ΜΕΘ παραμένουν οριακές.

Για την εστίαση συζήτηση δεν γίνεται από κανέναν και θεωρείται δεδομένο πως δεν θα ανοίξει πριν από την άνοιξη.

Υπό αυτά τα δεδομένα, το επικρατέστερο σενάριο αυτή τη στιγμή είναι, εάν δεν υπάρξει έξαρση της πανδημίας μετά τις γιορτές, να ξεκινήσει ένα σταδιακό άνοιγμα πρώτα με τα σχολεία και μετά με την αγορά από τα τέλη Ιανουαρίου.

Τίποτα όμως δεν είναι βέβαιο ακόμη και με μόνη σταθερά να παραμένει το… βλέποντας και κάνοντας σας ευχόμαστε Καλά Χριστούγεννα και ο καλός Χριστούλης που γεννιέται αύριο να κάνει το θαύμα του.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος