FOLLOW US: facebook twitter

Ο Ελληνικός Πολιτισμός μπορεί να επαναπροσδιορίσει τις αξίες του σύγχρονου κόσμου

Ημερομηνία: 11-09-2023 | Συντάκτης:

Με μεγάλη επιτυχία η ημερίδα του ΕΚΠΑ με τη συνδιοργάνωση των Δήμων Αρχαίας Ολυμπίας και Πύργου

Γεωργιόπουλος: Να θεσμοθετηθεί σε ετήσια βάση, ενδεχομένως και ως τριήμερο συνέδριο

Με την υποστήριξη και συνδιοργάνωση των Δήμων Αρχαίας Ολυμπίας και Πύργου, πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 9 Σεπτεμβρίου στο συνεδριακό κέντρο ΣΠΑΠ στην Αρχαία Ολυμπία μια σημαντική ημερίδα του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (Τμήμα Επικοινωνίας & ΜΜΕ).

«Ο Ελληνικός Πολιτισμός ως οικουμενική πρόταση: Μια ελπίδα για τον 21ο αιώνα» ήταν το θέμα της ημερίδας στην οποία μίλησαν εξέχοντες πανεπιστημιακοί και αναλυτές.

Ο Δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας κ. Γιώργος Γεωργιόπουλος, στο σύντομο χαιρετισμό του, έκανε αναφορά στην τραγική συγκυρία των φονικών πλημμυρών της Θεσσαλίας, αναγγέλλοντας την αναβολή της συναυλίας που είχε προγραμματιστεί για το βράδυ, στο πλαίσιο της ημερίδας. Αναφέρθηκε στη μεγάλη προσπάθεια του Δήμου να καταστήσει την Αρχαία Ολυμπία εστία παιδείας και πολιτισμού, ενώ εξέφρασε τη βούληση να θεσμοθετηθεί η ημερίδα αυτή σε ετήσια βάση, ενδεχομένως και ως τριήμερο συνέδριο, κάτι στο οποίο δεσμεύθηκαν να βοηθήσουν οι εκπρόσωποι της ακαδημαϊκής κοινότητας. Τόνισε χαρακτηριστικά ότι η Ολυμπία είναι ένα εθνικό κεφάλαιο αναξιοποίητο από την πολιτεία. Μίλησε για την διαχρονικότητα του Ελληνικού Πολιτισμού και την επιρροή του στο σήμερα, όπως και τη σημασία της Ολυμπίας στον αρχαίο αλλά και στο σύγχρονο κόσμο, μέσα από τις αξίες που σφυρηλατήθηκαν στον τόπο αυτό. Η Ολυμπία, τόνισε, είναι ο τόπος που ο αρχαίος Έλληνας αναζητούσε το κλέος, το κύρος και την αριστεία και αυτό πρέπει να διακρίνει και τους σύγχρονους Έλληνες, ιδίως τους πολιτικούς.

Ο Δήμαρχος Πύργου κ. Παναγιώτης Αντωνακόπουλος στο χαιρετισμό του ανέτρεξε στο μύθο της νίκης του Απόλλωνα (θεού του φωτός) επί του κερδώου Ερμή, παρατηρώντας ότι σήμερα αυτός ο συσχετισμός έχει αντιστραφεί, με την φρενήρη αναζήτηση του κέρδους και της οικονομικής υπεροχής. Τόνισε ότι όλος ο Δυτικός πολιτισμός στηρίχθηκε στον Ελληνικό, ωστόσο πρέπει σήμερα να δημιουργήσουμε δικές μας δάφνες αντί να επαναπαυόμαστε σ’ αυτές των προγόνων μας. Εκτίμησε επίσης ότι οι πολιτικοί, αν δεν αφομοιώσουν την Ελληνική φιλοσοφική σκέψη δεν μπορούν να κυβερνήσουν και τόνισε ότι είναι υποκριτικό η άρχουσα τάξη να επικαλείται τις διαχρονικές αξίες του αρχαίου κόσμου και να τις χρησιμοποιεί μόνο όταν θέλει να εξαγνίζεται.

Ο Βουλευτής κ. Μιχάλης Κατρίνης στο χαιρετισμό του συνεχάρη τους διοργανωτές τονίζοντας ότι στην πρωτοφανή κρίση αξιών που γνωρίζει ο σύγχρονος κόσμος, πρωτοβουλίες σαν κι αυτήν πρέπει να γίνουν σημεία αναφοράς για κάτι ελπιδοφόρο. Χαιρετισμό απηύθυνε και ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ηλείας κ.κ. Αθανάσιος, αναφερόμενος στις αξίες του αρχαίου Ελληνικού πολιτισμού και στην ανάγκη αυτές οι αξίες να ενισχυθούν σήμερα, συναντώντας τις αξίες του Χριστιανισμού.

Ενδιαφέρουσες ομιλίες

Στην πρωινή συνεδρία πρώτος ομιλητής ήταν ο ομότιμος Καθηγητής Πανεπιστημίου κ. Βασίλης Καραποστόλης με θέμα «Ο πόθος της διαιώνισης στον Ελληνικό πολιτισμό». Αναφέρθηκε σε περιπτώσεις από τη μυθολογία και την ιστορία των Ελλήνων όπου μετά τη μάχη ο νεκρός όφειλε να καταλείψει στον κόσμο τον ηρωισμό του. Επίσης, μέσα από σπουδαία επιτεύγματα που θα τα μνημόνευαν οι επόμενες γενιές, κάποιος είχε την πεποίθηση ότι γίνεται μια υπέρβαση στο φυσικό τέλος της ζωής. Με πολύ εύστοχο τρόπο αντιπαρέβαλλε την αναζήτηση της εύκλειας από τους αρχαίους Έλληνες έναντι της εφήμερης επιτυχίας και φήμης που επιζητούν οι σύγχρονοι άνθρωποι, ιδίως οι νέοι που βιάζονται να κάνουν ηχηρή επιτυχία έστω και γκρεμίζοντας, αντί να χτίζουν. Παρατήρησε τέλος ότι μέσα από την Παιδεία μπορεί να αλλάξει αυτή η αρνητική εξέλιξη και να παρακινηθούν οι νέοι στην αξιοποίηση των μεγάλων δυνατοτήτων τους.

Ακολούθως ο Καθηγητής και πρώην Πρύτανης του Πάντειου Πανεπιστημίου κ. Γιώργος Κοντογιώργης ανέπτυξε το θέμα «Η απάντηση του Ελληνικού κόσμου στο ερώτημα πού πηγαίνει ο κόσμος τον 21ο αιώνα». Κάνοντας μια ανάλυση της ιστορικής διαδρομής της εξουσιαστικής αρχής παρατήρησε ότι ο άνθρωπος της νεοτερικότητας απελευθερώθηκε μεν από τα δεσμά της φεουδαρχίας, σε ό,τι αφορά στην ατομικότητά του, όμως το κοινωνικοοικονομικό και πολιτικό σύστημα διατήρησε όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα του δεσποτικού καθεστώτος. Κατέληξε προτείνοντας να χρησιμοποιήσουμε τα εργαλεία του Ελληνικού ανθρωποκεντρικού κόσμου για να ερμηνεύσουμε τον σημερινό και να δούμε το μέλλον σ’ ένα νέο περιβάλλον σκέψης.

Ο γνωστός συγγραφέας και εκδότης κ. Γιώργος Καραμπελιάς μίλησε για μια νέα συγκυρία για τον Ελληνισμό στην Ευρώπη, κάνοντας και αυτός την αναγκαία ιστορική αναδρομή, για να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι σήμερα κρίνεται η συνέχιση του ίδιου του Ελληνικού έθνους. Επικαλέστηκε στοιχεία που δείχνουν καθαρά μια συρρίκνωση, δημογραφική, παραγωγική, οικονομική, παρατηρώντας ότι η καθοδική αυτή πορεία θα μπορούσε να αποτραπεί με ανάληψη στρατηγικών πρωτοβουλιών, αξιοποιώντας και το γεωπολιτικό πλεονέκτημα της χώρας μας.

Μετά το διάλειμμα ακολούθησαν οι εξής ομιλητές: Θεόδωρος Ζιάκας, «Τα ελληνικά Φώτα» και Γιάννης Παπαδάκης, «Η οικουμενικότητα της ελληνότροπης σκέψης ως πρόκληση για το μέλλον».

Απογευματινή Ενότητα: π. Νικόλαος Λουδοβίκος, «Η Ελλάδα ως Ανατολή της Δύσης και ως Δύση της Ανατολής: Ο Ρικαίρ, ο Ντούγκιν κι εμείς», Χαρίκλεια Τσοκανή, «Η σημασία του αρχαιοελληνικού μύθου στον καιρό μας», Σωτήρης Γουνελάς, «Οι αρχαίοι, ο Χριστός και ο πολιτισμός της βαρβαρότητας» και Μελέτης H. Μελετόπουλος, «Ο κοινοτισμός ως οικουμενική πρόταση».

Αξίζει να αναφερθεί ότι η Δημοσιογράφος κα Βίκυ Φλέσσα που συντόνισε την ημερίδα, πρότεινε να δημιουργηθεί στην Ολυμπία ένα ψηφιακό αποθετήριο Ελληνικών λέξεων για να εμπνέει όσους τείνουν να χρησιμοποιούν ξένες λέξεις στις επωνυμίες καταστημάτων, προϊόντων κλπ. Τέλος, στα θετικά της ημερίδας ήταν ο διάλογος των ομιλητών με το κοινό, το οποίο παρακολούθησε με αμείωτο ενδιαφέρον τις υψηλού επιπέδου ομιλίες.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

opap
300x600
olympia

Screenshot