FOLLOW US: facebook twitter

«Η νέα δεκαετία»: Ο Ηλείος αστροφυσικός Διον. Σιμόπουλος εξηγεί πώς καθιερώθηκε να μετράμε μια δεκαετία!

Ημερομηνία: 06-01-2020 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Κοινωνία, Νέα

Την επιστημονική απάντηση για το πώς μετράμε τη δεκαετία έδωσε με ανάρτησή του στο facebook ο δημοφιλής Ηλείος αστροφυσικός Διονύσης Σιμόπουλος, εξηγώντας πώς καθιερώθηκε η χρονολόγηση στο παρελθόν.

«Παρ’ όλο που είναι ευρέως διαδεδομένο, δυστυχώς το έτος 2020 δεν είναι η αρχή αλλά το τέλος της δεκαετίας, γιατί απλούστατα μια οποιαδήποτε δεκαετία δεν αρχίζει με το μηδέν αλλά με τον αριθμό 1 και τελειώνει με τον αριθμό 10. Γι’ αυτό ας πάρουμε τα πράγματα με την σειρά.Το πρόβλημα ξεκινάει τον 6ο αιώνα μ.Χ. όταν εγκαθιδρύθηκε το σύγχρονο χρονολόγιό μας το οποίο ορίστηκε για πρώτη φορά από τον Σκύθη μοναχό Διονύσιο τον Μικρό με μια πραγματεία που συνέγραψε το 533 μ.Χ. με τίτλο CyclusDecemNovennalis. Σ’ αυτό το μικρό του σύγγραμμα ο Διονύσιος σημείωνε για πρώτη φορά τα έτη του πίνακά του με βάση τη χρονολόγηση από την γέννηση του Χριστού, ενώ η χρονολόγηση που επικρατούσε μέχρι τότε ήταν η “από κτίσεως Ρώμης” (α.κ.Ρ.)» εξηγεί αρχικά  κ. Σιμόπουλος και στη συνέχεια αναφέρεται στα προβλήματα προέκυψαν από την επιλεγμένη μέθοδο.

»Ο Διονύσιος επειδή δεν διέθετε τα στοιχεία που βρέθηκαν αργότερα προσδιόρισε, δυστυχώς εσφαλμένα, ότι η γέννηση του Χριστού έγινε στις 25 Δεκεμβρίου του 754 α.κ.Ρ. και ονόμασε το έτος αυτό “PrimoAnnoDomini” δηλαδή “Πρώτο έτος του Κυρίου”, ή 1 μ.Χ. Με το σύγχρονο, λοιπόν, χρονολόγιo έχουμε το έτος 1 π.Χ. και το έτος 1 μ.Χ. αλλά όχι και έτος μηδέν, γιατί την εποχή που έζησε ο Διονύσιος η έννοια του μηδενός δεν είχε ακόμη εισαχθεί στην Ευρώπη.

Αποτέλεσμα εικόνας για strasbourg astronomical clock

»Η έννοια του μηδενός χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά από Ινδούς μαθηματικούς τρεις περίπου αιώνες μετά τον Διονύσιο και εισήχθη στην Ευρώπη από τους Άραβες με τους Αραβικούς αριθμούς τον 12ο μ.Χ. αιώνα. Έτσι λοιπόν ο 1ος αιώνας άρχισε την 1η Ιανουαρίου του έτους 1 μ.Χ. και τελείωσε στις 31 Δεκεμβρίου του έτους 100, ενώ ο δεύτερος αιώνας άρχισε την 1η Ιανουαρίου του 101 και τελείωσε την 31η Δεκεμβρίου του έτους 200. Με το ίδιο πάντα σκεπτικό η δεύτερη χιλιετία άρχισε την 1η Ιανουαρίου του 1001 και τελείωσε στις 31 Δεκεμβρίου του έτους 2000.

»Κι έτσι η τρίτη χιλιετία (και φυσικά και ο 21ος αιώνας) άρχισε την 1η Ιανουαρίου του 2001, ενώ η πρώτη αυτή δεκαετία του 21ου αιώνα τελείωσε στις 31 Δεκεμβρίου του 2010. Οπότε η δεύτερη δεκαετία ξεκίνησε την 1η Ιανουαρίου 2011 και θα τελειώσει στις 31 Δεκεμβρίου 2020, κι άρα η τρίτη δεκαετία του 21ου αιώνα θα ξεκινήσει την 1η Ιανουαρίου του 2021 κι όχι σήμερα, παρ’ όλο που ο αριθμός 2020 είναι όντως πανέμορφος!» καταλήγει ο Ηλείος αστροφυσικός.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος