FOLLOW US: facebook twitter

Ο Γιώργος «ταράζει τα νερά»: Ο πρώην πρωθυπουργός παίρνει θέση για όλα

Ημερομηνία: 21-01-2019 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Πολιτική

«Καταστροφή ο διχασμός σε πατριώτες και μειοδότες»

 

Καταρχάς βγήκε και μίλησε. Αυτό από μόνο συνιστά είδηση καθώς ο Γιώργος Παπανδρέου είναι πρώην πρωθυπουργός και δυστυχώς είναι ο μόνος που βγήκε δημόσια και τοποθετήθηκε για ένα μείζον εθνικό θέμα. Μοιάζει αδιανόητο κι όμως είναι αλήθεια, αφού κανείς άλλος από τους «ηγέτες» της χώρας δεν έχει πάρει ακόμη καθαρή και τεκμηριωμένη θέση για την Συμφωνία των Πρεσπών, παρότι σχεδόν όλοι τους είχαν άμεση εμπλοκή στον χειρισμό και στις διαπραγματεύσεις με την γείτονα κατά την περίοδο της εκάστοτε διακυβέρνησής τους.

Παράλληλα, με την αποκαλυπτική συνέντευξη την οποία παραχώρησε το περασμένο Σάββατο στον Δημήτρη Κουκλουμπέρη και την «Εφημερίδα των Συντακτών», ο Γιώργος Παπανδρέου τάραξε τα νερά της πολιτικής ζωής, προκαλώντας τσουνάμι στις ακτές των πασοκικών περιοχών. Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, γίνονταν εδώ και ημέρες προσπάθειες για «μορατόριουμ σιωπής», ώστε να μην υπάρξει δημόσια τοποθέτηση του πρώην πρωθυπουργού για την «Συμφωνία των Πρεσπών» την οποία ο ίδιος, από το περασμένο καλοκαίρι, είχε χαρακτηρίσει «ισορροπημένη» και ικανοποιητική ως «αφετηρία». Πόσο μάλλον όταν έχουν προηγηθεί οι περιπτώσεις Θεοχαρόπουλου, ο οποίος αναμένεται να την υπερψηφίσει ( χθες η κ. Γεννηματά προχώρησε στη διαγραφή του από την Κ.Ο) και Κρεμαστινού, ο οποίος αρχικά τάχθηκε υπέρ αλλά τελικά ανασκεύασε μετά την επίθεση Κωνσταντινόπουλου και την γενική επιστράτευση της Φώφης που έθεσε ζήτημα κομματικής πειθαρχίας.

Μόνο που ο Γιώργος Παπανδρέου δεν είναι Κρεμαστινός, ούτε Θεοχαρόπουλος. Είναι πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, κι ακόμη κι αν δεν είναι καν βουλευτής, είναι κοινό μυστικό ότι το βαρύ όνομα που φέρει ασκεί σημαντική επιρροή στο εσωτερικό και κυρίως στη βάση του ΚΙΝΑΛ, κι επομένως οι όποιες «συνέπειες» για τις οποίες προειδοποίησε η Χαριλάου Τρικούπη, δεν θα μπορούσαν να αφορούν τον ίδιο. Βγήκε και μίλησε, κι όχι μόνο μίλησε αλλά τάχθηκε ανοιχτά υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών, επιβεβαιώνοντας έτσι τη θέση που είχε διατυπώσει ήδη από τον περασμένο Ιούνιο και προσθέτοντας ότι η παρούσα συγκυρία αποτελεί πραγματική ευκαιρία για τη λύση του προβλήματος ανάμεσα στην Ελλάδα και την ΠΓΔΜ.

Επιπλέον, ο πρώην πρωθυπουργός προειδοποίησε πως «αν πορευτούμε προς τις εκλογές σε ένα κλίμα διχασμού και αλληλοκατηγοριών για το ποιοι είναι πατριώτες και ποιοι μειοδότες, θα είναι καταστροφή,  Η επισήμανση είναι πράγματι καίρια και περιγράφει την αυξανόμενη πόλωση η οποία καλλιεργείται σταθερά από μέρος του πολιτικού συστήματος και βρίσκει υπολογίσιμη απήχηση στις πλατιές μάζες.

Ωστόσο θεωρώ ότι η πιο κρίσιμη παρατήρηση του Παπανδρέου αφορά στο μεγάλο ιδεολογικό και προγραμματικό δίλημμα, το οποίο ανέδειξε πρόσφατα και ο Αλέξης Τσίπρας με το κάλεσμά του για ένα προοδευτικό μέτωπο ενάντια στον νεοφιλελευθερισμό και τον εθνικισμό, σημειώνοντας πως είναι κάτι το απαραίτητο όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο. Έτσι, παρότι δεν αφήνει ασχολίαστη την τετραετή σύμπραξη με τον Καμμένο, τον οποίο αναγνώρισε ως μία από τις εθνολαϊκιστικές φωνές που ευθύνονται για την άνοδο του εθνικισμού και της ακροδεξιάς, αφήνει ανοιχτές τις πύλες του κόμματός του.

Με άλλα λόγια, προκρίνοντας την συγκρότηση μετώπου κόντρα στον νεοφιλελευθερισμό και την ακροδεξιά στην Ευρώπη, θέτει το ΚΙΝΑΛ προ των ευθυνών του και διαγράφει το διακύβευμα των επόμενων εκλογών: Ή με την συντήρηση, ή με την πρόοδο. Με αυτό το σκεπτικό ο Παπανδρέου αποκλείει κάθε συνεργασία με την Δεξιά, ως στρατηγικό αντίπαλο και παρά την σκληρή κριτική στον Αλέξη Τσίπρα, αφήνει όλα τα ενδεχόμενα τους διαύλους επικοινωνίας ανοιχτούς μεταξύ Κεντροαριστεράς και Αριστεράς.

Ανεξαρτήτως του πώς τα αξιολογεί κανείς όλα αυτά, το βέβαιο είναι ότι η δημόσια παρέμβαση του Γιώργου Παπανδρέου λέει φωναχτά όσα συζητούνται εδώ και καιρό στο παρασκήνιο. Αργά ή γρήγορα θα  αναγκαστούν όλοι να λάβουν θέση. Το να καθυστερούν δεν οδηγεί πουθενά. Κατά βάση η πολιτική είναι δράση. Όποιος δεν αντέχει, κάθεται σπίτι του.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος