FOLLOW US: facebook twitter

Ο εφιάλτης γύρισε νωρίς… – Περιβαλλοντική καταστροφή στη νότια ορεινή Ηλεία

Ημερομηνία: 06-04-2022 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Slide, Νέα, Περιβάλλον

-Πάνω από 3.500 στρέμματα αναγεννημένου δάσους κάηκαν στο Ζαχοβούνι Καλλιθέας
-Στο μέτωπο της πυρκαγιάς χθες ο Υπαρχηγός της Πυροσβεστικής, Γ. Πετρούτσος, και ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας, Β.Γιαννόπουλος

Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου


Τεράστια περιβαλλοντική καταστροφή υπέστη η νότια ορεινή Ηλεία, καθώς η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε προχθές το μεσημέρι στο Λιβαδάκι Καλλιθέας του δήμου Ανδρίτσαινας-Κρεστένων, έκαψε περίπου 3.500 στρέμματα αναγεννημένου δασικού οικοσυστήματος στο Ζαχοβούνι, συμπεριλαμβανομένου και του καταφυγίου Άγριας Ζωής που είναι στην περιοχή.
Όπως δήλωσε στην «Πρωινή» ο δασάρχης Ολυμπίας, Βασίλης Γιακουμής, πρόκειται για δασικές εκτάσεις που καίγονται για δεύτερη φορά μέσα σε δεκαπέντε χρόνια, καθώς είχαν ξανακαεί ολοσχερώς στην πύρινη τραγωδία του 2007.

«Πρόκειται κυρίως για εκτάσεις χαλεπίου πεύκης φυσικής αναγέννησης, οι οποίες είχαν καεί και το 2007. Είναι πολύ σημαντική καταστροφή, αφού σύμφωνα με τις πρώτες μας εκτιμήσεις, πρέπει να έχουν καεί ολοσχερώς πάνω από 3.500 στρέμματα. Πλέον πρέπει να δούμε πώς θα αντιμετωπίσουμε τις επιπτώσεις του συμβάντος, αφού ενδέχεται να έχουμε πλημμύρες και κατολισθήσεις τον χειμώνα, που ίσως θέσουν σε κίνδυνο τους οικισμούς στους πρόποδες του βουνού», σημείωσε ο κ. Γιακουμής.
Η πυρκαγιά έδειχνε υπό έλεγχο το μεσημέρι της Δευτέρας, όμως οι ξαφνικές κηλιδώσεις και η απότομη αλλαγή φορά του ανέμου λίγες ώρες αργότερα προκάλεσαν την εξάπλωσή της προς το βουνό, σημαίνοντας συναγερμό στην Πυροσβεστική. Στο σημείο έσπευσαν ισχυρές επίγειες δυνάμεις από την Ηλεία, την Αχαΐα και άλλες περιοχές, προκειμένου αρχικά να αποτρέψουν πιθανή απειλή για την κατοικημένη ζώνη και στη συνέχεια να περιορίσουν την επέκτασή της. Η ολονύχτια μάχη των πυροσβεστών ήταν δύσκολη, καθώς η περιοχή ήταν δύσβατη και η ορατότητα μηδενική. Ωστόσο, με το πρώτο φως του ηλίου, η πυροσβεστική επιχείρηση ενισχύθηκε με τρία αεροσκάφη Canadair και η κατάσβεση έγινε ευκολότερη. Συνολικά επιχείρησαν 103 πυροσβέστες με 37 οχήματα, με πέντε ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και το έργο τους συνέδραμαν με οχήματα και μηχανήματα ο δήμος Ανδρίτσαινας-Κρεστένων και η ΠΕ Ηλείας.

Στο σημείο βρέθηκε ο Υπαρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, Γιάννης Πετρούτσος, ο οποίος έκανε αυτοψία στο μέτωπο και ενημερώθηκε αναλυτικά για τις παραμέτρους του συμβάντος. «Η φωτιά εκδηλώθηκε χθες το μεσημέρι κι λόγω των ανέμων που έπνεαν στην περιοχή, επεκτάθηκε σε δασική έκταση. Κινητοποιήθηκαν επίγειες και εναέριες δυνάμεις. Σήμερα βρισκόμαστε σε ύφεση, επιχειρούν 37 οχήματα υδροφόρα, 27 συνάδελφοι πεζοπόρο και τρία Canadair από αέρος. Αυτή τη στιγμή η φωτιά είναι σε ύφεση, υπάρχουν αρκετοί καπνοί, επιχειρούν τα πεζοπόρα με εγκαταστάσεις και ευελπιστώ ότι ως το βράδυ θα την έχουμε οριοθετήσει», δήλωσε ο κ. Πετρούτσος από το μέτωπο της πυρκαγιάς.
Παρών στο μέτωπο χθες το πρωί ήταν και ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας, Βασίλης Γιαννόπουλος, ο οποίος συζήτησε με τον κ. Πετρούτσο για την εξέλιξη της πυρκαγιάς και τις εκτάσεις που έχουν καεί.
«Δυστυχώς μέσα σε διάστημα λίγων ημερών, είχαμε δασική πυρκαγιά η οποία προήλθε από καύση αγροτικών υπολειμμάτων. Όπως είπα και στο χθεσινό Συντονιστικό, είναι εξαιρετικό λυπηρό στον τόπο που έχουμε πληρώσει πολύ ακριβό τίμημα τέτοιων συμπεριφορών και ενεργειών βαριάς αμέλειας, κάποιοι να μη συμμορφώνονται με τις υποδείξεις της Πολιτικής Προστασίας και να μην έχουν πάρει το μάθημά τους. Δυστυχώς η καταστροφή στο Λιβαδάκι είναι αρκετά μεγάλη. Το θετικό είναι ότι έχει οριοθετηθεί και έχει τεθεί υπό έλεγχο. Η ΠΕ Ηλείας ενισχύει την πυρόσβεση με μηχανήματα έργου και υδροφόρες. Για πολλοστή φορά απευθύνω έκκληση στους συμπολίτες μας να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να απέχουν από ενέργειες και συμπεριφορές επου μπορεί να προκαλέσουν κίνδυνο εκδήλωσης πυρκαγιάς. Δεν αντέχει ο τόπος να υποστεί νέα καταστροφή», δήλωσε.

O περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, βρέθηκε από προχθές το βράδυ στο Συντονιστικό της Πυροσβεστικής στην Πάτρα, για να παρακολουθήσει από κοντά την εξέλιξη του πύρινου μετώπου στο Λιβαδάκι. «Οι πυροσβεστικές δυνάμεις προσπαθούν να οριοθετήσουν και να περιορίσουν την πυρκαγιά. Είναι όμως θλιβερό και εξοργιστικό συνάμα, προτού καν ξεκινήσει η αντιπυρική περίοδος, φλόγες να απειλούν τον τόπο μας. Το δάσος είναι η ζωή μας! Οι καλλιέργειες που καίγονται είναι το βιος μας! Τούτος ο τόπος δεν αντέχει άλλον «ακρωτηριασμό» πρασίνου! Ας έχουμε όλοι τα μάτια μας… σαράντα τέσσερα. Γιατί αν δεν προσέχουμε τη φύση, ούτε αυτή θα μας προσέξει», επισήμανε.

Απετράπη ο κίνδυνος για τους κατοίκους

Η εικόνα της φωτιάς να σκεπάζει το Ζαχοβούνι, τρόμαξε τους κατοίκους στο Λιβαδάκι και στον οικισμό Φτελιά, καθώς οι αναμνήσεις από το 2007 παραμένουν ανεξίτηλες. Οι φλόγες για μερικά λεπτά φάνηκαν απειλητικές για τα σπίτια τους, ωστόσο το τμήμα Πολιτικής Προστασίας του δήμου Ανδρίτσαινας-Κρεστένων είχε οργανώσει σχέδιο αποτροπής και θωράκισης του οικισμού.
Ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας Γιάννης Δάγκαρης δήλωσε ότι δεν κινδύνευσε σπίτι και πρόσθεσε ότι θα πρέπει όλοι να είναι προσεκτικοί.

«Στήσαμε τα πυροσβεστικά μας οχήματα και τις υδροφόρες στον οικισμό και θωρακίσαμε τα σπίτια και τους κατοίκους από τη φωτιά, αποτρέποντας τον κίνδυνο για ανθρώπινες ζωές, σπίτια και καλλιέργειες. Είχε δοθεί εντολή για εκκένωση και οι κάτοικοι –ως επί το πλείστον ηλικιωμένοι- είχαν μεταφερθεί σε κοινόχρηστους χώρους. Το καλό ήταν ότι πέταξαν αεροσκάφη από το πρωί και έθεσαν τη φωτιά σε έλεγχο, αλλά ο κίνδυνος αναζωπύρωσης υπάρχει πάντα. Αναμένουμε δύσκολη χρονιά, θα έχει ξηρασία και πρέπει να είμαστε προσεκτικοί», ανέφερε.

Ο πρόεδρος της ΤΚ Λιβαδάκι, Θανάσης Κορμπάς, εξέφρασε την ανησυχία του για το γεγονός ότι η πυρκαγιά εκδηλώθηκε από τόσο νωρίς, ζητώντας από τον κόσμο να προσέχει.
«Ευτυχώς η φωτιά κρατήθηκε ψηλά και δεν κινδύνευσαν τα σπίτια στο χωριό. Οι κάτοικοι εδώ φοβήθηκαν μην επαναληφθεί το 2007 και ήταν στον δρόμο όλη νύχτα. Ευτυχώς αποτράπηκε ο κίνδυνος, αλλά η ζημιά στο δάσος είναι πολύ μεγάλη», σημείωσε.

Αιτία πρόκλησης της πυρκαγιάς, σύμφωνα με τα μέχρι τώρα ευρήματα της έρευνας του Ανακριτικού της Πυροσβεστικής, είναι η καύση γεωργικών υπολειμμάτων. Οι πληροφορίες της Πρωινής αναφέρουν πως έχει ήδη συλληφθεί ένα άτομο για το αδίκημα του εμπρησμού από αμέλεια.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος