FOLLOW US: facebook twitter

Ο «εφιάλτης» της επόμενης ημέρας – «Ξεπαγώνουν» οφειλές 40 δισ. ευρώ από το 2022

Ημερομηνία: 23-07-2021 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Οικονομία

Οφειλές προς τράπεζες, εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία συνολικού ύψους 35-40 δισ. ευρώ που «πάγωσαν» κατά τη διάρκεια της πανδημίας αρχίζουν σταδιακά να καθίστανται «απαιτητές». Και αυτό είναι ένα από τα μεγάλα «στοιχήματα» της επόμενης ημέρας των λοκντάουν: το κατά πόσον θα καταστεί εφικτό αυτές οι υποχρεώσεις-μαμούθ να εξυπηρετούνται ταυτόχρονα με τις τρέχουσες υποχρεώσεις προς Δημόσιο και τράπεζες, αλλά και με τις οφειλές που είχαν καταστεί ληξιπρόθεσμες πριν καν γνωρίσουμε την έννοια της COVID-19 εδώ στην Ελλάδα.

Ο βαθμός πίεσης θα αρχίσει να αυξάνει σταδιακά και αναμένεται να κορυφωθεί από τις αρχές της επόμενης χρονιάς. Από 1/1/2022 θα πάψουν ουσιαστικά να υπάρχουν «παγωμένα» χρέη και περίοδοι χάριτος. Οι επιδοτήσεις μέσω των δύο προγραμμάτων «Γέφυρα» θα έχουν καταβληθεί, η περίοδος μηδενικών καταβολών για τις οφειλές προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία θα έχει τελειώσει, απαιτητό θα ξεκινήσει να καθίσταται το επιστρεπτέο τμήμα των 7 φάσεων των επιστρεπτέων προκαταβολών, ενώ δεν θα υπάρχουν δανειακές υποχρεώσεις σε «αναστολή».

Χιλιάδες προσφυγές στον νόμο Κατσέλη θα έχουν εκδικαστεί –κάτι που σημαίνει ότι θα εφαρμόζονται οι δικαστικές αποφάσεις–, ενώ θα έχουν επιτευχθεί και οι πρώτες συμφωνίες στο πλαίσιο του εξωδικαστικού μηχανισμού διευθέτησης οφειλών, κάτι που σημαίνει ότι θα ξεκινάει η καταβολή των υποχρεώσεων σε έως και 240 δόσεις (ή και έως 480 δόσεις για τα χρέη προς τις τράπεζες).

Κεφάλαια ύψους άνω των 5 δισ. ευρώ που δόθηκαν μέσω των επιστρεπτέων προκαταβολών θα ξεκινήσουν από 1/1/2022 να αποπληρώνονται. Το ίδιο θα πρέπει να γίνει και με οφειλές προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία άνω των 2,2 δισ. ευρώ, οι οποίες θα πρέπει να καταβληθούν με τη «βοήθεια» της καινούργιας ρύθμισης των 72 δόσεων, που όμως αφορά μόνο τους «κορωνόπληκτους».

Από τον επόμενο μήνα αρχίζει να εκπνέει η περίοδος επιδότησης των δόσεων στεγαστικών δανείων που δόθηκε από το κράτος μέσω του προγράμματος «Γέφυρα». Κάτι που σημαίνει ότι το βάρος της πλήρους καταβολής της δόσης «επιστρέφει» στον δανειολήπτη και μάλιστα με τη δαμόκλειο σπάθη της υποχρεωτικής καταβολής της δόσης για χρονικό διάστημα 6 έως 18 μηνών (όσοι επιδοτήθηκαν μέσω του «Γέφυρα» είναι υποχρεωμένοι να πληρώνουν τη δόση για τους επόμενους 6 έως 18 μήνες ανάλογα με την κατηγορία του δανείου, καθώς σε διαφορετική περίπτωση αναζητείται πίσω από το κράτος το συνολικό ποσό της επιδότησης που δόθηκε επί 9μηνο).

Δεκάδες χιλιάδες δανειολήπτες που κατέφυγαν στον νόμο Κατσέλη έχουν επαναπροσδιορίσει τη δικάσιμο ημερομηνία, άρα πολύ σύντομα θα γνωρίζουν τι μέλλει γενέσθαι με τις δικές τους δανειακές υποχρεώσεις.

Σταδιακά, οι εκατοντάδες χιλιάδες δανειολήπτες που «πάγωσαν» τα δάνειά τους μέσα στην πανδημία καλούνται πλέον από τις τράπεζες να αρχίσουν και πάλι να πληρώνουν τις δόσεις τους έστω και με… ευκολίες πληρωμής (προγράμματα μειωμένης δόσης κ.ά.).

Η εικόνα ολοκληρώνεται και με την έναρξη της διαδικασίας υποβολής αιτήσεων στον εξωδικαστικό μηχανισμό διευθέτησης οφειλών, μέσω του οποίου μπορούν να τακτοποιηθούν συνολικά τα χρέη προς Δημόσιο και τράπεζες σε έως και 240 δόσεις. Η υποβολή της αίτησης δεν είναι πάντοτε πρωτοβουλία του ίδιου του οφειλέτη, αλλά και αποτέλεσμα της «πίεσης» των πιστωτών (κυρίως των τραπεζών) να κλείσουν οι εκκρεμότητες.

Οι πολίτες που συσσώρευσαν φρέσκα χρέη μέσα στην πανδημία ενδέχεται να ξεπερνούν το ένα εκατομμύριο. Περίπου 400.000 «πάγωσαν» τις δόσεις των δανείων τους και τώρα θα κληθούν να καταβάλουν μεγαλύτερη μηνιαία δόση, καθώς αυτή είναι η συνέπεια σε περίπτωση που «παγώσει» η καταβολή των δόσεων για εννέα μήνες χωρίς να αλλάξει η συνολική διάρκεια αποπληρωμής του δανείου.

Τα χρέη προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία «πάγωσαν» πάνω από 750.000 φυσικά και νομικά πρόσωπα, ενώ αντίστοιχος είναι ο αριθμός των επαγγελματιών που απέκτησαν χρέη επειδή εκταμίευσαν μία ή περισσότερες δόσεις των επιστρεπτέων προκαταβολών.

Οι αριθμοί αυτοί δεν αθροίζονται καθώς υπάρχουν περιπτώσεις πολιτών που «πάγωσαν» και δάνεια και οφειλές σε εφορία, ενώ έκαναν χρήση και των επιστρεπτέων προκαταβολών.

Ετσι, από τις αρχές του χρόνου εκατοντάδες χιλιάδες θα είναι αυτοί που θα βρεθούν αντιμέτωποι με την υποχρέωση πολλαπλών καταβολών: των δανειακών τους υποχρεώσεων, της ρύθμισης για τα χρέη στην εφορία και στα ασφαλιστικά ταμεία που γεννήθηκαν μέσα στην πανδημία, της ρύθμισης για τα χρέη που προϋπήρχαν της πανδημίας και της δόσης για τις επιστρεπτέες προκαταβολές. Αυτές οι καταβολές θα έρθουν να συμπέσουν χρονικά με τις τρέχουσες υποχρεώσεις, οι οποίες από το 2022 θα «απλωθούν» σε ολόκληρο το έτος. Ενώ μέχρι τον Φεβρουάριο του 2022 θα καταβάλλουμε δόσεις για ΕΝΦΙΑ και φόρο εισοδήματος (φυσικών και νομικών προσώπων) της προηγούμενης χρονιάς, από τον Μάρτιο θα ξεκινήσει και η καταβολή του ΕΝΦΙΑ του 2022, ενώ νωρίτερα προγραμματίζεται να γίνει του χρόνου και η εκκαθάριση του φόρου εισοδήματος. Με αυτά τα δεδομένα, θα υπάρξουν μήνες μέσα στο 2022 που θα πρέπει να γίνονται τέσσερις ή και πέντε διαφορετικές καταβολές για την εξυπηρέτηση των υποχρεώσεων.

Πηγή: kathimerini.gr


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος